Gates: Afganistan için eğitimciye de ihtiyaç var

Gates, Afganistan'da Taliban'ın gücünü kırmak için asker sayısının artırılacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Savunma Bakanı Robert Gates, NATO füze savunmasının en önemli tarafının, Ruslara da kendilerine katılmaları için açık bir davetiye olmasından geçtiğini söyledi.

Gates, İstanbul Kongre Merkezinde yaptığı basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın Afganistan için 30 bin ek asker ve sivil kaynakları artırma taahhüdünü hatırlarak, bu stratejiyle Taliban'ın ivmesinin azaltılmasının amaçlandığını kaydetti.

Bu konuda ek taahhütlerde bulunan ülkelere teşekkürlerini ileten, ancak yine de eğitimcilere ihtiyaç duyduklarını belirten Gates, müttefiklere eğitimci yollamaları çağrısında bulundu.

Afgan kuvvetleri ve koalisyon kuvvetlerinin en büyük sorununun "IED patlayıcı düzenekleri" olduğunu ifade eden Gates, bu patlayıcıları kullananlara karşı mücadelelerini güçlendirdiklerini, ABD'nin daha fazla eğitim ve donanım sağlayacağını anlattı.

Gates, konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, MRAP gibi özel araçların patlayıcılara karşı kullanılması ve müttefiklere de bu araçların satılabilmesi gerektiğini belirterek "Standart olan MRAP'lar Irak'ta henüz bu durumda değil. Bunlar savaş alanına yeni yeni çıkmaya başladı" dedi.

Afganistan'daki yeni stratejiye yönelik değerlendirmelerde de bulunan Gates, ilave askeri gücün özellikle güneyde ve doğuda kullanılmasının amaçlandığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir