Genç bilm adamı yetiştirmeye odaklandık

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. Fahrettin KELEŞTEMUR / Erciyes Üniversitesi Rektörü

Erciyes Üniversite 30. yılını kutlayacağımız yeni bir üniversite. Üniversitemiz kısa kuruluş dönemine rağmen hayırseverlerden gördüğü destekle hızlı bir gelişim göstermiştir. 100 milyon doları aşan hayırsever desteğiyle fiziki altyapımızı tamamladık. 15 fakültesi ve yüksekokullarla birlikte 30 bilimsel altyapı, 30 bin civarında öğrenci ve 5 bine  yakın akademik personelimizle Türkiye'nin en büyük en önemli üniversitelerinden birisi haline geldik.

Bu fiziksel kapasite ve  sayı bakımından büyük olmak dışında en önemli husus  bilimsel aktivitedir.

Erciyes Üniversitesi'ni evrensel bilime hizmet eden bir bilim merkezi haline dönüştüreceğiz. Üniversitemizi bilime maksimum katkı sağlayan bir kuruma dönüştürmek için projeler hazırladık.

Bunlardan en önemlisi Genç Bilim Adamı Yetiştirme kampanyasıdır. Üniversite olarak bilimsel üretim için gerekli fiziki altyapıya sahibiz. Özellikle üniversite bünyesine katılacak genç öğretim elemanlarının uluslararası deneyim kazanmasını istiyoruz. Bu kampanya kapsamında genç bilim insanlarının yurtdışında eğitim alarak kurumda işe başlamalarını sağlayacağız. Hayırseverlerle görüştük. Yurtdışında eğitim şartlarını araştırıyoruz. Bu projelerin hayata geçirilmesiyle üniversitemiz evrensel bilime daha fazla katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bölgesinin önemli bir bilim merkezi haline gelerek, yabancı bilim insanlarının araştırmalar için akın akın geldiği bir eğitim merkezi olacaktır.

Üniversitelerde gerekli zihniyet devrimi gerçekleştirmek şart olmuştur. Dünyadaki ilk 500 üniversite arasına girememiş olmamız da gerçekten çok acı bir tablo. Bizler, bunun nedenlerini araştırarak, bu üniversitelerin belirlenmesindeki kriterleri yerine getirmeye çalışacağız. Kaybedilecek vakit yok. Çünkü Türkiye'nin her zamankinden daha güçlü olmaya ihtiyacı var. Bu da okumuş nitelikli insan sayısının artmasıyla mümkündür. Bunu ortaya çıkaracak kaynak ise üniversitelerdir. Bu süreçte Türkiye'nin üniversite reformuna ihtiyacı var.

 Erciyes Üniversitesi olarak iki önemli misyonumuz vardır. Birincisi yerel problemlerin tespiti ve çözümü. İkincisi de evrensel bilgi üretimi. Bu iki fonksiyonu yerine getirmediğimiz müddetçe buranın gerçek anlamda bir üniverisite olduğunu kabul edemeyiz.  Bunları yapamamızın sistemle ve bölgeyle ilgili  sebepleri var. Ama temel problemin Türkiye'deki üniversitelerde bir performans sisteminin olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Yani üniversitelerde bilgi üretenle üretmeyen arasında bir farklılık yoktur. Çalışan ile çalışmayan belirleyecek bir sistem mevcut değildir.  Biz burada bunu yapmaya çalışacağız. Evrensel bilime katkımız olmadığı sürece bir üniversite olduğumuzu ileri sürmemiz mümkün değildir.