”Gerekirse ek düzenleme yaparız”
Başbakan Yardımcısı Arınç, Cumhurbaşkanı Gül'ün yapılan düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bulmadığını söyledi
İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı ve askere sivil mahkemede yargılanma yolunu açan yasada ek düzenlemelere ihtiyaç duyulması halinde, hükümetin konuyu yeni yasama dönemi başladıktan sonra gündemine alabileceğini ve parlamentoya sevk edebileceğini bildirdi.
Arınç, İletişim Türkiye'09 Zirvesinden ayrılırken basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün askerlere sivil mahkemelerde yargılanma yolunu açan yasayı onayladığını anımsatarak, "Yasanın onaylanmasından önce başlayan tartışmalar devam ediyor. Muhalefet de Anayasa'ya aykırı olduğunu söylüyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusu üzerine Arınç, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayından 3 sonuç çıkarmak gerektiğini söyledi.
Arınç, Cumhurbaşkanı Gül'ün yapılan düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bulmadığını, uygun bulduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanı'nın düzenlemenin bir hukuk devleti olan Türkiye'de hukukun üstünlüğüne, uluslararası sözleşmelere ve Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğunu ifade ettiğini söyledi. Arınç, Cumhurbaşkanı Gül'ün, "bu konuda bazı tereddütler olması halinde, silahlı kuvvetlerin disiplin anlayışı ve buna bağlı sebeplerle bu konuda ek düzenlemeler yapılması gerektiğini" ifade ettiğini kaydetti.
"Ben de bu anlayışa doğrusu katılıyorum" diyen Arınç, sözlerine şöyle devam etti:
"Elbette bu konuda ek düzenlemelere ihtiyaç varsa hükümet olarak biz bunu yasama dönemi başladıktan sonra gündemimize alırız ve gerekli düzenlemelere ihtiyaç duyulursa bunu parlamentoya sevk ederiz. 1 Temmuz itibarıyla parlamentomuz tatile girdi. Ancak sanıyorum 4 Ağustosta parlamento, Meclis başkanı ve başkanlık divanını seçmek üzere toplanacak. Ancak komisyonların görev süreleri bitmiş olacağı için, tahmin ediyorum ki Eylül ayından sonra ve anayasal ifade ile yeni yasama dönemi başlayacak."
Bülent Arınç, bir soru üzerine, "Bu yasal düzenlemeyi şu ya da bu dava ile ilişkili görmek yanlış olur" dedi.
Şincan'daki olaylar
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylara ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Bu olayların, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkileri bozmayacak ölçüde derhal bir soruşturmayla sonuçlanması hepimizin dileğidir. Gözü kararmış insanların orantısız, ölçüsüz güç kullanarak masum insanlara yönelmiş tehditlerini üzüntüyle izliyoruz ve bunun gereğini yapmak üzere bütün uluslararası platformlarda gayretle çalışıyoruz" diye konuştu.
Çin ordusunun sokakları işgal ettiğini belirten Arınç, "Hem de Han Çinlileri denen milis kuvvetleri ellerindeki sopalarla, öldürücü cisimlerle Uygur avına çıkmış bulunmaktadır. Evler basılıyor, çocuklar kadınlar alınıyor, götürülüyor ve çok büyük ölçüde maalesef ölümlerin olduğunu duyuyoruz" dedi.
Aklı başında herkes doğru diyor
Arınç, askeri sivil mahkemelerde yargılanma yolunu açan düzenlemeye ilişkin, "Müesses ve anayasal nizama, seçilmiş hükümetlere, Anayasa'nın tanıdığı yetkilerle donanmış kurumlara karşı eğer hukuk dışı müdahaleler yapmayı düşünenler varsa ve bunlar ceza kanunlarında suç sayılıyorsa şüphesiz bunlara karşı yargı nerede yapılacaktır? Bunu bir kez daha göstermiş olduk" dedi.
Bildiği aklı başında herkesin, bu düzenlemenin çok doğru olduğunu söylediğini belirten Arınç, pek çok hukukçu ve siyasetçinin Türkiye'de bu düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade ettiğini anlattı.
"Ek düzenlemelerin içeriği ne olacak?" sorusu üzerine de Arınç, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımızın dün imzalarken ileriye sürdüğü cümleyi hükümet olarak değerlendirmemiz lazım. Hükümet olarak derken yani bir tasarı ile yeni bir düzenleme ihtiyacı varsa bunu karşılarız. Ama aynı zamanda milletvekilleri de böyle bir ihtiyaç duyuyorsa kanun teklifi verebilirler. Şahsen benim düşünebildiğim birkaç konu var ama bunları kişisel olarak ifade etmenin manası yok. Bu konuda belki yasama dönemi başladıktan sonra gerçekleşecek bir girişim olabilir ancak ondan önce de acaba bunu takviye edecek, açık bırakmayacak, şüpheye, tereddüte mahal bırakmayacak nasıl bir ek düzenleme yapılmalıdır. Bunu kendi içimizde de hukukçularda da hükümet mensupları olarak görüşeceğiz. Amacımız Türkiye bir hukuk devleti olduğuna göre bu düzenlemenin en iyi şekilde yapılması ve uygulanmasıdır."
Bir gazetecinin, "Bu yasal düzenlemenin Ergenekon davası ile ilişkilendirenler var. Siz ne düşünüyorsunuz?" sorusunu Arınç, "Bu yasal düzenlemeyi şu ya da bu dava ile ilintili görmek yanlış olur. Bu Türkiye'de geçmişten bu yana var. Bu yargı süreci devam ediyor. Ancak böyle bir düzenleme yapılması işi netleştirmek bakımından faydalı olmuştur" diye yanıtladı.
Dostluk köprüsü
Arınç, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylarla ilgili olarak "Sokaklarda hala kaldırılmamış cesetler var, tek başına kamyonların, tankların, orduların önünde direnmeye çalışan kadınlar var. Orada meydana gelen olayların gerçek faillerinin aranıp bulunması elbette mümkün" dedi.
"Uygur bölgesindeki yurttaşlarımızla, kardeşlerimizle tarihten bu yana çok derin bağlar içindeyiz" diyen Arınç, Türkiye'de bildiği kadarıyla 300 binden fazla Uygur Türkünün yaşadığını ve yıllardan beri kardeşlik bağının büyük ölçüde devam ettiğini belirtti.
Bülent Arınç, Çin ile Türkiye'nin hükümetler ve parlamentolar arası ilişkilerinin çok iyi olduğunu bildirerek, orada yaşayan soydaşların aynı zamanda Türkiye ile Çin arasında bir dostluk köprüsü olduğunu vurguladı.