Fransa’dan finansta 'en iyi sürdürülebilirlik' uygulamaları

Global Compact Türkiye, Fransız Kalkınma Ajansı ve Global Compact Fransa ortaklığında Fransa’nın başkenti Paris’i ziyaret eden Türk bankacılık heyeti, Fransa bankalarının temsilcileriyle sürdürülebilirlik çalışmaları konusunda deneyim paylaştılar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Küresel ısınma ve tükenen doğal kaynaklar, dünya genelinde her sektörde şirketlerin ekonomik modellerini gözden geçirmeyi ve kendi stratejilerine sosyal ve çevresel konuları eklemeyi gerektiriyor. 

Bankalar bu alanda özellikle önemli bir role sahip. Faaliyetlerinin düşük çevresel etkisi, çalışanları için iyi sosyal politikalar, disiplinli ve düzenli bir yönetişim sergileyen bankalar, küresel finansal krizin patlaması öncesinde, sürdürülebilirlik için başarılı bir örnek teşkil etti. 

Bugün bankalar, sürdürülebilirlik konusuna çok daha fazla önem veriyorlar. Bir yandan destek verdikleri projelerin çevresel ve sosyal etkisini değerlendirirken, diğer yandan kendi faaliyetlerinde de sürdürülebilirliği ön plana çıkartıyorlar. 

Global Compact Türkiye, Fransız Kalkınma Ajansı ve Global Compact Fransa ortaklığında Fransa’nın başkenti Paris’i ziyaret eden Türk bankacılık heyeti, Fransa bankalarının temsilcileriyle sürdürülebilirlik çalışmaları konusunda deneyim paylaştılar. Garanti Bankası, Odeabank, TEB, TSKB, Türkiye İş Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası’nın kıdemli yöneticilerinden oluşan Türk bankacılık delegasyonu, BNP Paribas, Crédit Agricole, ENGIE, Fransız Kalkınma Ajansı ve Société Générale’den uzmanlarla bir araya gelerek sürdürülebilirlik çalışmalarının finansman sağlamadaki rolünü görüştüler. 

Görüşmelerde finansman kuruluşlarının kredi politikalarında sürdürülebilirlik hassasiyetlerini nasıl yansıttıkları ve sektörlere göre uygulanan risk yönetim stratejileri değerlendirildi. Ekvator Prensipleri’ni yönlendirme olarak alan bankalar, çevrenin ve toplumların hassasiyetlerini gözeterek yürüttükleri proje finansmanı uygulamalarını Türk bankacılığı yetkilileriyle paylaştılar. 

Çevresel ve sosyal ölçütler belirleniyor 

Ekvator Prensipleri, proje finansman faaliyetlerinde çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi için gönüllü kredi risk yönetim çerçevesinden ve kılavuz ilkelerden oluşuyor. Bu prensipleri benimseyen finans endüstrisi, küresel ölçekte finanse edilen geliştirme projelerinde bu risklerin yönetilmesi için çevresel ve sosyal ölçütler belirliyor. Ekvator Prensiplerinin amacı, her finans kurumunun asgari dahili durum tespit standardını ve projenin sorumlu finansal değerlendirmesini kapsayan bir ekvator prensipleri yönetim sistemini benimsemesi olarak tanımlanıyor. Ekvator Prensiplerinin hedefi ise, finanse ettiğiniz projelerin belirlenen sosyal ve çevresel gereksinimleri karşılayabilmesini sağlamak. 

Günümüzde, finans kurumları ve proje sponsorları sosyal ve çevresel sorumluluk açısından şeff afl ığın ve risk yönetiminin eksikliğiyle ilgili olarak her zamankinden daha fazla baskı altındalar. Dolayısıyla, ekvator prensiplerini belirlemek, çevresel ve sosyal sorumluluğa olan bağlılığının bir kanıtı. Global Compact Türkiye, 2013 yılından beri Sürdürülebilir Bankacılık ve Finans Çalışma Grubunda sektördeki sürdürülebilirlik uygulamalarının paylaşımını teşvik ediyor. 

Global Compact Türkiye ve Fransız Kalkınma Ajansı, en son 2014 yılının Şubat ayında ortaklaşa gerçekleştirdiği Sürdürülebilirlik ve Bankacılık Sektörü başlıklı seminer ile bu alanda Türkiye’de başarılı uygulamaların yaygınlaşmasına destek sağladılar. Paris’in 2015 yılında COP21 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yaptığı yıl içerisinde düzenlenen söz konusu heyet ziyareti, Türk Bankacılık ve Finans Sektörü Temsilcilerinin Fransa’daki en iyi uygulamalar hakkında görüş alışverişinde bulunmasına imkan sağladı.

Global Compact sürdürülebilirlik gündemini belirliyor

Global Compact Ulusal Ağları, 145’ün üzerinde ülkede UN Global Compact (Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi) ilkelerinin ve kampanyalarının farklı ülkelerde, kültürlerde ve dillerde benimsenmesini sağlayan bir rol oynuyor ve şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda bir araya gelmelerini ve ortak hareket etmelerini sağlayan bir platform sunuyor. Türkiye’de TÜSİAD ve TİSK ortaklığında yürütülen Global Compact Türkiye Sekretaryası, 2013 yılından beri Türkiye’deki 300’ün üzerinde UN Global Compact imzacılarına destek vererek, beliklendirdiği konu alanlarında ulusal sürdürülebilirlik gündemini belirliyor

Bu konularda ilginizi çekebilir