GDO yasada var 'etiket'te yok

Yaklaşık 800 üründe GDO kullanılmasına rağmen, hiçbir etikette bu ibare yer almıyor. Tarım Bakanlığı denetim yapmamakla eleştiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali Ekber YILDIRIM

İSTANBUL - GDO'lu ürünlerin etiketinde "Genetik yapısı değiştirilmiştir

 veya "genetik yapısı değiştirilmiş üründen üretilmiştir" ibarelerinin yer alması yasayla zorunlu iken, hiçbir üründe bu ibarenin yer almadığı ortaya çıktı.

29 Ekim 2009'da yürürlüğe giren yönetmelikle 32 çeşit GDO'lu ürünün Türkiye'ye girişine izin verilmişti. 26 Ekim 2010 itibariyle yürürlüğe giren bir başka yönetmelikle de etiketlerde GDO kullanıldığına dair ibare konulması zorunlu oldu. İki ay geçti ama bu ibareler konmadı.

Ancak bu durum, ürünlerin GDO'lu olmadığı anlamına gelmiyor. Çünkü 32 çeşit GDO'lu ürün yaklaşık 800 gıda maddesinde kullanılıyor. Bizzat Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından, 26 Eylül 2010 sonrası denetim yapılacağı ve GDO'lu ürün kullandığı halde bunu belirtmeyenlere ceza kesileceği açıklanmasına rağmen, denetimlerin yapılmadığı da kaydediliyor. Bazı firma yöneticileri ise "Hiçbir firma benim ürünüm GDO'lu demez. Bunu açıklayan batar" diyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir