G-8 liderleri Fransa'da toplanıyor

Arap ülkelerindeki isyanların ardından bu ülkelere yapılacak yardımlar zirveye damgasını vuracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - G-8 ülkeleri liderleri, dönem başkanı Fransa'nın Normandiya sahillerindeki Deauville kentinde yarın toplanıyor.

Arap ülkelerindeki halk isyanları ile bu ülkelere yapılacak yardımların, iki günlük zirveye damgasını vurması bekleniyor. 2. Dünya Savaşı sonrasında olduğu gibi yeni bir Marshall Planı'nın bu ülkeler için yürürlüğe sokulmasını ayrıntıları da zirvede kesinlik kazanacak.

G-8 zirvesinde, bazı Arap ülkelerindeki demokrasi hareketlerinin ardından, bu ülkelerin ekonomik krize girmemeleri için alınacak önlemler ve tedbirler zirvede masaya yatırılacak. Mısır ve Tunus gibi ülkelerde yönetim değişikliklerinin ardından yaşanan belirsizliklerin, özellikle turizm ve diğer yatırımlar açısından bu ülkeleri etkilememesi için alınacak önlemler gündeme getirilecek.

Dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, zirvede Sovyetler Birliği sonrası doğu Avrupa ülkelerine yapılan yardımlar gibi, Arap ülkelerine de bir yardım planının yürürlüğe sokulmasını talep edeceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Dünya Bankası ve IMF'ye, Tunus ve Mısır'a nasıl yardım yapılacağı konusunda bir plan hazırlamaları için talepte bulunmuştu. ABD, Mısır'ın 1 milyar dolar tutarındaki borcunu silerken, yine bu ülkeye 1 milyar dolar tutarında alt yapı ve istihdam sağlayacak projeler için kredi önermişti.

Zirvenin, IMF'nin yeni başkanı ile ilgili tartışmalara da sahne olması bekleniyor.

Japonya'daki depremin ardından nükleer enerji güvenliği, internet kullanımı ve güvenliği de zirvede ele alınacak konular arasında yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir