Futbolda şiddet masaya yatırılıyor

Avrupa Konseyi 31. daimi toplantısında, futbol maçlarında seyirci şiddeti ve kötü davranış konuları ele alınıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Konseyi'nin "Spor karşılaşmalarında, özellikle futbol maçlarında seyirci şiddeti ve kötü davranış konusundaki Avrupa Sözleşmesi" çerçevesinde düzenlenen 31. Daimi Toplantısı, İstanbul'da başladı.

Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Akgün Otel'de yapılan toplantının açılışında, kaba kuvvet, aşırı güç ve cebir anlamına gelen şiddetin her durumda zarar verici ve huzur bozucu olduğunu, bunun da boş vakit geçirmek için gidilen spor müsabakalarının çekilmez bir hal almasına sebep olduğunu söyledi.

Bu sorunun genel olduğunu ve sadece Türkiye'yi değil tüm dünya sporunu etkilediğini vurgulayan Özak, "Sonuçları kendi başarısı veya başarısızlığı gibi gören bir taraftarın, şiddete teşvik edilmemesi için ortak bir çaba gösterilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Avrupa Konseyi ortak bir sorun olan sportif karşılaşmalarda, özellikle futbolda seyirciler arasında şiddet ve taşkınlıklardan ve bunun sonuçlarından endişe duyulmasından dolayı ciddi çalışmalar sürdürmektedir. 1986'da Avrupa Konseyi üye ülkelerinde imzalanan Avrupa Sözleşmesi, üye ülkelerde kanunların hazırlanmasını zaruri kılmıştır. Bu amaçla hükümetimiz 2004 yılında spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunu uygulamaya koymuştur" diye konuştu.

"Euro 2020'ye talibiz"

Türkiye'de önceden ve önümüzdeki yıllarda yapılacak uluslararası organizasyonlardan da bahseden Faruk Nafız Özak, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) ev sahipliğini 1 oyla kaybettiklerini, EURO 2020'ye aday olduklarını kaydetti.

UEFA delegelerinin Avrupa Şampiyonası'nı Türkiye'nin yapmasını istediğini dile getiren Özak, "İnşallah bunu başaracağız. Bu konuda 9 tane yeni stat yapıyoruz. Amacımız en sonra olimpiyat yapabilmek. Bu büyük organizasyonları yapabilmek için sporun gerçek anlamı olan fair playa, centilmenliğe, güler yüze, hoşgörüye ve takım ruhuna sahip olmamız gerektiğini biliyoruz" dedi.

Bakan Özak, bugün yapılan toplantının amacının şiddet ve düzensizliği azaltmak olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda sizlerin tecrübelerine çok ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek isterim. Daha az şiddet, daha çok fair play sporu geliştirecek, sporcu sayımızı ve kalitemizi artıracaktır" şeklinde konuştu.

Bakan Özak, açılış konuşmalarının ardından toplantıdan ayrıldı. Toplantı, basına kapalı olarak devam ediyor.

Avrupa Konseyi'nin 31. Daimi Toplantısı, yarın yapılacak basın toplantısının ardından sona erecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir