Generalin sözleri, 'şahsi görüş'

İsrail Ordusu'na göre generalin sözleri orduyu bağlamıyor. Türk Genelkurmayı ise açıklamalara tepki gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV/ANKARA - İsrail ordu sözcülüğü, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Avi Mizrahi'nin Türkiye ile ilgili görüşlerinin İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne ait olmadığını ve orduyu bağlamadığını açıkladı.

Sözcülükten akşam saatlerinde yapılan açıklamada, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Avi Mizrahi'nin Türkiye ile ilgili görüşlerinin İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne ait olmadığı belirtilerek, "Bunlar kendisinin kişisel görüşleridir ve orduyu bağlamaz. Bu açıklamaların İsrail Silahlı Kuvvetleri ile bir ilgisi yoktur" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Toplantıya katılanlara hitaben yaptığı konuşmada General Mizrahi, 'Dökme Kurşun' operasyonunda İsrail asker ve subaylarının gösterdiği moral ve profesyonel davranışlarından övgüyle sözetmiştir. Türkiye'nin İsrail'e yönelttiği eleştirilerle ilgili olaraksa general, Türkiye'nin geçmişiyle ilgili eleştiri olarak yorumlanabilecek kimi şeyler söylemiştir" ifadesi yer aldı.

"Talihsiz beyanatlar"

Genelkurmay Başkanlığı, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı'nın uluslararası bir toplantıda yaptığı konuşmaya ilişkin basında yer alan sözlerine tepki gösterdi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

"Basında yer aldığı şekliyle ve söz konusu kişiye atfedilen sözlerin gerçekleri saptıran, maksadını aşan, talihsiz, hiçbir şekilde kabul edilemez, bulunduğu görevin yetki ve sorumluluklarıyla bağdaşmayan ve en önemlisi de iki ülke arasındaki milli menfaatlere zarar verebilecek boyutta ifadeler olduğu değerlendirilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ile olan ilişkilerine önem verdiğini düşündüğümüz İsrail Genelkurmay Başkanlığı'nın konuya açıklık getirmesini beklediğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."