FT: Canlanma Türkiye'de reform eksikliğini gizliyor

Financial Times, Türkiye ekinde, Türk ekonomisini "dış şoklara kırılgan bırakan" cari açığının "bariz tehlike" oluşturduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Türk ekonomisindeki canlanmasının reform eksikliğini gizlediği öne sürüldü. Financial Times, geniş kapsamlı Türkiye ekinde yer verdiği bir analizinde Türkiye'yi "dış şoklara kırılgan bırakan" cari açığının, "bariz tehlike" oluşturduğunu, sürdürülebilir olmadığı, ekonominin haricen rekabetçi olmadığını gösterdiği görüşlerini yansıttı.

Türkiye'de iyileşmiş iş ortamına rağmen pek az yapısal reform yapıldığı savunan gazete, "acilen" ele alınması gereken alanlar sıraladı ve Türkiye'nin büyüme modelinin "tümüyle gözden geçirilmesi gerektiği argümanına dikkat çekti.

Financial Times, geniş kapsamlı Türkiye konulu özel ekinde siyasi konuların yanı sıra ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gazete, "Canlanma, Reform Eksikliğini Gizliyor" başlıklı analizinde Türkiye'de "inşaat sektöründeki patlamanın boyutu, ekonomik büyümenin ne ölçüde inşaat sektörünce sürüklendiğini yansıtıyor. Ulusal hırsın boyutu dikkate alınırsa da, bu muhtemelen değişmez. Ancak, hararetli aktivitenin, ülkenin bir balonun ortasında bulunduğunun bir kanıtı olup olmadığı sorusunu da gündeme getiriyor" iddialarını öne sürdü.

Cari açık ülkeyi, dış şoklara kırılgan yapıyor

Türk ekonomisinin geçen yıl yaklaşık yüzde 9 büyüdüğünü, büyümenin çoğunun, ithalatı artıran, krediye dayalı iç tüketimin körüklediğini kaydeden gazete, şöyle devam etti:  "Sonucu, bu yılda gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 10'una ulaşması beklenen ve büyük ölçüde sıcak para girişleriyle finanse edilen, cari açıktaki artıştır. Bu da Türkiye'yi, Euro bölgesinde tırmanan bir kriz, ABD'deki yeni bir daralma veya Çin ekonomisindeki bir yavaşlama gibi bir dış şoka kırılgan bırakıyor."

Acilen ele alınması gerekenler

Bu bağlamda ekonomistlerin, acilen üzerinde durulması gereken bazı alanlara işaret ettiklerini kaydedilen analizde "Biri, artırılması gereken iç tasarruf oranıdır. Bu da GSYİH'nın yüzde 40'ını oluşturan 'saklı ekonomi'nin ele alınmasını gerektirir" denilirken, kayıt dışı ekonominin yılda 300 milyar dolar anlamına geldiğine dikkat çekilerek, "Bu kara ekonomi, yüksek enflasyon döneminin sonucudur ve enflasyon yok olurken iyice daralmalıdır" değerlendirmesi de yapıldı.

İngiliz gazetesine göre, iyileştirilmesi gereken konulardan biri de katma değer potansiyeli. İthalatın yüzde 70'ini ara mallardan oluştuğuna işaret eden gazete, Türkiye'de ithal ikamesine, nükleer enerji dahil, alternatif enerjiye, araştırma ve geliştirmeye ile sanayi temelin kalitesinin iyileştirilmesine ihtiyaç bulunduğunun altını çizdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir