'Gerilimin düşmesinden memnunuz'

Yıldırım’ın Irak ziyaretini değerlendiren İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, "Türkiye-Irak arasında gerilimin düşmesi ve dostluk ilişkilerinin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Başbakan Yıldırım’ın Irak ziyareti ve Ankara-Bağdat hattında yaşanan yakınlaşmayı değerlendirdi.

“Türkiye- Irak arasında gerilimin düşmesi ve dostluk ilişkilerinin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bölge milletlerinin saadeti, gerginlikten kaçınıp bölgesel işbirliğinden geçer” şeklinde konuşan Velayeti, Suriye için de benzer bir adımın atılmasını umduklarını ifade etti.

"Sıfır soruna dönülsün"

Türkiye'nin komşularla 'sıfır sorun' politikasını benimsediği dönemi anımsatan Velayeti, “Türk hükumetinin Irak’la iyi komşuluk ilişkileri kurup, bu ülkenin toprak bütünlüğüne saygı göstermesine yönelik attığı adım, olumlu bir adımdır. Bu dostluk ilişkisinin Türkiye ve Suriye arasında da kurulmasını umut ederiz. Türkiye ve Suriye arsında var olan gerilim ne Türkiye’nin yararına ve ne de Suriye’nin yararınadır. İki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye’nin komşularıyla benimsediği ‘sıfır sorun’ dönemine geri dönmesini temenni ederiz” dedi.

"Bu ziyaret ilişkilerde dönüm noktası olacak"

Irak'a iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım, Türkmeneli TV'ye verdiği mülakatta, Irak ziyaretinin çok verimli ve başarılı geçtiğini ifade etti.

Türkmenlerin sorunlarına da dikkat çeken Yıldırım, "Gençlerin eğitimleriyle ilgili sorunlar var, sağlık sorunları olanlar var, terör örgütünün zulmüne uğrayan kardeşlerimiz var. Bütün bunlara el birliğiyle Irak hükümetiyle beraber çözüm üreteceğiz" diye konuştu.

Bu ziyaretin Türkiye-Irak ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olacağını vurgulayan Yıldırım, "Türkiye baştan beri hep şunu söylüyor, 'Irak'ın toprak bütünlüğü, Irak'ın birliği, beraberliği bizim için çok önemlidir.' Türkiye'nin güvenliği Irak'tan başlar. Irak güvenli hale gelmezse Türkiye de güvenli değil. Onun için terörle mücadelede bizim mutlaka birlikte hareket etmemiz lazım" değerlendirmelerinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir