GENIUS Olimpiyatları'na Türkiye damgası

ABD'de bilim, sanat, tasarım, müzik ve yaratıcı yazarlık kategorilerinde düzenlenen GENIUS Olimpiyatları'nda, Türkiye'nin finale kalan 51 projesinden 41'i ödül aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'de 57 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen GENIUS Olimpiyatları'nda, Türkiye'nin finale kalan 51 projesinden 41'i ödüle layık görüldü. 

New York Eyalet Üniversitesi Terra Bilim ve Eğitim Vakfı tarafından Oswego kentinde düzenlenen 2014 GENIUS Olimpiyatları'nda ödül kazanan projeler açıklandı. Bilim, sanat, tasarım, müzik ve yaratıcı yazarlık kategorilerinde 328 çalışmanın katıldığı etkinlikte, Türk öğrenciler 5 altın, 10 gümüş, 11 bronz madalya ve 15 de onur ödülü kazandı. 

ABD'nin 36 eyaleti ile 56 ülkeden 842 proje başvurusunun yapıldığı GENIUS Olimpiyatları'nda Yasemin Kurtcan ve Ali Çınar'ın ortak çalışması ile Sümeyra Yazar'ın projesi sanat kategorisinde, Nilüfer Hacıosmanoğlu ile Hafsa Tuvana Vural'ın ortak projesi ile Kemal Sedat Ceyhan'ın çalışması tasarım dalında, İzel Sinay Mori ve Beri Misiel ise müzik dalında birinci seçilerek altın madalyaya layık bulundu. 

Türkiye, 213 başvuru ile bu yılki GENIUS Olimpiyatları'na en fazla proje gönderen ülke, Okyanus Kolejleri de 22 başvuru ile en fazla çalışma gönderen okul oldu. 

Öte yandan GENIUS Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil eden ekipler arasında yer alan öğretmen Üsteğmen İbrahim Cem Arslan danışmanlığındaki Maltepe Askeri Lisesi öğrencileri Ahmet Geyik ve Ömer Taşdemir'in, "Piezo Elektrik Transdüktörleri ve Led Işığı Kullanarak Akustoptik Bileşik Atık Su Arıtım Sisteminin Tasarlanması" projesi, bilim dalında üçüncü seçilerek, bronz madalya kazandı. Söz konusu proje ile ses ötesi dalgaların ve ışığın uyumundan yararlanarak atık su arıtma sistemi kuran Geyik ve Taşdemir'in çalışması, diğer arıtma  sistemlerine göre oldukça verimli sonuçlar elde etti.  

GENIUS Olimpiyatları, çevre sorunlarının küresel bağlamda anlaşılması ve çözüm politikalarının geliştirilmesinin yanı sıra tasarım, mühendislik, yaratıcı yazarlık, resim, müzik ve temel bilimlerde sürdürülebilirliğinin sağlanmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.