Gençler sigortacılığa ısındı, çalışan sayısı 21 bine dayandı

Sigortacılıkta kariyer yapmak isteyen gençler, her geçen gün artarken, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin de gençleri mesleğe kazandırmaya yönelik birçok girişimi bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Sigortacılık mesleğine olan ilgi her geçen gün artıyor. Günümüzde sigortacılık hızla gelişen, dinamik yapısıyla geleceğin parlak meslekleri arasında yer alırken Türk sigorta sektörü, sigorta ve reasürans şirketleri, acenteler, brokerlik, eksperlik şirketleri ve diğer aktörleri ile birlikte finans sektörü içerisinde ciddi anlamda istihdam yaratan bir sektör olarak öne çıkıyor.

Türk sigorta sektöründe 2010 yılı sonu itibarı ile 10 hayat, 14 hayat ve emeklilik, 38 hayat-dışı ve 2 reasürans şirketi olmak üzere toplam 64 şirket faaliyet gösteriyor. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği verilerine göre 2010 yılı sonu itibarı ile şirketlerde 20 bin 466 kişi istihdam ediliyor. TSRŞB verilerine göre toplam çalışan içinde 11 bin 454 kişinin bayanlardan, 9 bin 12 kişinin de erkeklerden oluştuğu tablo içinde kadın çalışan ağırlıklı bir sektör olması da dikkat çekici bir unsur.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü 2010 yıl sonu verilerine göre sektörde levhaya kayıtlı 16 bin 203 acente, 79 broker, 114 aktüer ve 2 bin 307 sigorta eksperi görev yapıyor. Bu rakamlara dağıtım kanallarında görev yapan personel de eklendiğinde sektör 50 binden fazla kişiye istihdam imkânı sunuyor. DÜNYA Gazetesi olarak sektör temsilcilerine sigortacılık mesleğine olan ilgi artışının nedenlerini sorduk. Sektör temsilcileri ise gençlerin artık sigortacılığı kariyer yolu olarak görmeye başladıklarını tabiî ki bunda şirketlerin son yıllarda gerçekleştirdikleri ciddi atılımların da etkili olduğunu belirtiyorlar.

TSRŞB: Gençler mesleği kariyer yolu olarak görmeye başladı

Türk sigorta sektörünün gelecek projeksiyonuna bakıldığında, yabancı sermayenin de kazandırdığı ivme sayesinde daha çok kişiye istihdam sağlayacak bir sektör olduğunun yadsınamaz bir gerçek olduğuna dikkat çeken Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği (TSRŞB) gençlerin sigortacılığı iyi ve gerçekten potansiyeli yüksek bir kariyer yolu olarak görmeye başlamış durumda olduğunu bildirdi.

TSRŞB'den konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu durum sektör açısından son derece olumlu bir gelişme olarak göze çarpıyor. Sigortacılığın istihdam yapısına bakıldığında gerek eğitim düzeyi, gerekse cinsiyet dağılımı bağlamında Türkiye ortalamasının üzerinde bir profil dikkati çekiyor. Sigorta şirketlerinde istihdam edilen toplam personel içerisinde lisans düzeyinde üniversite mezunlarının oranı yüzde 75'i geçiyor, toplam personelin yarısından fazlasını ise kadınlar oluşturuyor.

Ancak tablo ilk etapta sevindirici olsa da maalesef sigortacılık bölümlerinden mezun olan gençlerin bu profil içerisinde asgari düzeylerde istihdam edildiklerini gösteren araştırmalar, üniversitelerle sektör arasındaki kopukluğun da önemli bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'de 2010 yılı itibariyle iki yıllık ön lisans eğitimi veren 110 adet sigortacılık programı, dört yıllık lisans eğitimi veren 8 adet sigortacılık ve aktüerya bölümü bulunuyor. Ne yazık ki bu okullardan mezun olan gençlerden 2 yıllık program mezunlarının sigorta şirketlerinde istihdam edilme oranı yüzde 3'te kalıyor.

TSEV tarafından 2007 ve 2008 yılları içerisinde yürütülen ve daha sonra rapor haline getirilen Türk sigorta sektörünün istihdam niteliğine ilişkin çalışma, 4 yıllık bölümler ve 2 yıllık sigortacılık programları mezunlarının, sigorta şirketlerinde istihdam edilen toplam personelin yaklaşık yüzde 1 ila 3'ünü oluşturduğunu gösteriyor. Özetle, mesleğe yönelik eğitim veren üniversitelerle arasında zayıf bir bağ olan sigortacılık sektörünün, bu bağı güçlendirmesi, bu okulları desteklemesi, mezunlarına istihdam önceliği tanıması, öte yandan üniversiteler tarafında alana ilişkin yeni programların ve bölümlerin sektör istihdam kapasitesi ve sektör beklentileri göz önünde bulundurularak açılması ve niteliklerinin arttırılması gerekiyor. Sigortacılık sektörünün, iyi yetişmiş, nitelikli sigortacılık eğitimi almış çalışanlar ile ivme kazanarak büyümesi bekleniyor."

ŞİRKETLER MESLEĞE OLAN İLGİ ARTIŞINDAN MEMNUN

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat S. Çetin:

Sektörümüz gençler için çok iyi bir fırsat

"Son dönemde yeni işe alımlarda birçok sigortacılık mezunu elemanla karşılaşıyoruz. Sevindirici olan kısım gençlerin sigortacılığı iyi ve gerçekten potansiyeli yüksek bir kariyer yolu olarak görmesi. Biz bundan sonraki dönemde üniversitelerle olan işbirliğimizi artırmayı ve burada gençlere Güneş Sigorta ile birlikte sigorta sektörünü de anlatmayı düşünüyoruz. Buradan sigortacılığı meslek olarak düşünen gençlerimize bir mesaj vermek isterim. Bence 90'ların başında bankacılık sektörü nasıl aktif ve çok şey vadeden bir alan ise şu anda da sigorta sektörü gençler için çok iyi bir fırsat.

Bence bunun özellikle vurgulanması gerekiyor. Bu noktada üniversite tercihi yapacak gençlerimize bir şekilde sigortacılığı tercih etmelerinin yararlarına olacağını hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu hususu özellikle vurgulamak isterim. Ben de şahsım adına işe alışlarda olsun çeşitli vesileler ile olsun tanıştığım insanlar arasında sigortacılık mezunlarını gördükçe çok mutlu oluyorum. Şirket olarak işe alımlarda da tercihimiz sigortacılık bölümü mezunlarından yana oluyor. Önümüzdeki dönemde büyüyecek olan sigorta sektörü, yeni eleman ihtiyacı ile birlikte önemli bir istihdam potansiyel olacaktır."

AXA Sigorta İnsan Kaynakları ve İç İletişim Direktörü Esra Güller:

Sigortacılık mezunları ilk tercihimiz

"Dünya genelindeki dağılıma baktığımızda sigortacılık ve risk yönetimi bölümlerinin üniversiteden yeni mezun olan gençlerin tercih ettiği meslekler arasında üst basamaklarda yer aldığını görüyoruz. Bu bilinç, sigorta sektörüne olan güvenin artması ile Türkiye'de de yerleşmeye, sigorta sektörünün büyüklüğünün ve öneminin Y kuşağı olarak adlandırdığımız 18-30 yaş arasındaki gençler tarafından da gün geçtikçe daha çok fark edilmesini sağlıyor diye düşünüyor; ancak aynı zamanda bir tespit yapma gereği de hissediyoruz, 16 – 17 Nisan 2011 tarihinde SEGEM (Sigortacılık Eğitim Merkezi) tarafından gerçekleştirilen "Türkiye de Sigortacılık ve Aktüerya Eğitimi Çalıştayı" bildirgesinde de yayınlandığı üzere, 2010 yılı sonu itibari ile sektörümüzde 4 yıllık üniversite mezunu çalışan kaynağı içinde Sigortacılık/Aktüerya bölümlerinden mezun çalışanların oranı sadece %2,8. Bu oran 2 yıllık okul mezunlarında %22 ye çıkıyor ancak yine de sektörümüzün yeteri derecede ilgi görmediğini düşünüyoruz.

AXA olarak insan kaynağımızın farklı disiplinlerden gelmesini çeşitlilik ilkemiz doğrultusunda daha uygun bulmakla birlikte, hem sektörümüzün daha fazla gelişim gösterebilmesi hem de sorumluluk anlayışımız çerçevesinde sigortacılık ve aktüerya mezunu nitelikli adayların başvurularını daha yoğun olarak kabul ediyoruz. Sigortacılık mezunu olan çalışanlarımızın satış, teknik, hasar fonksiyonlarında sahip oldukları alt yapı nedeniyle daha avantajları olduğunu gözlemliyoruz. AXA Sigorta olarak sektörel gelişime katkı sağlamaya yönelik özellikle sigorta eğitimi veren okullara üst düzey yöneticilerimizin katılımları ile seminerler düzenliyor, öğrencilerin teori yanında gerçek şirket uygulamaları konusunda da pratik bilgiler edinmelerini sağlıyoruz.

Yetişmiş ve nitelikli çalışan ihtiyacı olan sektörümüz açısından bakıldığında, henüz öğrenme aşamasındayken geleceğin sektör çalışanlarının şekillenmesinde katkımız olması gereğini sosyal sorumluluğumuz olarak kabul ediyoruz. Farklı alanlarda eğitim veren üniversitelerin ve fakültelerin her birinin farklı nitelikleri öne çıkardıklarını görebiliyoruz. Öğrencilerin, kendi kişisel özelliklerini ve ileride hangi alanlarda çalışmak istediklerini erkenden saptamaları ve kariyer hedeflerini bu doğrultuda belirlemeleri çok önemli bir gerçek."

Aksigorta İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şahika Ayhan:

Kariyer yapmak isteyen gençleri bekliyoruz

"Aksigorta olarak sektörde gençlerin yer almasını son derece önemsiyoruz. Gençlere sigorta sektörünü sevdirmek ve onları teşvik etmek için pek çok çalışma

yapıyoruz. Aksigorta olarak 2010 yılında yaz ayları boyunca toplam 36 üniversite öğrencisine, genel müdürlüğümüzde bulunan çeşitli departmanlarda ve bölge müdürlüklerimizde staj yapma fırsatı verdik. Bu yıl da kontenjanımıza bağlı olarak stajyer öğrenci kabul etmeye başladık. Ayrıca meslek lisesi öğrencileri bir eğitim öğretim yılı süresince, (eylül-haziran ayları) şirketimizde staj yapabiliyorlar.

2010 yılında başlattığımız ve bu yıl ikincisini düzenlediğimiz "Aksigorta Genç Yetenek Projesi" ile de geleceğin sigortacılarını arıyor ve yetiştiriyoruz. Konvansiyonel yöntemler yerine gençlerin ilgi duyduğu sosyal medya üzerinden ilan vererek sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Bu yöntemle yüzde 90 oranında hedef kitlemize uygun başvuru almış olduk. Bu sene de sigorta sektöründe kariyer yapmak isteyen yetenekli genç arkadaşlarla Aksigorta ailesini büyütmeyi istiyoruz. 5 hafta süren yoğun bir eğitim programıyla sektöre ve görevlerine hazırlanacak olan genç yetenekler ayrıca yıl boyunca çeşitli zamanlarda, onlar için tasarlanan yurt içi veya yurt dışı, mesleki ve mesleki olmayan eğitim programlarına katılacak.

"Genç Yetenek Projesi"ne katılmak isteyen adayların başvurularını sabancikariyer.com, kariyer siteleri veya Aksigorta Facebook fan page üzerinden 19 Haziran 2011 tarihine kadar yapmaları gerekiyor. Bu yıl seçeceğimiz genç yetenekleri Satış, Bilgi Teknolojileri ve Stratejik Planlama, Pazarlama, İnsan Kaynakları, Hasar, Teknik Sigortacılık bölümlerine yerleştireceğiz."

Allianz Sigorta Hukuk ve İK Direktörü Ayşegül Oktay:

Yabancı yatırımcıların gelmesi iş potansiyelini artırdı

"Sigorta sektörü ülkemizde hızla gelişmekte olan bir sektör. Ülkemizin genç nüfus potansiyeli ve doymamış pazar oranları, yabancı yatırımcıların ilgisini çeken ve Türkiye sigorta pazarına adım atmasını sağlayan en önemli nedenler. Yabancıların ülkemizdeki yatırımları, gençlerimiz açısından önemli bir iş potansiyelini de beraberinde getiriyor. Bu durum sonucunda gençlerimizin sigorta sektörüne ilgisi de her geçen gün daha da artıyor. Biz de Allianz olarak gerek lise, gerekse üniversite öğrencilerine iş başında staj imkânı sunarak onların sigorta sektörüyle tanışmalarını sağlıyoruz.

Örneğin Eylül 2010-Haziran 2011 döneminde 37 lise öğrencisi, 2011 Yaz döneminde ise 77 üniversite öğrencisi iş başında pratik yapma şansına sahip olarak stajlarını tamamlamış olacak. Ayrıca dönem dönem üniversitelerin Sigortacılık bölümlerine çeşitli ziyaretler düzenleyerek, sektördeki son gelişmeleri aktarıyor, sektörün dinamikleri hakkında bilgiler veriyor ve sigortacılığın bilimsel veriler ışığında doğru bir risk analiziyle yapılması gerekliliğine dair dünyadan örnekler aktarıyoruz.

Geçtiğimiz dönemde bu seminerleri Kocaeli Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi'nde gerçekleştirdik. Gençlerimizin sektöre ilgisinin artması aynı zamanda sigortacılığın gelişimi için de önemli bir nokta. Bu açıdan Allianz olarak gençlerimizde sigorta bilincini yükseltecek, sigortacılığın yükselen bir meslek olduğunu aktaracak organizasyonların sektörün geneli tarafından da desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir