Fukuşima'nın kapanması 9 ay sürecek
TEPCO, 'soğutarak kapatma' hedefine ulaşılırsa sızıntının sona ermesi umuyor.
TOKYO - Japonya'da depremden sonra radyasyon sızıntısının meydana geldiği nükleer santralin işletmecisi Tokyo Elektrik şirketi (TEPCO) santralin soğutularak tamamen kapatılmasını altı ila dokuz ayda gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu arada Japonya Başbakanı Naoto Kan, nükleer santralin yol açtığı krizden derin üzüntü duyduğunu bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamada ilk adımın reaktörlerin ve kullanılmış nükleer yakıtın üç ayda soğutulması olacağı, sonra da reaktörlerin altı ila dokuz ay sonunda kapatılmasının hedeflendiği belirtildi.
Fukuşima nükleer santralindeki sızıntı düzeyi 1986'da Ukrayna'da Çernobil nükleer santralindeki kazanın boyutlarına ulaşmıştı. Şirket "Soğutarak kapatma" hedefine ulaşılırsa nükleer krizin son bulması, sızıntının sona ermesi umuluyor. Şirket tesisin üzerini örtmeyi planlıyor.
11 Mart'ta meydana gelen şiddetli deprem ve tsunami, Fukuşima nükleer santraline büyük zarar vermişti. Radyasyon sızıntısının kontrol altına alınması için o tarihten beri yoğun çaba harcanıyor.
Başbakan üzgün
Japonya Başbakanı Naoto Kan, ülkesinde 11 Mart'taki şiddetli deprem ve tsunamide hasar gören, radyasyon sızıntısının meydana geldiği nükleer santralin yol açtığı krizden derin üzüntü duyduğunu bildirdi.
Ülkesinde, deprem ve tsunami felaketine müdahaleyle ilgili idaresi eleştirilen Kan, Uluslararası Herald Tribune gazetesinin hafta sonu sayısında yayımlanan yazısında, nükleer krizinin nedeninin soruşturulması sözü verdi.
Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki durumla ilgili bilgi paylaşımı konusundaki çabaları artırma sözü de veren Kan, krizin en kısa sürede kontrol altına alınmasının birinci önceliği olduğunu belirtti.
Kan'ın yazısı New York Times ve Washington Post gazetelerinde de yer aldı.