Gerçeker: Bizim siyasetle ilgimiz yok

Yargıtay Başkanı Gerçeker, özellikle yüksek yargının bugün yine hak etmediği bir takım haksız ve ön yargılı ithamlarla karşı karşıya kaldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ''Bizim siyasetle ilgimiz yok, olamaz da... Siyasetin de yargının işine karışmaması gerekir'' dedi.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi Üyesi Aytaç Malkoç'un emekliye ayrılması nedeniyle Yargıtay Toplantı Salonu'nda tören düzenlendi.

Törende konuşan Gerçeker, yargının özellikle yüksek yargının bugün yine hak etmediği bir takım haksız ve ön yargılı ithamlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, ''Aslında her şey ortada. Kamuoyu her şeyi görüyor fazla bir şey söylemeye gerek yok. Ortada yargısal bir sorun var. Yargı görevini yapıyor. Bu sorunu kendi içerisinde çözmeye çalışıyor. Anayasa'nın verdiği yetki, görev ve sorumluluklar doğrultusunda görevini yapmaya devam ediyor, edecektir de. Bundan daha doğal bir şey olabilir mi?'' diye konuştu.

Yargıtay'ın içinde bulunduğu olanaksızlıklara rağmen 2009 yılı itibarıyla 800 bin dosyayı karara bağladığını bir o kadar dosyanın da bu yıla devredildiğini ifade eden Gerçeker, şunları söyledi:

''Asıl bunun çaresini bulmak gerekiyor. Bu işler konuşmayla, eleştirmekle hallolmuyor. Bizim siyasetle ilgilimiz yoktur, olamaz da... Bu yönde hiçbir söylemimiz de bulunmamaktadır. Hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ilkelerinin gereği olan kuvvetler ayrılığı yargı bağımsızlığı varsa siyasetin de yargının işine karışmaması gerekir. Tarafsızlık, yargının, adaleti sağlayacak olan adaletin temel unsurudur. Ancak bunun ilk temel koşulu olmazsa olmaz koşulu da bağımsızlıktır. Biz, her zaman olduğu gibi kendimize taşıdığımız onurlu göreve uygun şekilde mesleğimizin onur ve saygınlığına uygun bir şekilde tamamen hukuk çerçevesi içerisinde yargı bağımsızlığını savunmaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.''

Törene, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, HSYK ile yargıtay üyeleri katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir