Galataport Projesi başladı
Galataport Projesi kapsamında yapılacak olan koruma ve restorasyon çalışmalarının başladığı duyuruldu.
Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları AŞ, Galataport Projesi'nde koruma ve restorasyon çalışmalarının, ilgili tüm resmi kurum ve mercilerden gerekli izinlerin tamamlanması ile başladığını açıkladı.
Şirket açıklamasında, Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları AŞ'nin yürüttüğü Galataport Projesi ile ilgili çeşitli sivil toplum kuruluşları ve sosyal medya hesaplarında yer alan yorum ve iddialara istinaden açıklama yapıldığı belirtildi.
Galataport Projesi'nin bölgesel ve makroekonomik açıdan Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacağı, içeriğinde barındırdığı pek çok farklı faaliyet alanı ve yatırım ile turizme de önemli katkılar sunacağı aktarılan açıklamada, şirketin proje kapsamında yürüttüğü yapım ve restorasyon çalışmalarının son hızla devam ettiği bildirildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
"Galataport liman sahasında yer alan ve kent kimliğinin önemli birer ögesi olan kültür varlığı yapıları ile ilgili koruma ve restorasyon çalışmaları, ilgili tüm resmi kurum ve mercilerden gerekli izinlerin tamamlanması ile başlamıştır.
18 Şubat 2017 tarihinde yapmış olduğumuz açıklamaya istinaden, Karaköy Yolcu Salonu'nun yerinde güçlendirilerek korunabilecek bölümleri ile koruma çalışmaları için dahi yeterince güçlü olmayan ve olası bir güçlendirme çalışması ile bütüncül mimari karakteri ve tasarım özgünlüğü zarar görebilecek bölümleri belirlenmiş ve çalışmalar bu iki bölüm dikkate alınarak planlanmıştır.
Restorasyon projesi kapsamında yaptırılan taşıyıcı sisteme yönelik araştırmalar sonucu, yapı 'can güvenliği' kriterini sağlamadığı için korunabilen kısımlar ile riskli bölümler arasındaki bağ koparılmış, iki bölüm birbirinden kontrollü bir şekilde kesilerek ayrıştırılmıştır. Korunacak bölümde gerekli güvenlik önlemleri alınmış; can güvenliğini tehdit eden bölümler ise kontrollü olarak yıkılmıştır.
Karaköy Yolcu Salonu, İstanbul 2. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünden onaylı restorasyon projesi kapsamında mimari karakterine ve modern dönem yapıları için önemli olan tasarım özgünlüğüne uygun olarak özgün detay, boyut, doluluk boşluk oranları ile yeniden inşa edilerek şehre kazandırılacaktır."