Füze kalkanı silahlanma nedeni

Rusya Genelkurmay Başkanı Makarov, ABD füze kalkanı planına Rusyan'ın dahil edilmemesini silahlanmaya neden olacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, ABD'nin, füze kalkanı planını Rusya'yı dahil etmeden ve güvenlik endişelerini dikkate almadan geliştirmesi halinde, dünyanın yeni "çılgın silahlanma yarışına" sahne olabileceği uyarısında bulundu.

Makarov, yabancı askeri ataşelerle toplantıda yaptığı konuşmada, ABD'nin Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı konusunda Rusya'nın kaygılarının dikkate alınmaması halinde, bunun Rusya'yı karşı önlemler almaya zorlayacağını ve silahlanma yarışına neden olacağını söyledi.

Rus General, 2020 yılında, artık bir tarafın nükleer denklik konusunun önemi kalmadığı fikrine kapılabileceğini belirterek, "Doğal olarak Rusya da bu sisteme karşı önlemler almak zorunda kalacak" diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin de evsahipliği yaptıkları Amerikan füze kalkanı üslerini korumak için savunma giderlerini artırmak zorunda kalacaklarını ifade eden Makarov, şöyle devam etti: "5 veya 6 yıl içinde çılgın bir silahlanma yarışı başlayabilir. Bu süreç sonsuza dek sürebilir."

Şer ekseni inandrıcı bulunmuyor

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de önceki gün yaptığı açıklamada, NATO'nun füze kalkanı konusunda Rusya ile işbirliği yapmamasının yeni bir soğuk savaş döneminin başlamasına neden olabileceğini kaydetmişti.

ABD'nin Avrupa'ya kurmak istediği füze kalkanının Washington'ın "şer ekseni" olarak saydığı İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere karşı olduğu açıklamasını inandırıcı bulmayan Moskova, füze kalkanının güvenliğine yönelik potansiyel tehdit oluşturduğunu savunuyor.

Medvedev, dün St. Petersburg'daki bir toplantıda yaptığı açıklamada, füze kalkanı konusunda bir uzlaşıya varamamaları halinde Avrupa'nın 1980'li yıllara geri döneceğini belirterek, "Ben böyle bir Avrupa'da yaşamak istemiyorum" demişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir