G20'de teşvik önlemleri tartışılıyor

Bakan Babacan'ın temsil ettiği G20 Maliye Bakanları toplantısı, İskoçya'da yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ST ANDREWS - Gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkenin maliye bakanları, küresel ekonomik krizden çıkmak için hükümetlerce uygulamaya konulan teşvik önlemlerinin geleceğini tartışıyor.

Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın temsil ettiği G20 Maliye Bakanları toplantısı, İskoçya St Andrews'de başladı. 

ABD, Japonya ve Almanya'nın da içinde olduğu bazı G20 ülkeleri, büyümeyi desteklemek için alınan teşvik önlemlerinin sonlandırılmasını gündeme getirmek isterken, İngiltere'nin de içinde bulunduğu ülkeler önlemlerin sona erdirilmesi konusunda endişelerini dile getiriyor.

İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, küresel ekonomideki iyileşmenin, sürdürülebilir ve uzun ömürlü bir ivme kazandığından emin olmadıklarını belirterek, ekonomik toparlanma için planların eşgüdümünün sağlanması gerektiğini ifade etti. 

Darling, ekonomik toparlanma için en büyük riskin, gerçek bir toparlanma yaşanmadan önlemlerden uzaklaşmak olduğunu kaydetti.

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde de aşırılıkları ve ihlalleri durdurmak için daha fazla yapılacak şeyler olduğuna inanmak istediğini söyledi.

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF) de hükümet harcamaları konusundaki endişelerini dile getiriyor. IMF'ye göre, 2014 yılında G20 üyesi ülkelerin kamu borçları yıllık milli gelirlerinin yüzde 118'ine ulaşacak.

Borçları, IMF'nin güvenli seviye olarak adlandırdığı yere getirmek, yıllarca süren tasarrufa ve yüksek vergilere mal olacak.

İRAN'DA HÜKÜMETİ PROTESTOYA 109 GÖZALTINA

 TAHRAN- ABD'nin Tahran Büyükelçiliğinin İranlı öğrencilerce basılmasının 30. yıl dönümündeki törenlerde hükümet aleyhine gösteri yapan gruptan 109 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Tahran Emniyet Müdürü Azizullah Recepzade, 4 Kasımdaki törenlerde düzen ve güvenliği bozmaya yönelik eyleme katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınanlardan 47'sinin serbest bırakıldığını, geri kalanların ise adli makamlara teslim edildiğini söyledi.

Recepzade, halkın can ve mal güvenliğini korumaya kararlı olduklarını, yasa dışı gösterilere göz yumulmasının söz konusu olamayacağını bildirdi.

Başkentteki ABD'yi protesto gösterilerine on binlerce öğrenci katılmış, aynı gün Cumhurbaşkanı seçimi adaylarından Mir Hüseyin Musevi'nin taraftarları olduğu belirtilen ayrı bir grup, muhalif gösteri yapmıştı.