”Garipoğlu önemli bir yardım almış”

Vali Güler, polise iz bırakmadan saklanmış olunmasının "önemli bir yardım aldığına karine teşkil ettiğini" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, Münevver Karabulut cinayetinin katil zanlısı C.G'nin polise herhangi bir iz, emare, takip edecek bir imkan bırakmadan saklanmış olmasının "önemli bir yardım aldığına karine teşkil ettiğini" söyledi.

Ayasofya Müzesi avlusundaki Padişah Türbeleri'nin ziyarete açılışından sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Güler, Münevver Karabulut cinayetinin katil zanlısı C.G'nin 197 gün süren takibin ardından teslime zorlandığını ifade etti.

C.G'nin yaşının küçük olmasından dolayı Çocuk Mahkemesi'nde sorgulandığını anlatan Güler, zanlının sorgusunun ardından tutuklanarak cezaevine konulduğunu hatırlattı.

Zanlının firarda olduğunu dönemde yurt içinde mi, yoksa yurt dışında mı olduğuna dair birçok spekülasyonun yapıldığını kaydeden Vali Güler, olayın hemen ardından, 4 saat içinde bütün delillerin toplandığını, cinayetin şüphelisinin tespit edildiğini, ancak o zaman yakalanamadığını söyledi.

"Suçluyu bildirmemenin ve yakalanmasını engellenmenin suç olduğunu" vurgulayan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"C.G. evet teslim edilmiştir ama teslime zorlandığı konusunu unutmayalım. 197 günlük sürede polisin hiç takibine uğramadan bir yerde gizlenmiş olması, elbette kendisine önemli bir yardım yapıldığı olasılığını doğurur. Bunu kim yapmıştır? Bunu yapanlar içerisinde suç teşkil edecek kişiler vardır, kanunun öngördüğü etmeyecek kişiler vardır. Bunlarla da ilgili çalışmaları sürdürüyoruz.

C.G'nin yakalanmasında da pazarlık asla söz konusu değil. Cezayı verecek olan biz değiliz. Cezayı verecek olan bağımsız Türk yargısıdır. Ailesine teslime zorlanma konusunda gerekli hukuki ve manevi sorumlulukların anlatılarak sürekli takip yapılarak, kanunun polise verdiği ve mahkeme kararı ile alınan her türlü teknik, fiziki ve diğer takipler yapılarak böyle bir ortam yaratıldı."

Vali Güler, C.G'nin saklanması ve kaçmasının ötesinde işlediği bir suç olduğunu, öncelikle o suçla ilgili varsa diğer delillerin araştırılacağını, daha sonra da kaçmasına ve saklanmasına yardımcı olanlarla ilgili ayrı bir soruşturma başlatılacağını vurguladı.

"Başka gözaltı yok ama çalışılıyor"

Gazetecilerin "olayla ilgili C.G. dışında gözaltı olup olmadığını" sormaları üzerine, Güler, "Başka gözaltı yok ama çalışılıyor. Adli merciler bu konudaki çalışmasını polisimizle sürdürecek" dedi.

Güler, "Organize bir korumadan bahsedilebilir mi?" sorusuna da "Ben kendisinin polise herhangi bir iz, emare, takip edecek bir imkan bırakmadan saklanmış olmasını önemli bir yardım aldığına karine teşkil ettiğini söylüyorum. Yani böyle bir şey olmazsa kolay değil" cevabını verdi.

Güler, "Şimdiye kadar gelen ihbarlar, C.G'nin ailesinin yanıltmaları olabilir mi?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Olabilir ama yurt dışında 25'e yakın yabancı ülkede C.G'nin görüldüğü ihbarları geldi. 150'ye yakın kişinin ifadesi alındı. 30'a yakın yerde arama yapıldı. İstanbul emniyeti, kurduğu kriz masasıyla çok özel, çok az sayıda kişi bilgi sızmasını sağlamadan, bilmesi gereken kişilere bilmeleri gerektiği kadar bilgi vererek, ailesi ve yakın çevresi ile de bir çember daraltma, tam saha pres gibi bir yöntemle bu sonucu sağlamıştır."

"Devlet böyle bir pazarlık yapamaz"

Vali Güler, bir soru üzerine de C.G'nin yurt dışına çıktığına ilişkin bir bulgunun asla olmadığını, böyle bir durumda zanlının hemen yakalanacağını belirtti.

C.G'nin firarda olduğu dönemde teknolojik olarak hiçbir takibe imkan vermeyecek bir ortamda kalmış olabileceğini anlatan Güler, "Ama tabii böyle bir yerde uzun süre kalmak, saklanmak veya saklayabilmek de mümkün değildir. Mutlaka polisin takibine düşeceklerdi" diye konuştu.

Gazetecilerin "pazarlık yapıldığı iddialarını" hatırlatması üzerine Vali Güler, "Böyle bir sonuç alınması, birilerinin belli suçtan kurtarılması veya birtakım takibata uğramayacağı anlamındaki bir taahhüt veya pazarlık asla söz konusu edilemez. Böyle bir şey yapmaya da zaten kimsenin yetkisi yoktur. Devlet böyle bir pazarlık yapamaz. Ama devlet teslime zorlamak için gerekli bütün takipleri, uyarıları ve hassasiyetleri göstermiştir" dedi.