Garanti'yi 'satıp' başka banka almam

Ergun Özen, 2 Eylül itibariyle Garanti Bankası’nda Genel Müdürlük görevini Ali Fuat Erbil’e devrediyor. Ferit Şahenk Yönetim Kurulu Başkanı, Özen Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaya devam edecek. BBVA artık resmen ‘ana ortak'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

Doğuş Holding ve Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Garanti Bankası’nda BBVA’ya yaptığı son hisse satışının ardından elinde kalan yüzde 10’luk hisseyi gelecekte satıp satmayacağına ilişkin soru üzerine “Doğuş Grubu’nda asla diye bir şey olmaz. Ama şunu bizden beklemeyin: Bir gün Garanti’deki hissemizi satıp da Türkiye’deki başka bir bankaya ortak olur muyuz? Asla. Yeni bir banka kurar mıyız? Asla” dedi. 

Garanti Bankası’nda dün hem çok duygusal hem de tarihi bir gün yaşandı. Dünkü toplantıyla Doğuş Holding’in sahibi olduğu yüzde 14,89 oranındaki Garanti Bankası hissesinin Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’ya (BBVA) devri resmen tamamlandı. Hisse devriyle birlikte BBVA’nın Garanti’deki payı yüzde 39.9 ve Doğuş Holding’in payı yüzde 10 oldu. 

Devirle birlikte Nisan 2000’den beri, 15 yıldır bankanın Genel Müdürlük görevini üstlenen Ergun Özen’in, bayrağı bankanın Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil’e devrettiği de açıklandı. 2 Eylül’den itibaren bankanın genel müdürlük görevini üstlenecek olan Ali Fuat Erbil, “Gözünüz arkada kalmasın, emanetinize çok iyi bakacağız” dedi. 

Doğuş Holding ve Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, “Bugün bankamız için tarihi bir gün” diye başladığı konuşmasında büyük emek sarf ederek bugünlere getirdikleri Garanti Bankası’nın dünya oyuncusu olduğunu görmenin kendileri için “Öğrencinizin Dünya Bankası Başkanı” olduğunu görmek gibi olduğunu söyledi. 

Şahenk, Ergun Özen’in bayrak devrini açıklarken de Özen için “Garanti’yi Garanti yapan, bu başarıya tüm Garantilileri ortak eden, bankamızı bu günlere taşıyan, dostum, mesai arkadaşım herşeyden önemlisi gerçek bir bankacılık duayeni Ergun Özen, görevini Fuat Erbil’e devredecek” dedi. 

Satış simgesel olarak önemli 

Ferit Şahenk, BBVA’nın satın alım işleminin özellikle gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının olduğu hele de bazı yabancı bankaların Türkiye’den çıktığı bir global konjonktürde simgesel olarak çok önemli olduğuna da değindi. Hisse satışı sonrasında bankacılığın payı Doğuş Grubu’nun 55 yıllık tarihinde en düşük seviyeye gerilerken Şahenk’e yüzde 10’luk payı ileride satıp satmayacağını sorduğumuzda “İş hayatında asla diye bir şey olmaz. İşadamı olarak ciroya kâra inanırım. Yalnız bizim için müessesenin devam etmesi önemlidir. Belki bu pay (yüzde 10 pay) Doğuş’un 55 küsur senelik hayatında bankacılıktaki en düşük payı. Biz Garanti gibi bir müessesenin parçasıyız... Biz bu müessesede devam etme kapasitesini kendimizde bulduğumuz sürece buradayız. Bizim için yüzdeler ve Garanti’de koltukta oturmak önemli değil. Önemli olan başka bir müessesenin parçası olmaktır. Doğuş grubunda asla diye bir şey olmaz. Ama şunu bizden beklemeyin: Bir gün Garanti’deki hissemizi satıp da Türkiye’deki başka bir bankaya ortak olur muyuz? Asla. Yeni bir banka kurar mıyız? Asla” cevabını verdi. 

BBVA’ya katkısı katlanacak 

BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez, Garanti Bankası’nın BBVA’ya katkısının yıllık yaklaşık 240 milyon euro olduğunu, bu işlemin (yeni hisselerin devri) ardından ise bu katkının yıllık 400-500 milyon euroya çıkacağını söyledi. 

Gonzales, BBVA’nın Garanti’nin ana ortağı haline geldiğini ve Türkiye'ye daha fazla yatırım yapacaklarını belirterek “Buradaki dostluğun sonuçları tüm beklentilerimizi aşmıştır” dedi. BBVA ile Garanti’nin yüksek teknoloji temelli bankacılık anlayışının çok iyi örtüştüğünü anlatan Gonzales, “BBVA ve Garanti Bankası önemli bir yolculuğa başladı. 7 yıldır birlikte çalışıyorlar. Binayı yavaş yavaş inşa ettik. Tam işin ortasındayız. Biz Türkiye’yi çok seviyoruz” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’ye yatırım yapıyoruz 

Gonzalez, dünyada BBVA ve Garanti gibi teknoloji odaklı çalışan banka olmadığına dikkati çekerek, “Garanti şubesine gittiğinizde teknoloji ve insan görüyorsunuz, kağıt görmüyorsunuz. ABD’de ya da dünyanın en gelişmiş ülkelerde bunu göremezsiniz. Sadece Garanti’ye değil, Türkiye’ye yatırım yapıyoruz. Türkiye’nin büyük bir potansiyeli olduğunuz görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Gonzalez, geleceğin bankalarının sadece finansal amaçlı çalışmayacağını, gelecekte pek çok bankanın kendisini baskı altında hissedeceğini ve bunun sonucunda dünyada bankacılık sektöründe konsolidasyon yaşanacağını öngördüğünü ifade etti.

Sadece kendin ol Fuat!

Ergun Özen’in “Nihayet bugüne geldik” diye başladığı ve gözleri dolduğu için ara verdiği veda konuşmasına ilk destek Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’ten geldi. Özen’in hemen yanında oturan Şahenk gülümseyerek Özen’e bir bardak soğuk su ikram etti. Vedanın ardından Özen’e ilk Şahenk sarıldı, ardından BBVA CEO’su Gonzales yerinden kalkarak tebrik etti. Erbil’in sırtına vuran Özen konuşmasında arkadaşlarına hitaben “Bana müthiş bir genel müdürlük yaşattılar” övgüsünü yaptı. Şahenk, hisse satışını ‘bir babanın çocuğunun daha iyi gelişmesi için’ verdiği bir karar olarak da niteledi. Bankacılığın artık 24 saat yaşanması gereken bir meslek olduğunu vurgulayan Özen, “Son 15 yılda genel müdür olarak görmediğim kalmadı” dedi. Ergun Özen’e, 15 yıllık deneyimin ardından Fuat Erbil’e ne öğüdü verdiğini sorduğumuzda Özen hemen “Sadece kendisi olsun” tavsiyesi verdi. Erbil ile 20 yıldır çok yakın çalıştığını hatırlatan Özen, “Fuat bu işi benden çok çok daha iyi yapacaktır. Artık dümen Fuat’ta” diyerek güveninin tam olduğu mesajını verdi. Özen Ali Fuat Erbil’e tavsiyesinin ne olduğu yönündeki soruya, “Hiçbir şey söylememe gerek yok, kendi olsun yeter. Kendin ol Fuat” şeklinde cevap verdi. Fuat Erbil ise konuşmasında görevi bir ustadan devraldığını belirterek “Gözünüz arkada kalmasın. Emanetinize çok iyi bakacağız” dedi. Özen’e emeklilik dönemine ilişkin stratejisi sorulduğunda ise “Bende strateji bitti” dedi. Özen, Nisan 2000'den bu yana Genel Müdür olarak görev yaptı.

Bankacılıkta değişmeyen tek şey güven

Bankası Genel Müdürlüğü görevini 2 Eylül itibariyle Ali Fuat Erbil’e devredecek olan Ergun Özen “Geriye dönüp bakınca, nasıl bir yol kat ettiğimizi görmenin, bizi yüreklendiren dev bir ekiple bu yolda yürümenin yarattığı güvenin paha biçilmez olduğunu görüyorum” dedi. Özen, yöneticiliği süresince yaşadığı profesyonel yaklaşımın, güvenilmenin ve tüm sorumluluğu üstlenmenin ayrıcalığını, Fuat Erbil’in de deneyimlemesinin en büyük dileği olduğunu kaydederek, “Bankacılık insan odaklı yapılan bir meslektir. Bankacılığa başladıktan bugüne birçok şey değişti. Ama özünde değişmeyen tek şey güven oldu. Ben buna odaklandım. Bankacılığın temel işlevi güveni sağlamaktır. Fazilet, dürüstlük, dürüstlüğe leke sürdürmemek için çok çalışmak, bunları yapmaya çalıştım. İş namusu, iş ahlakına çok önem verdim” diye konuştu. Türkiye’de bankacılık sektörüne güven konusuna ilişkin soruya Özen, “Bankacılık sektörüne güven konusunda bir sorun olmadığına herkes mutabık. İyi bir denetim var. Herkes hep aynı şeyleri yapmaya çalışıyor. İleriye dönük olarak baktığımızda bankacılık sektörü risk odaklı fiyatlamaya geçmeli. Dijital bankacılığı çok önemsiyoruz” şeklinde cevap verdi.

Ciroda otomotiv, aktifte turizmin ağırlığı artıyor

Ciroda otomotiv, aktifte turizmin ağırlığı artıyor Doğuş Grubu’nda BBVA’ya yapılan hisse satışının ardından finansın payı 55 yılın en düşük seviyesine inerken DÜNYA’ya bilgi veren Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, “Doğuş Grubu’nun toplam aktifl eri içinde finansın payı yüzde 25’ten yüzde 11’e, ciro içindeki payı yüzde 33’ten yüzde 15'e gerileyecek. Böylece sonu itibariyle finansın payı aktifte yüzde 11, ciroda yüzde 15 olacak. Cirosal bazda yıl sonunda otomotivin payının yüzde 55 seviyelerine yükseleceğini öngörüyoruz. Toplam aktifte ise turizmin payı yüzde 12, otomotivin payı yüzde 10 olacak” açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir