Gençler 'doğa sözcüsü' yetişiyor

Saint Benoit Lisesi öğrencileri sokak hayvanları ve çevre için harekete geçti. Lisenin Müdürü Pierre Gentric, eğitim felsefelerinin kendi geleceklerine yatırım yapan çevreye duyarlı genç nesiller yetiştirmek olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Saint Benoit Lisesi, Beşiktaş Belediyesi'nin desteğiyle, Plastik Sanayicileri Derneği'nin hayata geçirdiği “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesine katılan ilk lise oldu. 

Aynı zamanda “Çevrenin Genç Sözcüleri” (Young Reporters for the Environment) ağına dahil olan Saint Benoit Lisesi, öğrencileriyle birlikte, sokak hayvanlarını, güneş, kar ve yağmurdan korumak için inşa edilecek barınakların yapımına plastik malzemelerle destek verirken geri dönüşüme de katkıda bulunacak. 

Öğrencilerde hayvan yaşamı ve çevre kirliliği gibi sosyal sorunlara karşı farkındalığı artırmaya yönelik dahil olunan proje kapsamında, Saint Benoit Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri, kullandıkları plastik kap ve şişeleri, Beşiktaş Belediyesi ve PAGDER işbirliği ile okula yerleştirilen özel kumbaralarda biriktirecekler. Beşiktaş Belediyesi tarafından okuldan toplanacak bu atıklar, PAGDER tarafından sokakta yaşayan hayvanlar için birer barınağa dönüşürken okul içerisinde geri dönüşüm için de önemli bir adım atılmış olacak. PAGDER’in “Sıcak bir yuva her canlının hakkıdır” sloganı ile başlattığı “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesi kapsamında düşüncelerini dile getiren Saint Benoit Fransız Lisesi Müdürü Pierre Gentric, lisenin eğitim felsefesinin kendi geleceklerine yatırım yapan çevreye duyarlı genç nesiller yetiştirmek olduğunu söyledi. Projenin, öğretmeni, öğrencisi ve velisiyle tüm Saint Benoit ailesini tek bir amaç etrafında birleştireceğini belirten Gentric şu bilgileri verdi: “Lise olarak gençlerimizi birer ‘doğa sözcüsü’ olarak yetiştirme hedefiyle çevre sorunları üzerine eğiliyoruz ve ekolojik projeler geliştiriyoruz. Bu hedefl e, Türkiye'de TÜRÇEV tarafından yürütülen ve öğrencileri çevre sorunları üzerine araştırmacı gazeteciliğe yönelten uluslararası ‘Young Reporters for the Environment - Çevrenin Genç Sözcüleri’ gençlik ağına dahil olduk. Öğrencilerimizin akademik ve sosyal hayattaki konumlarının, canlılara ve çevreye karşı gösterecekleri duyarlılıkla bir bütün olarak pekişeceğinin ve böylelikle onları geleceğin tam donanımlı bireylerine dönüştüreceğinin farkındayız.”

Büyükşehirlerde bireylere önemli görev düşüyor

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, işbirliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, Saint Benoit Lisesi'nin “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesine katılan ilk lise olmasının okullar ve kurumlar arasında örnek teşkil edecek bir adım olduğunu belirtti. Hazinedar, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Proje kapsamında gerçekleştireceğimiz geri dönüşüm, aslında, fiziksel çevre ve canlı türleri arasında ekolojik sürdürülebilirliğin bir halkasını oluşturuyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde ekosistemi canlı tutabilmek için bireylere çok fazla görev düşüyor. Okullarda genç yaşlarda bu alışkanlıkları kazanmak ileride değişimi yaratacak somut adımları ortaya çıkaracak.” ifadelerinde bulundu. Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci de, “Projemizle, aslında insanoğlunun geleceğine sahip çıkıyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için bugünden bilinç ve farkındalık yaratmayı hedefl iyoruz. Kaynağı kısıtlı tüketilebilir enerji kaynaklarının ve madenlerin geri dönüşümüyle tasarruf elde edilebilmesi için bu proje ve benzerleri önem taşıyor. Bu bilincin en doğru şekilde kazanılabileceği yer okullar. Saint Benoit Lisesi, eğitim kurumları arasında bu proje için ilk adımı atarak örnek olacak” dedi.

"Yuvaya dönüşen plastikler" projesi

PAGDER (Türkiye Plastik Sanayicileri Derneği), “Sıcak bir yuva her canlının hakkıdır” sloganı ile başlattığı “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesi ile olumsuz hava koşulları yüzünden hastalanan ya da hayatını kaybeden sokak hayvanları için anlamlı bir projeyi başlatıyor. Bu kampanya ile bilinenin aksine defalarca geri dönüştürülebilen ve geri dönüşümle başta iplik ve elyaf olmak üzere ticari kullanım alanları yaygın olan plastikler artık sokak hayvanları için birer yuvaya dönüşecek.

"Çevrenin genç sözcüleri" çevre gazeteciliği yapıyor

Çevrenin Genç Sözcüleri (YRE), uluslararası bir kuruluş olan Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından düzenlenen ve sürdürülebilir gelişim için eğitim çerçevesinde faaliyet gösteren uluslararası bir gençlik ağı. Orijinal ismi “Young Reporters for the Environment -YRE” olan Çevrenin Genç Sözcüleri Programı, FEE tarafından 1994 yılında yürütülmeye başladı. Türkiye, 1996 yılında programa katıldı. Çevrenin Genç Sözcüleri, gençlerin yönettiği, Çevre Eğitim Kurumu'nun (FEE) bir programı olarak uluslararası boyutta yürütülen bir çevre gazeteciliği.

Bu konularda ilginizi çekebilir