Gaz de France Türkiye'deki projeleri izliyor

Lemierre, "Türkiye'deki yatırım akıntılarının dengelenmesi gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fransız-Türk İşadamları Konseyi Başkanı Jean Lemierre, Gaz de France'ın Türkiye'de daha önce İZGAZ'ın özelleştirmesiyle ilgilendiğini hatırlatarak, başka projeleri de yakından izlediğini ve yeni özelleştirmelerle ilgili görüşmeler yapabileceğini kaydetti.

Lemierre, Başkanlığını yaptığı Fransa Şirketler Hareketinin (MEDEF) Türkiye temasları kapsamında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Fransız şirketlerinin Türkiye'ye yönelik son derece derin taahhütnameleri olduğunu belirterek, Fransız şirketleri için Türkiye'nin birinci derecede ortak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son derece özel koşullarda küresel krizi atlattığını, son yıllarda yapılan çalışmaların meyvelerini verdiğini vurgulayan Lemierre, "Elbette ki meslektaşlarımızla görüştüğümüzde soru işaretleri, belirsizlikler oluyor. Bu da her zaman söz konusu olabilir. Ancak hem kamu tarafında hem şirketler tarafında ekonominin iyi yönetilmesi, bütün bu zorlukların üstesinden gelinebileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Gerek Türk otoriteleri, gerek şirket yöneticilerinde iki ülke arasındaki işbirliğini daha da ileriye taşıma konusunda ciddi istek gördüklerini dile getiren Lemierre, Türkiye'nin yabancı yatırımları kolaylaştırma yönünde gerçekleştirdiği yenilikleri gayet rahat hissedebildiklerini kaydetti.

"Yatırım akıntılarının dengelenmesi gerekiyor"

Ziyaretleri kapsamında dün resmi düzeyde yaptıkları görüşmelerde yapısal birçok konuyu ele aldıklarını, enerji ve ulaşım altyapısı konularına değindiklerini anlatan Lemierre, "Türkiye'de yatırım elbette ki önemli bir konu. Ancak artık yatırım akıntılarının dengelenmesi gerektiğinin altını çizmek gerekiyor. Gelecek için böylelikle çok sağlam temeller kurabileceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

Jean Lemierre, üçüncü ülkelerde birlikte yatırım yapmanın önemine de dikkati çekerek, Türk ve Fransız şirketleri için üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar için birçok potansiyel bulunduğunu, öncelikle Rusya ve Orta Asya'da işbirliğine gidilebileceğini söyledi.

Mali ve teknolojik kapasitelerin son derece rekabetçi tekliflere imkan verebileceğinin altını çizen Lemierre, bu bölgelerde özellikle konut ve tüketim alanında ciddi potansiyel bulunduğunu, söz konusu iki alanda Fransız ve Türk şirketlerin işbirliği yapabileceklerini belirtti.

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Lemierre, Türkiye'deki enerji özelleştirmelerine Fransız şirketlerinin ilgisine ilişkin bir soruyu, "Gaz de France, Türkiye'de daha önce İZGAZ'ın özelleştirmesiyle ilgilenmişti. Başka projeleri dikkatlice ve yakından izlemektedir. Bence bu konuda görüşmeler olacaktır" şeklinde yanıtladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir