Genelkurmay, Şahin'in iddiaları üzerine harekete geçti

Genelkurmay, Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi nezdinde gerekli girişimleri başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in iddialarına ilişkin Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi nezdinde gerekli girişimde bulunulduğunu bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, öncelikle Ankara'nın Ulus semtindeki mülkiyeti Türk Hava Kurumuna ait ancak Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan misafirhane binasıyla ilgili basında yer alan haberlere yönelik açıklamalarda bulundu.

Binanın kapalı olan teras katının, özgün görünüşü ile ilgili bilgi, belge ve orijinal projelere ulaşılmasına yönelik çalışma başlatıldığını belirten Tuğgeneral Gürak, Milli Savunma Bakanlığı tarafından söküm ve yapım işlerine ait proje çizim faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Tuğgeneral Gürak, uygulama projesinin tamamlanmasından sonra projenin Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığına gönderileceğini ve kurulun onayının ardından bina ile ilgili söküm ve yapım işlerinin gerçekleştirileceğini bildirdi.

Aden'e Giresun Firkateyni gidiyor

TBMM'de kabul edilen tezkere çerçevesinde Aden Körfezi'ne gönderilecek gemi hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, 16 Aralık 2008 tarihli 1851 sayılı BM kararı uyarınca Türkiye'nin de içinde yer aldığı bir temas grubu oluşturulduğunu hatırlattı.

Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda oluşturulması planlanan uluslararası deniz gücüne Türkiye'den bir firkateynin görevlendirilmesine ilişkin hükümet tezkeresinin TBMM'de kabulünün ardından hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

''Dünyada barışa ve güvenliğe bugüne kadar daima olumlu katkılar yapmış olan Türkiye Cumhuriyeti, Aden Körfezi'nde uzun süreden beri devam eden deniz haydutluğu faaliyetlerinin önlenmesi maksadıyla TBMM tarafından verilen yetkiye istinaden, söz konusu harekata katılmak üzere, 2 adet AB-212 helikopteri, 1 adet Sualtı Taarruz Timi ve 1 adet Sualtı Görev Timini bünyesinde barındıran TCG Giresun Firkateynini görevlendirmiştir.''

TCG Giresun'un, görevini BM Güvenlik Konseyinin aldığı 1851 sayılı karar üzerine teşkil edilen Görev Kuvveti-151 bünyesinde yerine getireceğini belirten Tuğgeneral Gürak, TCG Giresun'a ilave olarak Görev Kuvveti-151'in içerisinde ilk aşamada, ABD ve İngiliz Deniz Kuvvetlerinden çeşitli muharip ve yardımcı sınıflardaki gemilerin de görev yapacağını kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, Kanada, Suudi Arabistan, Güney Kore, Avustralya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan'ın da bu görev kuvvetinde yer almasının beklendiğini ifade ederek,halihazırda Görev Kuvveti­151'in komutasının ABD Deniz Kuvvetleri'ne mensup bir tümamiral tarafından yürütüldüğünü söyledi.

TCG Giresun Firkateyni'nin, bölgede 4 aylık bir süreyle görev yapacağını bildiren Tuğgeneral Gürak, sonraki dönemlerde de gemi görevlendirmesi planlanacağını bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, Görev Kuvveti-151'in icra edeceği harekatın hedefinin sorumluluk sahasının, ''ticari trafiğin emniyetini sağlamak, Aden Körfezi'nde deniz ticaret yollarındaki uluslararası güven ortamını tesis etmek, tüm ülkelerin deniz haydutluğu ile mücadelede imkan ve kabiliyetlerini geliştirmek'' olarak belirlendiğini kaydetti.

İbrahim Şahin'in ifadeleri

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in ifadesine atfen Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bazı mensuplarına ilişkin iddiaları yayımlayan basın kuruluşu hakkında Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi nezdinde gerekli girişimde bulunulduğunu bildirdi.