Gelecek yıl IMF ile işimiz bitecek
Dün akşam Ulusa Sesleniş konuşmasında Başbakan Erdoğan 2013'te IMF’ye olan borcun sıfırlanacağını açıkladı. AB’de yaşanan krizden Türkiye’nin etkilenmediğini belirten Başbakan "Ancak tedbiri elden bırakmamalıyız" şeklinde konuştu.
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gelecek yılın nisan ayında IMF'ye olan borcun sıfırlanacağını ancak tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Avrupa'da yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak ta "ABD ve Japonya krizi seyretmeye devam ediyor" dedi. Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa'daki krizin Türkiye üzerindeki etkisini minimum seviyede tutmak için tedbirleri kararlılıkla
uyguladıklarını belirten Başbakan Erdoğan gelecek yılın nisan ayında IMF'ye olan borcun sıfırlanacağını ifade etti.Türkiye'nin krizden etkilenmemiş olması sebebiyle "rehavet" içinde olmadıklarını vurgulayan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
"Avrupa'da, şu anda 2. Dünya Savaşı'nın maliyetinden daha büyük bir maliyet ortaya çıkıyor. Avrupa'da bütçe açıkları artıyor, finans sektörünü ayağa kaldırabilmek için büyük maliyetli operasyonlar yapılıyor. Avrupa'da şu ana kadar krizin köküne inip yapısal anlamda uygun adımların, köklü adımların henüz atılamadığı da açıkça ortada. Türkiye krizin teğet geçtiği bir ülke olmasıyla dikkati çekiyor. Türkiye'de toplam yatırımlar, kamu artı özel sektör, 2002 yılında 74 milyar lira seviyesindeydi. 2008 yılında biz bu rakamı 189 milyar liraya çıkardık. 2009'da krizin etkisiyle 161 milyar liraya geriledik. Ancak 2011'de, güvenin etkisiyle toplam yatırım miktarı rekor bir seviyeye 283 milyar liraya çıktı. 2002'de, 36 milyon metrekare için inşaat ruhsatı verilmişti, 2011'de bu 124 milyon
metrekare için inşaat ruhsatına çıktı. Önemli bir refah göstergesi olarak, 2002'de 91 bin otomobil satılmışken, 2011'de tüm zamanların rekorunu kırdık, 594 bin otomobil satıldı. 2002 yılında 22 milyar lira ticari kredi kullanılırken şu anda ise bu miktar 360 milyar liraya ulaştı. Küresel krize rağmen 2011'in yüzde 9,8 işsizlik oranıyla kapatıldı ve işsizlik on yılların en iyi oranına çekildi.
Yüzde 61,5 olan GSMH son 10 yılda , yüzde 22,4'e kadar geriledi.
"110.5 milyar doları Türkiye'ye kazandırdık"
Yurt dışında yaptığı bütün ziyaretlerde, muhataplarına, "Türkiye'nin küresel yatırımlar için dünyanın en güvenli yatırım limanı, en cazip yatırım merkezi" olduğunu anlatıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Dış politikada attığımız adımlar, Türkiye'nin dünyadaki ağırlığını, itibarınıarttırdığı gibi ekonomimizi de büyüttü. 1954 yılından itibaren görev yapan tüm hükümetler, küresel yatırımçekebilmek, küresel yatırımcıyı cezbetmek için çalışmalar yaptı. Ancak bizim hükümetlerimize kadar, bazı istisnalar dışında, Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım miktarı 1 milyar doları aşamadı. Biz, 2007 yılında 22 milyar dolarla bu noktada gerçekten tarihi bir seviye yakaladık. 2008 ve sonrasında, küresel ekonomik kriz nedeniyle tüm dünyada uluslararası yatırımlarda önemli miktarda azalma oldu. Ancak Türkiye 2008 yılında 18,5 milyar dolar; 2009 yılında 8,4 milyar dolar, 2010 yılında 9 milyar dolar yatırım çekti. Geçtiğimiz yıl yani 2011 yılında Türkiye'ye 16
milyar dolar tutarında uluslararası yatırım yapıldı. Uluslararası kuruluşların tahmini, dikkat ediniz, yüzde 18,5 artıştı. Biz ise yüzde 76 oranında bir artış kaydettik. 2003'ten 2011 sonuna kadar, 9 yılda, toplamda 110,5 milyar dolar doğrudan yatırımı, Türkiye'ye kazandırdık."
"Ovit, dünyanın üçüncü en uzun tüneli olacak"
13 Mayıs'ta yine Rize'de 14 bin 700 metrelik Ovit Tüneli'nin temelini attığını anlatan Erdoğan, Ovit
Tüneli geçişinin bütün Karadeniz'i, Kuzey Kafkasya'yı Doğu ve Güney Doğu Anadolu'ya, oradan Orta Asya
ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişini oluşturduğuna dikkati çekti.
Erdoğan, bu ulaşım güzergahının, bölgenin potansiyelini her alanda harekete geçirecek, stratejik bir proje olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bu güzergah, Karadeniz'i Erzurum'a bağlayan diğer alternatif yollara göre oldukça kısa olmasına
rağmen, Ovit Dağı geçidinin yılın büyük bölümünde kar yağışı ve çığ tehlikesi sebebiyle kapalı kalmasındandolayı etkin şekilde kullanılamıyordu. Bu ay içinde temelini attığımız Ovit Tüneli tamamlandığında İkizdere-İspir yolu artık, inşallah yılın 12 ayında, 365 gün açık kalacak. Tabii, buna bağlı olarak İspir-Erzurum arasındaki güzergahı 30 kilometre kısaltacak olan 7 bin 200 metrelik Kırık Tüneli'ni de kısa sürede inşa etmemiz gerekiyor. Bütün bunları tamamladığımızda Karadeniz limanlarından Doğu ve Güneydoğu yönüne, o bölgelerden de Karadeniz limanlarına giden, güvenli
ve hızlı bir transit geçiş yoluna kavuşmuş olacağız."
Ovit Tüneli sayesinde elde edilecek zaman ve enerji tasarrufuyla projenin maliyetinin kısa zamanda
karşılanacağını söyleyen Erdoğan, yaklaşık 3,5 yılda tamamlanması hedeflenen bağlantı yollarıyla birlikte 17 kilometreyi geçen bu projenin maliyetinin, 800 milyon lirayı bulacağını ifade etti.