”FSM'deki çalışma zorunlu ”
Kadir Topbaş, Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü'ndeki çalışmanın, riskleri ortadan kaldırmak adına zorunlu ve gerekli olduğunu söyledi.
İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü'ndeki çalışmanın, riskleri ortadan kaldırmak adına zorunlu ve gerekli olduğunu belirterek, "Çalışmaların daha önce çekilmesi için ciddi bir yoğunluk var. 10 gün önce de çalışmalar bitebilir" dedi.
Haliç ve Üsküdar hattında kullanılmak üzere tasarlanan, her biri 600 yolcu kapasiteli Haliç gemilerinin ilki olan "Kasımpaşa"nın suya indirilmesi nedeniyle Haliç Tersanesi'nde tören düzenlendi.
Törende konuşan Topbaş, İstanbul'un hizmete doymadığını belirterek, yerel yönetim hizmeti serüvenlerinin aynı hız ve anlayışla devam ettiğini söyledi.
Yönetime geldikleri günden bu yana altyapı ve ulaşıma büyük yatırımlar yaptıklarını, bütçelerinin büyük bölümünü ulaşıma aktardıklarını dile getiren Topbaş, yapılan ciddi yatırımın yerin altında olması nedeniyle hissedilmediğini aktardı.
Köprüdeki çalışma
FSM Köprüsü'nde güçlendirme çalışması olduğunu hatırlatan Topbaş, bunun sıkıntısının hissedildiğini söyledi.
Topbaş, "Ulaşımla ilgili yatırımları yapmasaydık, metrobüsü hayata geçirmeseydik, denizlerde bu gelişimi sağlamasaydık, ilk günlerde yaşanan o sıkıntı her gün bu kentte her noktada yaşanıyor olurdu. İki şeridin onarımı sırasındaki etkileşim 45 bin yolcu anlamına gelmekte. Bu 30 bin araç demek. Biz bunun 5 binini denize, yüzde 11'lik bölümünü de metrobüse aldık" diye konuştu.
İDO'nun, dünyada en çok yolcu taşıyan şirket olduğunu, geçen yıl 102 milyon yolcu ve 6.7 milyon araç taşıdığını belirten Topbaş, denizi çok iyi kullanmaya başladıklarını söyledi.
Bugün hizmete girecek gemi gibi 2 geminin daha yapıldığını anlatan Topbaş, bu gemilerin her birinin 600 yolcu kapasiteli olduğunu, her türlü konforun düşünüldüğünü ve 3 geminin toplam 9,4 milyon Avro'ya mal olduğunu kaydetti.
Topbaş, Avrupa kentlerindeki gibi üstü camdan deniz taşıtları yaparak, sadece turistik amaçlı kullanmayı düşündüklerini, Haliç Tersanelerini de yaşayan bir tersane müzesi haline getirmeyi planladıklarını söyledi.
Konuşmanın ardından Topbaş'ın talimatıyla "Kasımpaşa" gemisi suya indirildi.
Törene, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ile belediye yöneticileri katıldı.
Törenin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, "Köprüdeki çalışmanın planlanandan önce bitirilmesi söz konusu mu?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Biz de aynı talepte bulunduk. Riskleri ortadan kaldırmak adına zorunlu ve gerekli bir çalışma. Çalışmaların daha öne çekilmesi için ciddi bir yoğunluk var. Bize düşeni yapmak için destek veriyoruz. 10 gün önce de çalışmalar bitebilir. Çünkü yapılan çalışmanın çok hızla bitmesi gerekiyor. E-5 üzerinde bir asfalt çalışmamız olacak, ama İstanbulluların hissetmeyecekleri şekilde gece geç saatlerde başlayıp sabah 04.00'te bitirmeyi planlıyoruz. Belli aralıklarda okullar açılmadan yapmayı planlıyoruz."
"Metrobüs arızaları ne zaman bitecek ve Beylikdüzü'ne metrobüs ne zaman gidecek" sorusu üzerine de Topbaş, metrobüs hattının çok başarılı ve doğru bir proje olduğunu, takdir edildiğini söyledi.
Topbaş, şunları kaydetti:
"Metrobüs hattı olmasaydı köprüde yaşanan bu sıkıntının etkileşimi çok daha fazla olacaktı. Her gün 700 binin üzerinde insan bu hattı kullanmakta. Bahsedilen otobüsler çok ileri teknolojiye sahip. Maalesef kullanımda birtakım aksaklıklar çıktı. Tahminlerin üzerinde yolcu talebi var. Konfor, kalite ve maliyet açısından bizim için çok ideal. Beylikdüzü ile ilgili projelendirme çalışması yaptık. 10 kilometre ilave hat olacak. Ama orada maalesef iki yerleşim yeri arasında ciddi bir şehirler arası yol geçmekte. Bu yol bu aksı ciddi etkiliyor. Orada belli bölümü yer altına almak suretiyle büyük bir meydan yapmaya başladık. Meydan çalışmasını yap-işlet olarak vermeyi planlıyoruz. Bu yıl yetişmez."
Başka bir soru üzerine de Topbaş, 2004'ten beri yaptıkları çalışmalarla kente yeni plajlar kazandırdıklarını, dere ıslahı konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını ve İstanbul'un artık eskisi kadar denizleri kirleten bir kent olmadığını söyledi.
Topbaş, "Haliç Tersanesi'nin Tuzla'ya taşınacağı söyleniyor, ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine de "İDO'nun bazı bakım onarımlarını burada yapıyoruz. Burasını müze haline getirme çalışmalarımız var, ama arzu ettiğim tersanenin yaşayan müze halinde olması daha etkileyici" dedi.
Oğlunun nikahını kıyacak
"Yarın akşam oğlunuz evleniyor, duygularınız nedir?" sorusuna da Topbaş, "Bir ailenin mutluluğu, evlatlarının mürüvvetini görmektir. Bizim de 3 çocuğumuzun en küçüğü olan oğlumuzun yarın nikahı var. Hazırlıklar yapıldı. Haftalar öncesinden başlayan heyecanı yaşamaktayız. Çok kolay bir iş değil. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu davetlilerimiz var. Gönlüm isterdi ki tüm İstanbulluları davet edelim... Artık torunlarımıza yeni torunlar katılacak. 4 torumuz var, arkası inşallah gelir. Oğlumun nikahını ben kıyacağım" yanıtını verdi.
Kasımpaşa gemisi
İDO'nun "Haliç Gemileri" projesi kapsamında yapılan "Kasımpaşa" gemisi, Haliç ve Üsküdar hattında kullanılacak. 12 deniz mili hız kapasitesinde, 42 metre boyunda ve 8,5 metre enindeki gemide, engelli kullanım alanları, hayvanların bırakılabileceği bölüm ve büfe hizmetleri de bulunuyor.
"Kasımpaşa" dışında "Sütlüce" ve "Hasköy" gemileri de inşa edilecek. Toplamda bu üç gemi, 9,4 milyon Avro'ya mal olacak.