'Geçici tutuklama için ek deliller sunduk'

Adalet Bakanı Bozdağ, ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile yaptığı görüşmede Gülen'in geçici tutuklanması için ilave deliller sunulduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile Washington'da yaptığı görüşmeye ilişkin Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı'nda basın toplantısı düzenledi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hakkında geçici tutuklama talebi konusunda herhangi bir mesafe alınıp alınmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan Bozdağ, geçici tutuklamaya yargının karar vereceğini hatırlattı.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Biz geçici tutuklamaya ilişkin dosyada, geçici tutuklamayı gerektirecek yeterinden de ziyade deliller sunduk. Kendilerine bunu bir kez daha hatırlattık. O hukuksal prosedür ayrı işleyecektir. Tabii biz bu konudaki beklentimizi sayın bakan ilettik. Darbe teşebbüsüyle ilgili delillerden ziyade daha önce bizim kendilerine ilettiğimiz 15 Temmuz 2016'dan önceki dosyalara ilişkin ilave deliller. Darbe teşebbüsüne ilişkin iade dosyası zaten hazırlanıyor Türkiye'de. Bizim darbe teşebbüsüne ilişkin gönderdiğimiz şey geçici tutuklama talebidir. Geçici tutuklama talebinin içerisinde, geçici tutuklamayı gerektirecek yeterlikte, açıklıkta çok net deliller sunduk. O delillerin geçici tutuklama için kafi olduğuna inanıyoruz."

Bakan Bozdağ, Fetullah Gülen'in ABD yönetiminin iade konusuna gösterdiği hassasiyeti dikkate alarak ABD'nin kendisini iade edebileceği endişesine kapıldığı için dünyanın farklı ülkelerinde bir arayış içine girdiğini vurguladı.

Bu ülkelerden bazılarını sıralayan Bozdağ, "Belçika, Brezilya, Kanada gibi ülkelerde yer arayışında, uygun yer hazırlığında olduğuna dair Türk istihbaratının çok güçlü bilgileri var. Biz bu bilgileri kendilerine daha önce aktarmıştık. Bu görüşmemizde de kendilerine bu bilgileri bir kez daha aktarma imkanı bulduk." diye konuştu.

"İlk defa birinci elden bakana iletilmiş oldu"

Lynch ile faydalı bir görüşme yaptığını belirten Bozdağ, FETÖ kurucusu ve yöneticisi terörist Fetullah Gülen'in darbe öncesi işlediği suçlarla ilgili iade dosyalarını ve 15 Temmuz darbe teşebbüsünün bir numaralı faili olması nedeniyle Türkiye olarak ilettikleri geçici tutuklama talebini karşılıklı müzakere etme fırsatı bulduklarını aktardı.

Muhatabına, Türkiye'nin hassasiyet ve beklentilerini ilettiklerini anlatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemiz için terörist Fetullah Gülen'in yaptıklarının ne anlama geldiğini, çok açık bir şekilde beklentilerimizi ifade ettik. O açıdan, birbirimizi anlama bakımından çok faydalı bir görüşme olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin hassasiyetleri ilk defa birinci elden bakana iletilmiş oldu. Bizim bu iadeye ve geçici tutuklama talebine verdiğimiz önemi göstermek bakımından da bu ziyaret da önemlidir. Çünkü Türkiye, bugüne kadar birçok ülkeden iade ve geçici tutuklama talebinde bulunmuştur ancak hiçbir iade talebi veya geçici tutuklama talebi üzerine herhangi bir Türkiye adalet bakanı, ilgili ülkelere ziyarette bulunmamıştır. İlk defa bir Türkiye adalet bakanı, bir suçluyla ilgili iade görüşmesinde bulunmak üzere ABD adalet bakanını ziyaret etmiştir. Bizim bu iadeyi ne kadar önemsediğimizi, Türk halkı ve Türkiye için bunun ne kadar büyük bir önem taşıdığını göstermesi bakımından son derece önemlidir. Biz kendilerine hem aramızdaki anlaşmasının 9. maddesi işletilerek iade maksadıyla bir tutuklanma talebini hem de aramızdaki anlaşmanın 10. maddesi çerçevesinde geçici tutuklama talebimizi ilettik."

Bozdağ, FETÖ elebaşının, terör örgütünü Pensilvanya'dan yönetmeye devam ettiğini de ilettiklerini bildirdi.

Bunun, iki dost ve müttefik ülke bakımından izahı ve kabul edilebilirliğinin olmadığını çok net bir dille ifade ettiklerine değinen Bozdağ, "Bunun durdurulması gerektiğini sayın bakana ilettik." diye konuştu.

"Bu konuyu onlar da önemsediklerini ifade ettiler"

Bakan Bozdağ, Amerikalı muhatabıyla görüşmesinin ardından uzmanlar arasında da görüşmeler yapıldığını, ABD tarafına iade dosyalarına ilişkin ilave deliller sunduklarını dile getirdi.

Bozdağ, Lynch'ten nasıl bir karşılık aldığına ilişkin soruya, "Onlar da bu konuya çok önem verdiklerini ve bu önemi göstermek için de Türkiye'ye uzmanlarını gönderdiklerini ve karşılıklı değerlendirme yaptıklarını ifade ettiler. Bu konuyu onlar da önemsediklerini ifade ettiler. Tabii bir hukuksal süreç var, o süreci de anlattılar." yanıtını verdi.

Hukuki sürecin devam etmesi için açılması gereken bir dava bulunduğu hatırlatılan Bozdağ, iki ülke arasındaki sürecin devam ettiğini ve bunun dava açılmadan tamamlanamayacağını belirtti.

Bozdağ, sürecin yargı boyutunun bulunduğunu ve bunun zaman alacağını bildiklerine değinerek, ABD'nin de yargı boyutuyla ilgili hazırlıklarını sürdürdüğünü ifade etti.

Türkiye'nin iade talebinde bulunurken yargısal süreci göz ardı etmediğini vurgulayan Bozdağ, "Türkiye'nin gönderdiği dosyalar, iadeyi gerektirecek delillerle dolu olan dosyalardır. Geçici tutuklamaya ilişkin talebimizde geçici tutuklamayı gerektirecek deliller olan dosyalardır." değerlendirmesinde bulundu.

Bekir Bozdağ, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye olarak, 'Yargıyı göz ardı edin, bize verin' demiyoruz. Bizim dediğimiz şey, yargısal süreçler işlesin, o sürecin sonunda da Türkiye'nin beklentisi doğrultusunda bir kararın çıkacağına inanıyoruz. Önemli olan bu yargısal sürecin başlatılması. Yargısal süreç başladığında bu karar elbette oradan çıkacaktır. Dosyanın içindeki deliller son derece önemli. Bununla ilgili ABD Adalet Bakanlığının 5 ayrı savcı görevlendirdiğini ve buna titizlikle çalıştığını ifade ettiler. Biz de bu konudaki sürecin hızlandırılması gerektiğini kendilerine söyledik."

Bu konularda ilginizi çekebilir