Geleceğin belirleyicisi “enerji” olacak

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu tarafından düzenlenen Bursa 9. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu “Girişimciliğin Geleceği” teması ile gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT
BURSA - Bursa 9. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu’nun açılış konuşmasını yapan BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, Fütüristler Derneği ve BCB/Boğaziçi Üniversitesi tarafından desteklenen sempozyumun amacının Türk sanayi ve hizmet işletmelerinin küresel boyutta sürdürülebilir rekabet gücü elde etmeleri için yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımları ve uygulamaları ele almak olduğunu kaydetti.

Sempozyumda Fütüristler Derneği kurucusu ve Onursal Başkanı Alphan Manas da “Mega Trendler ve Girişimciliğin Geleceği” konulu bir sunum yaptı. Manas, 2022’de Almanya’nın Nükleer Enerji’den çıkacağını, Dubai’de uçan taksilerin kullanılmaya başlanacağını, 3 boyutlu basılacak elbiselerin maliyetlerinin sıfıra yaklaşacağını, 2024’te İngiltere’de gazete basımının durdurulacağını, 2029’da gümüş rezervlerinin tükeneceğini, 2030’dan itibaren deniz suyundan temiz su çevriminin yaygın olarak kullanılmaya başlayacağını, 2033’te Avrupa Birliği’nin tümüyle çözüleceğini söyledi.

Önümüzdeki 10 yılda dünyada kişi başı gelirin artacağını ve yenilenebilir enerji oranının artacağını ifade eden Alphan Manas, “Kişi başı sağlık harcamaları artacak, yaşam süreleri uzayacak, dünya nüfusunun artış hızı yavaşlayacak, siyasetteki kadın sayısı, internet erişimi ve ülkelere yabancı yatırımlar artacak. Buna karşın ormanlar ve Ar-Ge harcamaları azalacak, işsizlik ve gelir eşitsizliği ile bireysel terörist faaliyetler, savaş ve çatışmalar, devletlerde yozlaşma ve rüşvet artacak” dedi.

Geleceğin mega trendlerini de maddeler halinde aktaran Alphan Manas, bireysel taşıma, kişisel sağlık, dijital para, 3D ve 4D baskı, nesnelerin interneti, robotlar ve yapay zeka, ortak tasarım ve üretim, kullan at malzemeler, enerji depolama, dikey tarım, eğitim, akıllı şehirler, e-mobilite, yaşlı ekonomisi gibi konuların daha fazla konuşulacağını ifade etti. Manas, bu trendler doğrultusunda pek çok yeni mesleğin ortaya çıkacağına işaret ederek, bugünkü mesleklerin yüzde 65’inin önümüzdeki 15 ila 20 yıl içinde olmayacağını dile getirdi.

Dünyanın 2023 yılında yeni pil teknolojisiyle tanışacağını da belirten Alphan Manas, “Enerji üretiminde güneş ve rüzgar enerjisi öne çıkacak. Enerji depolanmaya başlanacak. Türkiye bu anlamda şanslı bir bölgede yer alıyor. 2023’ten sonra doğalgaz ithalatı yapılmayabilir” diye konuştu. Alphan Manas, 2016 yılında dünyada robotik alanda yapılan 50 civarındaki satın alma ve yatırımın 19 milyar doları geçtiğini kaydederek, robotların 2030’da dünyada 800 milyon kişiyi işsiz bırakacağını vurguladı. Manas, sunumunu “Bir gün herkes çevrimdışı olacak” diyerek tamamladı.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise BUMED Business Angels Başkanı Timuçin Bilgör’ün moderatörlüğünde “Türkiye’nin Girişimcilik Ekosisteminden Örnekler” konuşuldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir