GAP'ın sulama projelerinden yabancı ülkeler çıkarılıyor

GAP Yüksek Kurulu'nda ABD, Hollanda, İspanya ve İsrail gibi ülkelerin sulama şebekelerinde aktif rol almaması konusunda prensip kararı alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA - GAP'ın en önemli projelerinden biri olan sulama projeleri, yabancı ülkelerin desteği olmadan bitirilecek. ABD, Hollanda, İspanya ve İsrail'in GAP'ın sulama şebekelerinde aktif rol almaması konusunda 2 ay önce GAP Yüksek Kurulu'nda prensip kararı alındı. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, DSİ‘nin bu işleri diğer ülkelerden çok daha iyi yapabileceğini belirtirken, konuyla ilgili olarak kısa sürede Bakanlar Kurulu'ndan kararın çıkacağını söyledi.

GAP Başkanı Karahocagil, 4 Haziran-5 Temmuz 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan Mardin Bienali kapsamında yapılan toplantı sonrası bir grup gazeteciyle bir araya geldi.

Karahocagil, 2002 yılında yapılan ABD, Hollanda, İspanya ve İsrail'in aralarında bulunduğu sulama proje sözleşmelerinin askıya alınması konusunda 2 ay önce GAP Yüksek Kurulu'nda prensip kararı aldıklarını söyledi.

Karahocagil, “Bu kararı sulama projelerini hızlandırmak için aldık. Sulama işlerini artık Türkiye yapabilir. DSİ'nin bu işi diğer ülkelerden daha iyi yapacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Karahocagil, aldıkları kararı en yakın zamanda Bakanlar Kurulu'na göndereceklerini bildirdi.

GAP 2012'de bitmeyebilir

GAP'ın bitiş tarihi ile ilgili bilgi veren Karahocagil, projenin biraz zaman alacağını, GAP'ın bitiş tarihinin hükümetin ayıracağı ödeneğe bağlı olduğunu söyledi. Hükümetin bu yıl GAP'a 4 milyar TL ödenek ayırdığını, projenin yetiştirilmesi için 5 milyar TL'ye daha ihtiyaç duyulabiliceğinin altını çizen Karahocagil, “GAP Eylem Planı‘nda, 2008 yılında uygulanan ve devam eden projelerin hayata geçirilmesinin yanı sıra 2009 ve sonrası için “proje deposu” oluşturuldu. Bir kısmında çok hızlı gelişmeler sağlandı. Bu konuda rahatladık. Ancak 2012 sonuna ulaşıldığında GAP tamamen bitmemiş olacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Şu anda tüm inşaatların devam ettiğini, şebeke ihalelerinin yapıldığını ifade eden Karahocagil, GAP'da 73 ana eylem bulunduğunu, bunun 3'te 1'inin sulamaya, kalan kısmın ise ulaştırma, sağlık, eğitim ve demiryollarına ayrıldığını söyledi.

GAP'tan 3 bin kişi para kazanıyor

İŞKUR tarafından düzenlenen aktif istihdam programlarına da değinen Karahocagil, “Bu programdan yararlananların sayısı 2008 yılında 4 bin 644 iken 2009'da 25 bin 86 kişiye yükseldi. 2010 yılının ilk 3 ayında düzenlenen kurslara bin 113'ü kadın olmak üzere 3 bin 292 kişi katıldı, bunun için de 2 milyon TL kaynak ayrıldı“ dedi.

Karahocagil, GAP kapsamında 9 ilde 2 milyon 100 kişinin istihdam edildiğini belirterek, “ Burası tüm Türkiye'ye iş yaratıyor. 2 baraj üzerinde yapılacak 21 santral var. 19 adet HES projesi yapılacak. 1 milyon 800 bin hektarlık alanda okul, hastane, sağlık merkezi yapılacak. Bunlar istihdamla ilgili çalışmalar. Enerji sulama projelerinin bile istihdama katkısı olacak” dedi.

2 yılda 5 ürün

2010 yılında GAP kapsamındaki yatırımlar için 3.2 milyar TL tahsis edildiğini, bölgedeki tüm yatırımlar dikkate alındığında bu miktarın yaklaşık 4 milyar TL olduğunu kaydeden Karahocagil, böylece GAP yatırımlarının toplam kamu yatırımları içindeki payının yüzde 14'e yükseldiğini söyledi.

Karahocagil, 2012 yılı sonuna kadar, doğal kaynakların korunması kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde toplam 10 bin 650 hektar alanda çalışma yapılması, 8 milyon 500 bin adet fidan üretimi ve 85 bin hektarlık alanda orman kadastrosunun gerçekleşmesinin planlandığını bildirdi. GAP'ın 1 milyon 60 bin hektarının sulanır hale gelmesini hedeflediklerini kaydeden Karahocagil, bölgenin sulanması ile 2 yılda 5 ürün alabilecek duruma geldiğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir