Gelecekteki Gündem
Murat BERK - Yapı Kredi Yatırım
Geçen haftaki Amerika Merkez Bankası (FED) Başkan Yardımcısı Fischer ve New York FED Başkanı Dudley yorumlarından sonra piyasalar daha ılıman bir atmosfere girdiler, dolar ise satış baskısı altında kaldı.
Bu nispeten ılıman iklim kısa vadede devam edebilir fakat bizim orta ve uzun vadeli görüşlerimizde bir değişiklik olmadı.
FED’in bundan sonra faiz artışına gitmemesi durumunda bile bazı ülke ve sektörlerde emareleri artan dolar fonlama sorunlarının daha küresel bir hal almasının, yüksek finans dışı özel sektör dolar açık pozisyonuna sahip gelişmekte olan ülkeler için de önemli bir risk olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.
Ayrıca, daha önce de ifade ettiğimiz gibi, Avrupa Merkez Bankası(ECB) ve Japon Merkez Bankası’nın (BOJ)’ ek gevşeme tedbirlerinin, küresel sorunların ana kaynağı olarak gördüğümüz dolar likiditesinin yerini ikame etmesinin mümkün olmadığını düşünmeye devam ediyoruz. Dolayısıyla, doların likidite bolluğu döneminin sona erdiğinin ilk etkilerini görüyoruz kanımızca. Bu fasit daire diye tanımladığımız dinamiğin ABD ekonomisini şu ankinden çok daha ciddi anlamda etkilemeye başlamadan ise, FED’in çıktığı yoldan erken bir U dönüşü yapmasını ya da yumuşamasını beklemek, bizce fazla iyimser olur. Küresel bir ayı piyasasına girmiş olabileceğimiz ihtimalinin küçümsenmemesi gerektiğini yinelemek istiyoruz.
Piyasalarda o anki gündem kadar, gelecekteki gündemlerin neler olabileceğini düşünmek önemli. Bu bağlamda BOJ’un sürpriz kararından sonra Japon banka hisselerinin daha da yoğun satış baskısı altına girmesi son derece ilginç ama banka karlarının bu karardan olumsuz etkilenme potansiyeli nedeniyle anlaşılabilir. Ayrıca FED dahil büyük merkez bankalarının tüm yumuşama sinyallerine rağmen geçen hafta sadece Japonya’da değil, ABD ve özellikle de Avrupa’da satış baskısı altında kalması, örneğin Avrupa bankacılık (STOXX Europe 600) endeksinin geçen hafta yüzde 6.2 oranında düşmesi bizce son derece dikkat çekici. Ayrıca, Avrupa banka CDS spreadlerinde gördüğümüz artış da bizce dikkat çekici. Bu konu her ne kadar piyasa gündemine tam anlamıyla gelmediyse de bir sonraki piyasa gündeminin bu konuyla ilgili olabileceğini düşünüyoruz.