Gezi olayları da incelemeye dahil

Başbakan Yardımcısı Babacan, Gezi Parkı olayları sırasındaki piyasa hareketlenmelerinin de dahil olduğu geniş kapsamlı bir inceleme yapıldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 22 Mayıs 2013 tarihinde ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı’nın açıklamaları sonrasında, Gezi Parkı olayları sürecinde yaşanan piyasa hareketleri de incelemeye dahil edilerek kapsamı genişletilmiş olan incelemelerin devam ettiğini bildirdi. 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bilgi notuyla yanıtladı. 

Babacan, yurt dışında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin 2014 yılında kademeli olarak tahvil alımlarını durdurabileceğini açıklaması ile döviz kuru ve faiz oranında yukarı yönlü ciddi hareketler gözlemlendiğini söyledi. 

Babacan, piyasaların hareketlendiği dönemlerde bankalarca yapılan tüm işlemlerin ve bunların olası etkilerinin aktif ve pro-aktif olarak izlenmesinin ilgili mevzuat kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) tevdi edilmiş yetki, sorumluluk ve görev kapsamında olduğunu belirtti. 
Bu kapsamda piyasalarda yaşanan her hareketlilik döneminde yapıldığı gibi, yurt içi ve yurt dışında yaşanan ve söz konusu gelişmeler ile bağlantılı olarak, BDDK tarafından bankalardan çeşitli bilgi taleplerinde bulunulduğunu ve gerekli değerlendirmeler yapıldığını ifade eden Babacan, “Söz konusu bilgi talepleri piyasaların hareketlendiği dönemlerde BDDK'nın bankacılık sektöründeki olağan denetim ve gözetim faaliyetleri uyarınca bankalardan istenen mutat bilgiler kapsamındadır” dedi. 

Sermaye Piyasası Kurulu’nun bilgi notuyla soru önergesini yanıtlayan Babacan, piyasalarda sağlıklı bir işleyişin sağlanması ile yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik olarak Kurula tanınan yetkilerin kullanıldığını söyledi. 

Kapsamı genişletilmiş bir inceleme yapılıyor 

22 Mayıs 2013 tarihinde ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin "likiditenin azaltılacağı" yönündeki açıklamaları sonrasında piyasalarda yaşanan dalgalanmalara bağlı olarak Kurulun olağan piyasa gözetim ve denetimi faaliyetleri kapsamında, 20 Mayıs 2013 tarihinden itibaren gerçekleştirilen işlemleri de kapsayacak şekilde inceleme başlatıldığını belirten Babacan, “Gezi Parkı olayları sürecinde yaşanan piyasa hareketleri de incelemeye dahil edilerek kapsamı genişletilmiş olan incelemeler yazımız tarihi itibariyle devam etmektedir. Bu aşamada, yabancı finansal otoritelerden bilgi ve belge talep edilmiş olup, tüm bu bilgi ve belgelerin temin edilmesi ve incelenmesi neticesinde, işlemlerin sermaye piyasası mevzuatına aykırı olup olmadığına ve gerçek faydalanıcılarına ilişkin bilgilere ulaşılabilecektir” dedi. 

Borsa İstanbul nezdinde bulunan piyasalarda gerçekleştirilen işlemlerin gerek Kurulun gerekse Borsa İstanbul'un ilgili birimleri tarafından izlendiğini ve gerekli hallerde ayrıntılı inceleme yapıldığına dikkat çeken Babacan, “Yapılan incelemeler sonucunda işlemlerde suç ya da kabahat tespit edilmesi halinde, sorumlular hakkında gerekli yasal işlemler tesis edilmekte, tedbirler alınmakta ve inceleme sonuçlan Kurulumuz bültenleri ile kamuya duyurulmaktadır” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir