Gıda güvenliği için 600 milyon dolarlık yatırım
İslam Dünyası'nda gıda güvenliğini sağlamak için ICD tarafından 600 milyon dolarlık kaynak yaratıldı.
CİDDE - İslam Kalkınma Bankası'na bağlı Özel Sektör Geliştirme Örgütü (ICD) Varlık Yönetimi Direktörü Farid Masood, gıda ve tarım ticareti sektörüne yönelik olarak, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla 600 milyon dolarlık yatırım kararı alındığını ve bunun için bir fon oluşturulduğunu açıkladı. Bu fon ICD ve Hollandalı Rabobank'ın bir yan kuruluşu olan Robeco tarafından yönlendirilen uzman bir yönetim ekibi arasındaki stratejik bir ortaklığın ürünü olarak tanımlanıyor. ICD, İslam dünyası gıda ve tarım sektörüne yönelik ihtisası ve stratejik yatırım akışlarını desteklemek amacıyla, bölgede potansiyelinin oldukça altında kalan gıda üretimi ve arzını artırarak, gıda güvenliği konusunda gittikçe artan endişelere çözüm bulmayı hedefliyor.
Kapsamında gıda & tarım değer zincirine dahil stratejik ve ticari olarak sürdürülebilir çok sayıda girişime yatırım yapılmasını sağlayacak bu fonun, ICD tarafından çok elverişli bir dönemde sağlandığı belirtiliyor. Son zamanlarda yaşanan gıda kıtlığı ve fiyatlardaki artışlar, gıda güvenliğinin uluslararası gündemde ön plana çıkmasına sebep olmakta. Kurak iklimlere ya da az gelişmiş gıda ve tarım sektörlerine sahip İslam ülkeleri için, bu konu daha da büyük bir sorun teşkil ediyor. ICD'nin önderliğinde, İslam dünyasına mensup resmi kurumlar, çok uluslu şirketler ve kurumsal yatırımcılar tarafından fon için 600 milyon dolarlık kaynak oluşturuldu.
Konsepti ve kapasitesi geniş ölçüde kabul gören fon çeşitli hedef yatırımcılardan şimdiden ilgi görüyor. Yılsonuna kadar toparlanması öngörülen 350 milyon dolarlık kaynakla birlikte, ICD Gıda & Tarım Ticareti Fonu, özel özsermaye yatırımları ve özel sektör arasında ortaklık sağlayarak fonun sermayesini katlanarak çoğaltmayı hedeflemekte.
İlk kamu-özel sektör işbirliği
ICD Başkanı Khalid Al-Aboodi söz konusu fonla ilgili olarak şunları söyledi:
"Bu fon, hem kapsamı hem de doğası bakımından, üye ülkelerimizde gıda ve tarım sektörlerinin karşı karşıya olduğu israf ve verimsizliğe yönelik ilk kamu-özel sektör işbirliğidir. Bölgesel gıda üretimi, arzı ve ticaretini destekleyen fonun yatırımları ayrıca iş imkanları yaratılmasına, teknoloji transferine, sürdürülebilir uygulamaların gerçekleştirilmesine ve yoksulluğun azalmasına da öncülük edecektir. Fon önemli ölçüde ICD'nin İslam ülkelerindeki kaynaklarından faydalanacaktır."
Robeco'nun su, enerji, iklim ve tarım gibi sektörlere yönelik sürdürülebilir yatırımlara olan bağlılığı şirketin felsefesinin bir ürünü. Noordwijk'te gerçekleşen ‘Gıda & Tarım Ticaretine Sorumlu Yatırım' uluslararası konferansında bir konuşma yapan Robeco Ortadoğu CEO'su Graham Elliot da konuyla ilgili olarak, "ICD Gıda & Tarım Ticareti Fonu'na danışmanlık hizmeti vermek ve Robeco'nun tecrübesi ve ağı, Rabobank'ın da bu alandaki uzmanlığı sayesinde İslam dünyası gıda ve tarım sektörünün gelişimine katkı sağlamaktan büyük bir mutlululuk duymaktayız. Bu alanda ilerlemek adına büyük yatırım fırsatları görmekteyiz" dedi.
Fon, deneyimli profesyonelleri bünyesinde barındıracak, alanında uzman bir varlık yönetimi firması tarafından yönetilecek. Aynı zamanda ICD ve Robeco tarafından görevlendirilecek kısa dönem uzmanlar da, ekibe İslam dünyası ve uluslararası gıda & tarım sektörleri alanında büyük bir yatırım tecrübesi ve referanslar katacaklar. Fon yönetiminin başkanı olarak görev alacak, eski bir devlet adamı ve tanınmış bir ekonomist olan Dr Abdullah El-Kuwaiz şöyle konuştu:
"Bu fon, yatırımcılarına cazip getiriler sağlarken, teknoloji, altyapı, tarım, lojistik ve ticarete yönelik değerleri artıracak yatırımları destekleyecek. Fon, yabancı yatırım ve özel sektör ekspertizini İslam ülkelerine çekmek için katalizör görevi üstlenecek. Ayrıca bu sayede yatırımcılar iç ve dış pazarlar için daha fazla gıda üreterek daha önce kullanılmamış bir potansiyelden faydalanma fırsatı bulacaklar, böylece gıda güvenliği ve ekonomik gelişimi bölgesel olarak desteklemiş olacaklar."
İKB Grubu, 56 üye ülkesi ve üye olmayan ülkelerin Müslüman halkları için ekonomik ve sosyal gelişim sağlamayı amaçlayan önemli bir çokuluslu kalkınma finansmanı kuruluşu olarak biliniyor. ICD ise, İKB'nin özel sektörü sosyal ve ekonomik gelişimi sağlamak amaçlı bir araca dönüştürme amacı taşıyan özel sektör kolu olarak tanımlanıyor.