Gedikli: Ekonomimize umdukları darbeyi vuramadılar

Gedikli'den 15 Temmuz mesajı: Ekonomimize umdukları darbeyi vuramadılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dr. BÜLENT GEDİKLİ - AK Parti Kurucu Üyesi

15 Temmuz gecesi genel merkezin önüne oğullarımla birlikte giderken tek düşündüğüm şey şuydu; bugün susan yarın demokrasi adına kadar konuşamayacak, bugün karşı koymazsak tüm ömrümüz boyunca mücadele ettiğimiz ideallerimizi, ülkemizi, değerlerimizi kaybedebilme tehdidiyle karşı karşıya olduğumuzu hissettim. Sabaha kadar mücadele... Şafak sanki sökmedi o gün.

16 Temmuz sabahı beni yabancı ajanslar aradı. İnanabiliyor musunuz, biz sokakta vurularak şehit edilen vatandaşlarımızı, polislerimizin acısına yanarken “ekonomi ne olur” daha da ilginci bürokrasi ne olur diye sordular? Kelime kelime şu ifadeleri kullandım; telefondaki muhabir muhtemelen o gün dediklerime daha yeni kanaat getirdi. Şöyle dedim: “Türkiye ekonomisine hiçbir şey olmayacak, biz bu badireyi de atlatacağız. Eğer kredi derecelendirme kuruluşları notumuzu indirirse kendi itibarlarını kaybederler; akılları varsa 2008 de kaybettikleri itibarlarını bir kez daha kaybetmesinler.” Malûmunuz kredi derecelendirme kuruluşları ardı ardına not indirdi, bir sürü olumsuz ifade ile Türkiye ekonomisi batakta gibi gösterildi ve bir daha asla çıkamayacakmış gibi sunuldu.

Bugüne geldiğimiz de OECD ve G7 ülkeleri arasında ilk 3’te yer alan yüzde 5 ilk çeyrek büyümesi, yüzde 29.5 sanayi ciro endeksi artışı, yüzde 80 i aşan kapasite kullanım oranı ve yüzde 100 ü aşan ekonomi güven endeksimiz ile 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ kumpası Türkiye’nin başına örülmek istenen çorabın ekonomi ayağını yok ettik.

Türk sanayisi ve sanayicilerinin milli duruşu, elini değil adeta bedenini taşın altına koyarak bu süreçte ekonomimizin çarklarını döndürmeye yönelik tüm adımlarını taktirle karşılıyoruz. Teşvik sistemimizin, yapısal reformlarımızın hedefi zaten sanayimizi ileriye taşımak amaçlı.

FETÖ’nün 7 Şubat’ta MİT başkanını aldırmaya kalkması, 17-25 Aralık komplosu ve 7 Haziran seçimleri sonrası “koalisyon kurdurtma çabası” ile kaos lobisi Türkiye’yi tarumar edebilecekti. (Sayın Cumhurbaşkanımızın duruşu ile 7 haziran seçim sonuçlarını koalisyona dönüştüremediler. 1 Kasım’da siyaset yeniden normal rotasına döndü) 15 temmuz darbe girişimi ile daha derin bir kaos oluşturmak istediler. Bu süreçlerin her biri 15 Temmuz gecesini anlayabilmemiz için tek tek analiz etmemiz gereken alçak girişimlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, halkımızın feraseti ve şehitlerimizin kanıyla bugünlere sağ salim gelebildik

15 Temmuz darbe girişimi faturası ne oldu? Açıkçası ekonomimize umdukları darbeyi vuramadılar. Yabancı kredi kuruluşlarına not indirttiler, sabah akşam olumsuz yayınlarla piyasaları tedirgin etmeye çalıştılar, ancak 2016 son çeyrek daralması dışında ekonomide hasar oluşturamadılar. Piyasa dostu tedbirlerle tekrar ivme kazandık. Asıl fatura şu oldu; 2023 hedefl erine ulaşmak için yapmamız gereken yapısal reformlar mevcut idi o reformlara odaklanmamızı ve Fed’in faiz artırmadığı süreci bu yapısal iyileştirmelere ayırmamız gerekirken ulusal güvenliğe odaklanmamıza neden oldular. Yatırım yapmayı düşünen insanların bazı kararlarını ötelenmelerine neden oldular, ancak yine sermaye ve yaptırımcı gelmeye devam etti. Türkiye her anlamda rüştünü ispat etmiş oldu. 2017-2018’de çok daha olumlu sürprizler yaşayacağız…

15 Temmuz gibi devletin tüm kurumlarını hedef alan topyekün saldırıya maruz kalan Türkiye ekonomisi sarsıldı, ancak yıkılmadı. Dimdik ayakta ve üretimi, istihdamı, eğitimi, kaliteli ihracatı merkeze koyarak Türkiye dünya ekonomisinin merkezi olacak.