Fransız astronot Türk gençlerine seslendi
"Hayallerinizi inşa etmeli, hedeflerinizi seçmeli ve istekle inançla sonuna kadar gitmelisiniz"
ANKARA - Tekstil sektöründe Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markalaşmayla katma değeri artırmayı, hedefleyen ‘Tekstil ve Konfeksiyon Sektoründe 5. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’ zirvesine katılan ünlü Fransız astronot ve UNESCO iyi niyet elçisi Patrick Baudry, fark yaratmanın hayalle başladığını anlattı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklığında gerçekleşen zirve sona erdi. UTİB'den yapılan açıklamaya göre zirvede konuşan UTİB Başkanı İbrahim Burkay yenilikçiliğe dayanmayan, yalnızca hammadde veya enerji kaynaklarına sahip olmakla büyük ekonomi olunamayacağını söyledi. Burkay, Bursa’nın yenilikçi yüzünde pozisyonlanarak ve yeni dünyanın gerçeği Ar-Ge konusunu sahiplenerek çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti:
"Sizlerle Bursa hayalimi paylaşmak istiyorum. Yakın gelecekte dünya markalarına yedek parça üretmekle kalmayıp, kendi otomobilimizi, tankımızın motorunu, uçağımızın kokpitini üretebilecek, uzay endüstrisinin merkezi olacak bir Bursa’yı neden yaratmayalım? Buna kabiliyetmiz var ve bunun için çalışacağız."
"GENÇLER HAYALLERİNİ İNŞA ETMELİ"
Zirvenin ilgi çeken konuğu Fransız astronot Baudry de İbrahim Burkay’ın hayaline değindi ve "Benim de uzay ile ilgili büyük hayallerim vardı. Hayallerime motivasyonla, çok çalışarak, ödün vermeden ulaştım. Sizler de bu yöntemleri kullanmalısınız. Bilgi, istek, inanç biraraya gelirse İbrahim Burkay’ın hayali gibi Bursa’da bir uzay merkezi kurabilirsiniz. Buna inanmalı ve vazgeçmemelisiniz. Gençler sizler de hayallerinizi inşa etmeli, hedeflerinizi seçmeli ve istikle inançla sonuna kadar gitmelisiniz" şeklinde konuştu.
Rus-Fransız işbirliğiyle 3 bin kişi arasından seçilen 7 kişilik ekibiyle özel ve yoğun bir eğitimin ardından 1982 yılında Salyut 7 aracıyla uzaya çıktığını hatırlatan Baudry, dünyanın uzaydan çok güzel ama kırılgan göründüğünü aktardı. Baurdy, 30 bin km hızla uzayda atmosferi geçerken yaşanan heyecanını ise anlatmaya kelimelerin yetmediğini vurguladı.
"NE KADAR DEĞER YARATIRSAN O KADAR İYİ"
Zirveye katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyüyekşi de Türkiye’yi 2023 hedefine ulaştıracak yolun taşlarını, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayla döşenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Büyükekşi, "Gündemimizin ilk maddesi, katma değerli üretim olmalı. ‘Ne kadar çok üretirsek o kadar iyi’ yaklaşımı 20. yüzyılda kaldı. 21. yüzyılın sloganı, ‘ne kadar değer yaratırsak o kadar iyi’. Çünkü 21. Yüzyılda üretimde başarı inovasyondan, tasarımdan, markalaşmaktan geçiyor" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da UTİB Başkanı Burkay’ın hayalini paylaştığını aktararak, bunun için inatla çalışma gerektiğinin altını çizdi.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Zirvede 2013 yılı inovasyon ödülünü en inovatif firma seçilen GAP Güneydoğu Tekstil, en fazla tasarım sunan üniversite ödülünü Marmara Üniversitesi, 2013 yılında en fazla proje sunan üniversite ödülünü Erciyes Üniversitesi, 2012 yılında en fazla proje sunan üniversite ödülünü de Uludağ Üniversitesi kazandı. Ayrıca zirveye katılan 294 projeden 15 eser dereceye girerek ödüllendirildi.
EV TEKSTİLİ YARIŞMASI ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Etkinlik kapsamında ‘3. Ev Tekstili Tasarım Yarışması’ ödülleri de sahiplerine verildi. ‘Farkını göster’ temasıyla gerçekleşen yarışma, Türkiye’ye özgün tasarımların ortaya çıkması hedefiyle düzenlenmişti. Öğrenci ve profesyonel olmak üzere koltuk, perde, yatak, banyo kategorilerinde gerçekleşen yarışmaya rekor sayıda toplam 424 eser katılmıştı.