Girişimci yerel yönetimler ve belediyecilik

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Recep ERGENC / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD) Genel Sekreteri

İstanbul merkezli olarak belediyeleri desteklemek amaçlı kurulmuş Yerel Destek Derneği (YERDES) 2009 - 2023 yerel kalkınma pilot bölgesi olarak; DOKAP- Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon ilinde, Akçakale Belediyesi'ni belirledi. Başlatılan çalışmalarla Akçakale, adeta bir yüzük taşı gibi parlatılarak, sadece ilimizde değil, ülke ve bölge genelinde de öne çıkarılacak. Trabzon ise bu örnek çalışma ile, tarih- kültür- sanat- ekoloji özellikli ekonomi ve turizm konularında yeni bir cazibe merkezi kazanacak.

Akçakale'nin belde belediye başkanı Emre Akgün, girişimlerinin ilk meyvesini almış durumda. Başlatılan çalışmalarla bu merkez, kıyı şeridinde, adeta bir yüzük taşı gibi parlatılarak, sadece ilimizde değil, ülke ve bölge genelinde de öne çıkarılacak. Sorunlar, hiçbiri atlanmadan birlikte belirlenecek, hedefler ortak vizyonda buluşacak, geliştirilecek projelerde katılımcılık, şeffaflık ve paydaşlarla birlikte hareket etmek esas olacaktır. Çok sayıda uzman, bu konuya yoğunlaşmış durumda. YERDES, bilim dünyasını ve sivil toplum kuruluşlarını bu amaçla seferber etmek üzere aşağıdaki konu başlıklarını belirledi: Yerel potansiyelleri araştırma, potansiyelleri canlandırma ve geliştirme, iletişim ve farkındalık oluşturma, ulusal ve uluslararası kardeş belediyelerle işbirlikleri, üniversiteler-yüksekokular ile işbirlikleri, bölgesel ve kurumsal işbirliklerini geliştirme, benzer deneyimleri paylaşma, planlı gelişim-kentsel tasarım-mimari, turizm-kültürel aktiviteler, müzik-folklor ve gençlik, doğa sporları, kültürel mirasın işlevlendirilerek korunması, sürdürülebilir katılımcı projeler, şeffaf ve çok aktörlü organizasyonlar, engellilere-çocuklara yönelik projeler, gençler-kadınlara-yaşlılara yönelik projeler, doğal çevre ve sürdürülebilir ekoloji, geleneksel el sanatları ve marketing, organik tarım ve kırsal kalkınma, doğal ürünler-beslenme ve yöresel yemekler, balıkçılık ve deniz ürünleri , eko-kümü yenilikçe projeler ve uygulamaları, altyapı ve katı atık yönetimi, doğal enerji kaynakları, zararlı korbondioksit salınımını azaltan yeşil teknolojiler, bitki örtüsü (flora)-hayvan çeşitliliği (fauna) geliştirme, meslek edinimi ve istihdam geliştirici projeler, kapasite geliştirme program ve projeleri, sanat ve sanatçıyı destekleme, kaynak geliştirici projeler.

Ben bütün çabalara "girişimci yerel yönetimler ve belediyecilik" çalışması diyorum. Başkan zoru seçmiş. Sürdürülebilir kalkınmanın yöntem olarak doğru olanı kesinlikle budur. Akçakale Belediyesi'nin bu çalışmasının başka bölgelere de örnek olacağı kesin. Bu anlamda tebrik ediyorum.