Garanti'nin hisse satımı İspanyol basınında

İspanyol basını, "BBVA ve Doğuş, karşılıklı anlayış göstermeye mahkumlar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanyol basını, Banco Bilbao Vizcaya Argentria'nın (BBVA) Garanti Bankası'nın yüzde 24,9'unu satın alarak, Doğuş Grubu ile yapacağı ortaklığa bugün geniş yer ayırırken, "BBVA ve Doğuş, karşılıklı anlayış göstermeye mahkumlar" yorumu yapıldı.

İspanya'nın yüksek tirajlı sol görüşlü gazetesi El Pais, "Garanti Bankası'ndaki alımın başarısı, Garanti'nin yönetimdeki iyi bir uyumundan geçiyor" ifadesini kullanırken, Meksika, Peru, Şili'de de yerel ortaklarla çalışan BBVA'nın Doğuş ile yaptığı ortaklığa güvendiği kaydedildi.

BBVA yetkililerine göre bu operasyonun gerçekleştirilmesinde "ikna etme gücünün anahtar olduğu" vurgulanırken, herkesin merak ettiği sorunun BBVA'nın Garanti Bankası'nın kontrolünü ele geçirip geçirmeyeceği olduğu ifade edildi.

El Pais, BBVA ve Doğuş arasındaki anlaşmayı şu şekilde değerlendirdi: "İlk 5 yıl yönetim Türklerde olacak. Ama kilit konulardaki kararlarda BBVA'nın desteğine ihtiyaç duyacaklar. Türkler eğer bu süre içerisinde hisselerini satmak isterlerse ilk satın alma hakkı BBVA'nın olacak. 5 yılın sonunda kararı BBVA verecek. BBVA sadece sermayenin yüzde 1'ini alarak kontrolü ele geçirebilecek ama her türlü halde önemli konularda Türklerle müzakere etmek zorunda kalacak".

BBVA Başkanı Francisco Gonzalez'in "Garanti Bankası'nın yönetim kontrolünü alacak mısınız?" sorusuna "Mantıklısı bu olur" diye cevap verdiği belirtilirken, buna rağmen "Herşey Garanti'ye, BBVA'ya ve dünyadaki duruma bağlı. Şu anda bunu söylemek imkansız" diye de eklediği vurgulandı.

Öte yandan ekonomi gazetelerinden "Cinco dias", BBVA'nın kriz ortamında gelişmekte olan Asya ülkelerine yoğunlaştığına dikkat çekerek, ilk Çin'deki Citic bankasının yüzde 15'ini alan BBVA'nın şimdi de gözünü Türkiye'ye diktiğini yazdı.

Gazete, BBVA'nın ilk 5 yılın sonunda Garanti Bankası'ndaki payını yüzde 1 artırarak kontrolü elinde tutma opsiyonunun yanısıra Garanti Bankası'nın yüzde 100'ünün alınması için aleni pay alım teklifi sunma olasılığını da göz ardı etmediğini savundu. BBVA Başkanı Gonzalez'in ise en azından kısa vadede aleni pay alım teklifi sunulmayacağını söylediği vurgulandı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir