GAÜN, uçak sanayi teknolojisi geliştirecek

Uçak ve uzay sanayi, tamir ve imalat teknolojileri alanlarında araştırmalar yapmak ve üst seviyede uzman mühendis yetiştirmek amacıyla çalışma başlatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) havacılık ve enerji sektöründe kullanılan jet ve gaz türbin motor parçalarının bakım-onarım ve tamir yöntemleri ile teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik proje başlatıldı.

GAÜN'den yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yılmaz'ın danışmanlığında yapılacak çalışmayla uçak sanayi teknolojisinin geliştirmesi hedefleniyor.

Doç. Dr. Yılmaz, Türkiye'de, sivil ve askeri uçak motor parçalarının tamir ve bakım pazarının global havacılık sektörünün toplam maliyetinin yaklaşık yüzde 34'ünü teşkil ettiği belirtti.

Özellikle havacılık ve enerji sektöründe büyük yatırımların yapıldığı günümüzde, motor parça bakım-onarım ve tamiri teknolojileri ile kabiliyetlerinin önem kazandığını ifade eden Yılmaz, bu çerçevede Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında, proje başlattıklarını vurguladı.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Ana faaliyet alanı parça ve modül üretimi, motor montaj ve test, bakım onarım ve revizyon, servis ve motor tasarım ile ürün geliştirme olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), Türkiye'de yerleşik ve havacılık ve uzay sanayisinin teknolojik temelini geliştirecek üstünlükte ürün ve hizmet sağlayarak, kalıcı uçak motor sanayisi oluşturmayı misyon edinmiş bir kuruluş.

Biz de başlattığımız projeyle ileri teknolojik imkanlar kullanılarak, ciddi anlamda yurt dışı bağımlılığın olduğu bu alanda üst düzey kabiliyet kazanımları ve yeni teknolojik gelişmelerin elde edilmesini planlıyoruz. Böylelikle havacılık ve enerji sektörlerinde kullanılan jet ve gaz türbin motor parçalarının bakım-onarım ve tamir yöntemleri ile teknolojilerinin geliştirilmesini hedefleniyoruz."

Yılmaz, uçak ve uzay sanayi tamir ve imalat teknolojileri alanlarında araştırmalar yaparak üst seviyede uzman mühendis yetiştirmek amacıyla, üniversite bünyesinde araştırma merkezi kurulması için de çalışma başlatıldığını vurguladı.