GAP-Cheetos, Güneydoğu illerinde 40 bin çocuğa ulaştı

PepsiCo’nun desteği ile gerçekleşen ve 12’nci yılını dolduran “GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri” projesi Güneydoğu’da 40 bin çocuğa ulaştı. Merkezlerde çocukların yeteneklerinin geliştiği hatta yurtdışına gidenlerin olduğu vurgulandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

MARDİN - Türkiye’de 12’nci yılını dolduran GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’nde eğitim verilen çocuk sayısı 40 bine ulaştı. 10 ilde 13 farklı merkezde hizmet vermeye devam eden eğitim merkezlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özkan Yıldız tarafından yapılan araştırma, söz konusu eğitim merkezlerinin çocuklar arasındaki fırsat eşitizliğini ortadan kaldırdığını gösterdi. Çocuk Gelişim Merkezleri Sosyal Etki Değerlendirme'si adı verilen araştırmaya Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Batman, Nusaybin, Adıyaman, Ömerli, Silvan, Hilvan, Kilis ve Siirt’te yer alan eğitim merkezlerindeki 151 öğrenci, 118 veli ve 41 öğretmen katıldı. Araştırmada Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’ne devam eden 4-14 yaş arası çocukların demografik yapısı da ele alındı. Gelişim merkezlerine devam eden çocukların yüzde 7,3’lük çoğunluğu 13-14 yaş arasındayken, 11-12 yaş arası yüzde 29.1, 9-10 yaş arası ise yüzde 15.7’lik bir orana sahip. Ebeveynlerin durumuna bakıldığında ise annelerin yüzde 91’i ev hanımı, babaların ise yüzde 30.3 işçi, yüzde 28.6 esnaf.

Araştırmaya katılan çocukların yüzde 28,4’ünün 7 ya da daha fazla kardeşi olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya katılan çocuklara sorulan “Çocuk gelişim merkezine başladığınızdan bu yana hayatınızda neler değişti?” şeklindeki soruya ise “Derslerimde başarım arttı” cevabını verenlerin oranı yüzde 54,1 olurken, özgüvenim gelişti ve aile içi iletişimim düzeldi ise sırasıyla en çok alınan diğer yanıtlar oldu. Araştırmanın yapıldığı GAP bölgesinde nüfusun yüzde 39’unun 0-14 yaş arasında olduğu gerçeği eğitim olanaklarının sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. PepsiCo sponsorluğunda 12 yıldır yürütülen proje kalabalık ve düşük gelirli ailelerden, ders çalışacak yeri olmayan, çoğu okuldan sonra bir işte çalışmak zorunda olan çocuklar için çok önemli bir açığı kapatıyor. Tesisler sayesinde okuyan sayısının çok az olduğu bölgelerde çocukların ders çalışabileceği, araştırma yapabileceği, sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetler yapabilecekleri alanlar yaratılıyor.

İtalya’ya futbol oynamaya giden çocuklar oldu

PepsiCo Kurumsal Müdürü Direktörü Didem Sinik, her yıl açılan eğitim merkezlerinin özellikler çocuklardaki öz güven eksikliğini giderdiğine dikkat çekti. Sinik, burada eğitim alan çocuklardan kiminin futbol yeteniği ile İtalya’ya gittiğini, kimininse Çırağan’da PepsiCo dünya başkanına konser verdiğini anlattı. Çocuk eğitim merkezlerinden her yıl bir tane açılıyor. GAP bölgesini kapsayan projede istisna olarak geçen yıl Soma’da eğitim merkezi açılmış. Eğitim merkezine büyük talep olduğunu belirten Sinik, 4 binden fazla başvuru aldıklarını söyledi. Eğitim merkezlerindeki eğitimini tamamlayıp üniversiteye devam etmek isteyenlere de Pepsi çalışanları kendi olanakları ile burs sistemi geliştirmiş ve çocukların üniversite eğitimleri süresince burs veriyorlar.