Gaziantep’te 'Antepfıstığı İhtisas OSB' kuruluyor

Gaziantep’’in ismiyle özdeşleşen ürünü Antepfıstığı için ihtisas OSB kurulacak. 2016 yılının ilk yarısında hayata geçecek OSB için Büyükşehir Belediyesi’nden 600 dönüm arsa talep edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜNEŞ DOĞDU SOYLU
M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) öncülüğünde Gaziantep’te “Antepfıstığı İhtisas OSB” kuruluyor. GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bütün fıstık sanayicilerini bir noktaya taşımak istediklerini ve bunun için de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’den Nizip yolu üzerinde 600 dönüm civarında arsa talep ettiklerini söyledi. 

Dünyada ilk defa fıstıkta kümeleşme olayını gerçekleştireceklerini belirten Ahmet Tiryakioğlu, “Bütün fıstık sanayicilerini Antepfıstığı İhtisas OSB’ye taşıyacağız. Dünyada bir ilk olarak kümeleşme yapıyoruz. Fıstıkla ilgili çok büyük bir bombalar patlatmaya hazırlanıyoruz. Bu konuda önemli destekler aldık. TÜBİTAK’tan 2 milyon euro hibe aldık. 3 milyon 500 bin TL bir hibe de İpekyolu Kalkınma Ajansı’ndan (İKA) aldık. Fıstık konusunda iddiamızı artırmak için yurtdışına bir çok gezi yaptık” dedi. 

Projeyi, 2016’nın ilk yarısında hayata geçireceklerini kaydeden Tiryakioğlu, “Herkesi bir yerde toplamak istiyoruz. Bir yıl içinde çok ciddi bir yol aldık. Üretimin tamamını kayıt altına alırsak çok iyi olur. Biz onu stoklarda kayıtlarda görelim. Ayrıca eğitim destekleri de vereceğiz. Sonuç itibariyle fıstığı çiftçinin elinden çıkararak lisanslı depoculuk işleminin içine almak istiyoruz. Fıstıkta en fazla spekülasyon stokçularla ilgili yapılıyor. Eğer üretimi kayıt altına alabilirsek stokçuluğun bize zararı olmadığını da göreceğiz. Zaten o zaman stoğu da kontrol altına alırız. Alttan yetişen ağaç sayısı çok fazla olduğu için bundan sonra fıstıkta ‘yok yılı’ diye bir şey olacağını düşünmüyorum” diye konuştu. 
5 yıl sonra 400 bin rekolteye ulaşacağız 

Gaziantep milletvekilleri ile beraber Sanayi , Ticaret odaları başkanları Nizip Ticaret Odası, Nizip Ticaret Borsası ve meclis başkanlarını da dahil ederek Tarım Bakanı ile yaptıkları görüşmede ortak akıl toplantısı talebinde bulunduğunu belirten Tiryakioğlu, “Bakana Antepfıstığında dünyada birinci olduğumuzu fıstık yükselirken destek istersek yarın fiyatlar düşerken de ona göre destek istememiz gerekeceğini söyledim.

Bakana “En iyi olduğumuz yıllarda 120 bin ton rekoltemiz oluyor. Şimdi öyle bir noktaya geldik ki 5 yıl kadar sonra 400 bin ton rekolteye ulaşabileceğiz. Çünkü 9-10 yıldır dikilen ağaçlar var. Ve bu ağaçlar yeni yeni meyve vermeye başladı. Ve her yıl yüzde 50 artışla bu devam edecek. Bu gidişle büyük ihtimalle 400-500 bin tonlara kadar çıkacağız” dedim. Dünya fıstık üretiminde 3. sıradayız ama Antepfıstığında 1. sıradayız. Bizim fıstığımızı İran ve Amerika fıstıkları ile karıştırmamak gerekir. Antepfıstığı 200 bin çiftçinin ekmek kapısı”şeklinde konuştu. 

Et Borsası’nın temeli Mart ayında atılacak 

GTB olarak üzerinde en çok durdukları konulardan birisinin de Et Borsası kurmak olduğunu dile getiren Tiryakioğlu, şöyle devam etti: “Temelini iki yıl önce attığımız adımların meyvesini yavaş yavaş almaya başladık. Önümüzdeki 2 ayda bu konuda da harekete geçmiş olacağız. Daha önce defalarca ‘Gaziantep’e bir et borsası kuralım, et halini de bu borsayla birleştirmemiz gerekiyor’ demiştim. Et Borsası’nın temellerini Mart ayında atacağız. Sani Konukoğlu Bulvarı üzerinde yaklaşık 30 bin metrekare kapalı alanı olacak olan Et Borsası için plan proje bitti. Biz bunu bir yıl içinde bitirmeyi hedefl iyoruz. Tahmini olarak 30 milyon TL’ye mal olacak. Et kalitesini yükseltmek istiyoruz.Yediğimiz etlerin kalitesini bilemiyoruz. Kasaplar kepenklerini çekip orada hayvanları kesiyorlar. Maalesef et halindeki sistem böyle işliyor. Hijyen açısından gerçekten güvenemiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le yaptığımız görüşmede bu tarz yerlerin kapatılmasının daha doğru olduğu kararını aldık. Çünkü bizim projemizde tartım işleminden sonra raylı sistemlerle et bir yerden girecek, gıda mühendislerinin onayından geçtikten sonra damgayı vuracağız, tescili yapacağız ve o et kiminse tamamen kapalı ortamda o kişiye ulaştıracağız. Ayrıca soğuk hava deposu bulunan bir salon da projede yer alacak. Teşhir salonu olarak adlandırdığımız bu salonda etler satışa sunulacak. Eğer o et o gün satılmadıysa dondurucuya alınacak. Yani tamamen sağlıklı şartlarda üretim yapılacak.” 

Projenin kayıtdışılığı önleyeceğini belirten Tiryakioğlu, “Raylı sistemlerle et dağıtacağız. Soğuk hava depoları da olacak. Bunların her biri 50’şer 100’er metrekarelik dükkanlar olacak. Burada 85’e yakın dükkan yer alacak. 4 bin metrekarelik bir soğuk hava deposu var. Bir banka şubesi ve üstte bir restoran olacak. Bu model için dünyayı taradık. Türkiye’de böyle proje yok. Antep’e özgü bir model oluşturduk. Her şehrin, her ülkenin kendine özgü bir modeli vardır” dedi. 

İstihdam konusuna da değinen Ahmet Tiryakioğlu, ekstradan 400-500 kişinin et borsasında istihdam edileceğini kaydederek, “Orayı bir merkez haline dönüştürüyoruz. Her şey sistemli bir hale gelecek. Herkes gönül rahatlığıyla et yesin diye reklam yapacağız bir de. Ulusal reklamlara da gireceğiz belki. Gaziantep’te artık sağlıklı bir şekilde et üretim ve tüketimi yapılacak”dedi. Et Borsası’ndan sonra bir zamanlar Ortadoğu ülkelerine kentten yapılan canlı hayvan ihracatını da tekrar aktif hale getirmeyi hedefl ediklerini aktaran Tiryakioğlu, bunun için 30-35 tane ofis yapmayı düşündüklerini de belirtti.

Lisanslı depoculuk projemiz ses getirecek 

Lisanslı depoculuk konusunda da süreci başlattıkları belirten Tiryakioğlu, “Araban yolu üzerinde bin küsur dönüm bir alan üzerinde çalışma yapıldı. Belediyenin çalışmaları bittikten sonra Kasım ayı gibi burayı devralacağız. Yıl sonunda orada da kazma vurmuş olacağız. 500 dönüm bize net kalacak. Bu Türkiye’yi yerinden sarsacak bir proje olacak. Borsa olarak orada 200 adet dükkan yapacağız. Yaklaşık 4 bin 500 tonluk depo düşünüyoruz. Herşeyi lisanslı depoculuk standartlarına göre yapacağız. Tüm dünyaya elektronik ortamda bağlanabilen ayrıca büyük bir plazma yapmayı düşünüyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından elektronik ortamda mal satımı yapabileceğiz. Tahmini olarak 2016 yılı sonunda her şeyi bitirmiş oluruz” dedi. Diğer borsalardan farklı olduklarını vurgulayan Tiryakioğlu, “Çünkü biz tarıma dayalı bir sanayide gelişmiş bir borsayız. Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır borsalarından bize gelen ürünler burada mamule dönüşüyor. Türkiye’nin en büyük makarna sektörü Gaziantep’te. Yüzde 70 oranlarında üretim var. Bulgurda yüzde 80 oranında pay alıyoruz. Un aynı şekilde. Bunlar çok yüksek rakamlar. Pamukta ve tekstilde de ileri seviyedeyiz. Bunlara baktığımızda biz normal bir borsa statüsünde değiliz. Tarıma dayalı sanayi statüsündeyiz. Altyapının tamamını burada oluşturmaya çalışıyoruz. Gaziantep’i emtia merkezi yapıyoruz” dedi.