Futbolda şike depremi

Futbolda şike iddialarına yönelik 50 kişinin gözaltına alındığı operasyon sürüyor, 8 kişi daha gözaltına alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 2010-2011 sezonunda Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'deki şike iddialarına yönelik soruşturma başlatıldı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve bazı kulüplerin yöneticileri ile futbolcuların da aralarında bulunduğu 50'ye yakın kişi gözaltına alındı.

Şike operasyonu kanıtlanırsa ne ceza alacaklar

Futbolda şike iddialarına yönelik İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğü koordinesinde başlatılan, Spor Toto Süper Lig ile Bank Asya 1. Lig'in 2010-2011 sezonuna yönelik soruşturma kapsamında, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı.

Yıldırım: Bu durumdan rahatsızım

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından yürütülen ve 2010 yılında başlatılan soruşturma çerçevesinde, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon, Eskişehir, Sivas, Giresun, Diyarbakır, Mersin ve Bolu'da bu sabah başlatılan operasyon sonucu 50'ye yakın kişi gözaltına alındı.

Kulüp yöneticileri ve futbolcuların da aralarında bulunduğu gözaltındaki bazı kişiler şunlar:

• Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım,

• Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz,

• Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu,

• Fenerbahçe Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan, Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan,

• Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan,

• Diyarbakırspor eski Başkanı Abdurrahman Yakut,

• Altay Kulüp Müdürü Erman Ertaş, teknik direktör Levent Eriş, futbolcu menajerleri Tarık Özertem, Özden Arslan ve Serdar Berkin, Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun yeğeni Volkan Bahçekapılı,

• Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü, Giresunspor eski yöneticisi Hakan Karaahmet, Giresunspor Taraftarlar Derneği Başkanı Özden Tütüncü,

• Mersin İdmanyurdu Kulübü Asbaşkanı Beşir Acar ile tribün lideri Murat Tanış,

• Gençlerbirliği eski yardımcı antrenörü Cengiz Demirel,

• Futbolcular Emmanuel Emenike, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız, Sezer Öztürk, Mahmut Boz,

• Türkiye Futbol Federasyonundan 3 yetkili, bazı menajer ve kulüp yöneticileri.

Diğer illerde gözaltına alınan kişiler, soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a getirildi.

İstanbul'da gözaltına alınanlar ve diğer illerden getirilenler, emniyete götürülmeden önce Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

8 kişi daha gözaltına alındı

Futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında, Giresun'da 8 kişi daha gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Bank Asya 1. Lig takımlarından Giresunspor basın sözcüsü Fatih S. ve gazeteciler C.S, A.Ş, M.Y, M.E, Giresunspor Taraftarlar Derneği üyeleri S.K, H.K ve S.E'nin evlerine sabah saatlerinde polis tarafından operasyon düzenlendi.

Gözaltına alınan zanlılar Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Zanlıların buradaki ifadeleri sürüyor.

Diğer yandan olayla ilgili Giresunspor Taraftarlar Derneği üyesi E.K'nin yakalanması için çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Dün yapılan operasyonda ise Giresunspor Kulüp Başkanı Ömür Ülkü, kulübün eski genel kaptanı Hakan Karaahmet ile Giresunspor Taraftarlar Derneği Başkanı Özden Tütüncü gözaltına alınmış, buradaki işlemlerin ardından İstanbul'a götürülmüşlerdi.

Türk şike operasyonu İspanyol basınında

Futbolda şike iddialarına yönelik operasyonlar kapsamında 40'a yakın kişinin gözaltına alınması, İspanyol basınında yer aldı.

Marca gazetesi "Fenerbahçe başkanını gözaltına alıyorlar" başlığını atarken, spor dünyasında yapılan haftalık değerlendirmelerde "0" puan verdiği Aziz Yıldırım'ı tablonun en altına koydu.

"Türkiye'de polis baskını, şikeden 40 kişi yakalandı" başlığını atan AS gazetesi de, gözaltına alınanların arasında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın ismini ön plana çıkardı. Fenerbahçe'nin mevcut durumda Türk kulüpleri arasında ekonomisi en iyi olan ve çok köklü bir takım olduğunu yazan İspanyol gazetesi, Türk polisinin telefon dinlemeleri sayesinde, Fenerbahçe'nin sonuçları kendi lehine çeviren şikeler yaptığına ilişkin elinde deliller olduğunu kaydetti.

Sport gazetesi de "Türkiye'de skandal" başlığıyla, şike iddialarına karşı aralarında Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu çok sayıda önemli kişinin gözaltına alındığını yazdı.

Serkan Çalık ile Serdar Kulbilge de gözaltına alınacak

Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu'nun da arandığı soruşturma kapsamında, futbolcular Serkan Çalık ile Serdar Kulbilge'nin de gözaltına alınacaklar arasında olduğu öğrenildi.

60 ayrı adrese operasyon düzenlenen soruşturma çerçevesinde, Fenerbahçe Kulübü Başkanlık binası, Trabzonspor, Beşiktaş ve Sivasspor kulüp binalarında arama yapıldı. Ayrıca, gözaltına alınan bazı kulüp yöneticileri, menajerler, futbolcuların evlerinde ve çalışma ofislerinde de arama yapıldı.

2010 yılında başlatılan soruşturma çerçevesinde, adı geçen kulüplerin 2010-2011 sezonuna yönelik bütün maçlarının incelendiği bildirildi.

Trabzonspor Kulübü'nden yapılan açıklamada ise "Başlatılan şike ve teşvik primi soruşturması kapsamında medyada asbaşkanımız Nevzat Şakar'ın da ismi geçmektedir. Bu haber gerçeği yansıtmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal da Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan ile futbolcu Mehmet Yıldız'ın gözaltına alınma gerekçeleri hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi.           

Savcı Öz başlatmış

Futbolda şike iddialarına yönelik operasyona ilişkin soruşturmanın, Giresunspor eski başkanı Olgun Peker'in, "Organize suç örgütü oluşturarak, maçların skorlarını baskı ve tehdit ile etkilediği" gerekçesiyle o dönemde Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz tarafından başlatıldığı bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, bir ihbar üzerine Giresunspor eski başkanı Olgun Peker'in, "organize suç örgütü oluşturarak, maçların skorlarını baskı ve tehdit ile etkilediği" gerekçesiyle 2010 yılının Aralık ayında soruşturma başlatıldığını bildirdiler.

Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine terfi ettirilmesinin ardından soruşturma dosyasının Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'e verildiğini kaydeden yetkililer, suç örgütüne yönelik çalışmalarda, bazı kulüp başkanları ile yöneticilerinin görüşmelerinin de teknik takiple tespit edildiğinin belirlendiğini ifade ettiler.    

Gelişmeleri televizyondan öğrendim

Devlet Bakanı Faruk Özak da Atatürk Havalimanında futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmayla ilgili sorular üzerine şunları söyledi:

"Ben de gelişmeleri televizyondan öğrendim. Bilmediğim bir konuda konuşmam tabii ki doğru olmaz. İnşallah her şey Türkiye'ye yakışır şekilde sonuçlanır. Biz sporu, futbolu yöneten kişiler olarak, bu konunun Türkiye'ye yakışır şekilde sonuçlanmasını istiyoruz ama konu nedir, ne yapılıyor, hangi tahkikat var bilemediğimiz için bu kadar yorum yapıyorum."

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül de yaptığı açıklamada, "Durum Türk sporu açısından son derece vahimdir. Sporumuza, futbolumuza zarar vermeden çok az bir zararla atlatılmasını dilerim" dedi.

Kamuoyunu aydınlatacağız

Türkiye Futbol Federasyonundan (TFF) yapılan açıklamada da şu görüşlere yer verildi:

"03.07.2011 sabah saat 07.00'den itibaren güvenlik güçleri tarafından ülkemiz futbolunu ilgilendiren çok kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştır. Bahse konu soruşturma çok yönlü bir içeriğe sahip olup, detayları federasyonumuz tarafından yakından takip edilmektedir.

Konuyla ilgili sağlıklı bilgiler oluşur oluşmaz kamuoyunu aydınlatacak gerekli açıklamalar, TFF tarafından yapılacaktır." 

Eskişehirspor'da sözleşmeler askıda

Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal, şike iddialarına yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Sportif Direktör Ümit Karan ve futbolculardan Mehmet Yıldız'ın sözleşmelerinin, yargı kararı kesinleşinceye kadar dondurulduğunu açıkladı.

O maçta bir şey aranmamalı

Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, kaleci Korcan Çelikay'a sahip çıkarak, kendisine sonuna kadar güvendiğini söyledi. Çalımbay, "Fenerbahçe maçında Türkiye'nin sorumluluğunu taşıyorduk. Bu nedenle bizim onur ve gurur maçımızdı. Sahamızda kaybetmek istemezdik. Kimsenin o maçta bir şey aramaması gerekiyor, gereken her şeyi yaptık" dedi.      

Fenerbahçeli taraftarlar stada koştu

Bir grup Fenerbahçe taraftarı, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın futbolda şike iddialarına yönelik olarak İstanbul'da düzenlenen operasyon çerçevesinde göz altına alınmasını protesto etti.

Fenerbahçe Şükrü Saracaoğlu Stadı önünde toplanan taraftar grubu, "Sana söz yine baharlar gelecek" yazılı pankart açarak, "Başkana kalkan eller kırılsın", "Fenerle kimse başa çıkamaz" şeklinde slogan attı.

Kulüpten uzaklaştırılmalılar

Eskişehirspor Taraftarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Suat Çetintaş, futboldaki şike iddiaları kapsamında gözaltına alınan Eskişehirsporlu isimlerin, soruşturma sonucu ne olursa olsun kulüpten uzaklaştırılması gerektiğini söyledi.

Giresun’da yakalananlar İstanbul'a sevk edildi

Giresun'da bu sabah gözaltına alınan Giresunspor basın sözcüsü ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 8 kişi ile daha sonra yakalanan 2 kişi, İstanbul'a götürüldü.

Edinilen bilgiye göre, Bank Asya 1. Lig takımlarından Giresunspor'un Basın Sözcüsü Fatih S. ve gazeteciler C.S, A.Ş, M.Y, M.E, Giresunspor Taraftarlar Derneği üyeleri S.K, H.K. ve S.E'nin evlerine sabah saatlerinde polis tarafından gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alınmasının ardından E.K. ve eski yöneticilerden A.K. de gözaltına alındı.

Fatih S, C.S, A.Ş, M.Y, M.E, S.K, H.K. ve S.E. ile daha sonra gözaltına alınan E.K. ile A.K, polis ekiplerince İstanbul'a götürülmek üzere otobüsle Trabzon'a hareket etti.

Öte yandan, İstanbul'da ikamet eden eski yöneticilerden C.Ç'nin de polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

Gözaltına alınmadım

Öte yandan, Diyarbakırspor Kulübü Başkanı Nurullah Edemen, bazı ulusal ve yerel medya organlarında futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alındığına ilişkin yayınlanan haberlerin yalan olduğunu söyledi.

Başkan Edemen, yaptığı açıklamada, soruşturma kapsamında gözaltına alındığına yönelik bazı ulusal ve yerel medya organlarında haberler yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"4 Temmuz 2011 Pazartesi sabahı itibariyle devam etmekte olan 'futbolda şike' operasyonu kapsamında bazı medya organlarında şahsımın da gözaltına alınanlar içerisinde olduğuna dair kasıtlı, yalan ve yakışıksız bir haber yayımlanmıştır. Gözaltına alındığıma ilişkin haberler asılsızdır. Bu haber tamamen yalan olmakla birlikte şahsımı, ticari itibarımı ve benim üzerimden Diyarbakırspor camiasını karalamaya yöneliktir. Bu haber nedeniyle uğrayacağımız zararın hesabını da sorulacağı bilinmelidir. Bu tür yalan haberlerin devam etmesi halinde gerekli yasal yollara başvuracağım."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir