Girişimcilik hikayesi dünyada rol model oldu

Nejla Güvenç, 2011 yılında Goldman Sachs tarafından desteklenen, “10 bin Kadın Girişimci” projesinde rol model olarak seçilen tek Türk kadın girişimci oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-018.png

Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği (YEKON) Asbaşkanı organik tasarımcı Nejla Güvenç, 2011 yılında Goldman Sachs tarafından desteklenen, Harvard University ve The Wharton School of The University of Pennsylvania tarafından yürütülen “10.000 Kadın Girişimci” projesinde, rol model olarak seçilen tek Türk kadın girişimci olmuş bir isim. 

Nejla Güvenç geçtiğimiz günlerde Yeşim Tekstil Kadın ve Çocuk Kulübü’nün Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte hayata geçirdiği Kelebeğin Dünyası projesi kapsamında yüzde 100 doğal tasarımları ile mini bir defile yaptı ve girişimcilik macerasını anlattı. “Küçük yaşlarda izlediği bir filmden etkilenerek tasarıma merak saldığını” söyleyen Güvenç’e kulak verelim: 

“Tasarımlarımın en büyük esin kaynağı doğa” 

Doğadan esinlenerek ortaya çıkardığı, hayal ve gerçeği bir arada barındırdığı tasarımları ile markası Nej’i ‘’ekolojik bir serüven’’ olarak tanımlayan Güvenç; ‘’Doğayı bir bütün olarak görmek, sevmek, bozmamak, korumak, geliştirmek ana felsefem. Doğada var olanı ve insana faydalı olanı, iyiyi, güzeli arayıp bulmak ve bunu giysilerde kullanmak misyonum’’ diyor ve şöyle devam ediyor: 
“Serüvenim, koleksiyonlarımda doğal elyaf kullanarak başladı ve zaman içinde tutku haline dönüştü, bu sebeple en büyük ilham kaynağım doğa oldu ve organik malzemelerden de vazgeçemez oldum. Tasarımlarım yüzde 100 doğal. Yaşam tarzı olarak doğal yaşamayı sevenlerdenim ve doğal olmayan ürünleri kullanmıyorum. Doğal olmayan ürünlerim içinde kendimi gergin stresli ve mutsuz hissediyorum. Oysa organik ürünler bambaşka. Benim için yeşil çay içmekle bambudan yapılmış bir giysi giymek arasında bir fark yok. Çünkü ikisinin de doğasında sağlık var, üstelik anti bakteriyel özelliği sayesinde alerji yapmıyor ve ültraviyole ışınlarından da koruyor.” 
İlham verici kadın girişimci 

Nejla Güvenç dünyaya ilham veren 10 bin kadın girişimciden biri olduktan sonra, geçen yıl da “Women Entrepreneurs Inspiring Stories From Emerging Economies And Developing” orijinal adıyla yayınlanan “Yükselen Ekonomilerden ve Gelişmekte Olan Ülkelerden İlham Verici Kadın Girişimci Hikâyeleri” kitabına giren tek Türk oldu. 
Güvenç bu başarı ile ilgili şunları söylüyor: “Hayallerimin, emeğimin, marka yaratma yolunda inancımı kaybetmeden verdiğim çabaların en güzel karşılığı olan bu durum elbette beni gururlandırdı, onurlandırdı ve çok mutlu etti. Bu kitap benden sonrakilere de yol gösterecek, hikâyem belki birilerine ilham verecek. Hem kendi adıma hem de ülkem adına çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.’’ 

“Sadou koleksiyonundan tasarımlar” 

Güvenç’in tasarımlarındaki ilham kaynağı, Japonların 400 yıllık çay töreni. MTD Yönetim Kurulu Üyesi Güvenç, son yaptığı Sadou defilesinde NejMan markası ile ilgili çalışmalarına yer verdi. Bu markayla birlikte erkeklere yönelik tasarımlar da yapmaya başladığını ifade eden Güvenç, “Nej erkek tasarımlarından oluşan koleksiyonumu hazırlamadan önce bir süre çevreme ve danışmanlık yaptığım markalarda erkek tasarımları hazırladım. Bu konuda talepler artınca artık Nej erkeğinin zamanı geldi diye düşündüm. 9-10 ay süren çalışmaların ardından İlkbahar – Yaz 2015 Sadou koleksiyonu görücüye çıktı. Sadou koleksiyonunun defilesinde cesur, özgür ve yeniliğe, gelişime açık Nej kadınının yanında onu tamamlayan, onu destekleyen Nej Erkeği de görüldü. Herhangi bir zamana, mekâna bağlı olmayan rahat ve şık Nej tasarımlarının kadın ve erkeği podyumda yerini aldı. Böylece Nej markası bir hayalin daha gerçekle buluşmasına aracılık etmiş oldu” diyor.

Yetkili tasarım danışmanı

1969 yıIında İstanbul’da doğan Nejla Güvenç, uzun yıllar Derishow, Beymen Business gibi markaların tasarım ekiplerinde yer aldı. 2002 yılında kendi markası NEJ‘i yarattı. Organik kumaşlardan hazırladığı ve ekolojik hareket olarak değerlendirdiği koleksiyonlarını pek çok ülkede satışa sundu. İTKİB’in desteklediği tasarımcı, dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı TURQUALITY tarafından yetkilendirilmiş tasarım danışmanı kabul edildi. Moda Tasarımcıları Derneği ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Güvenç, yurtdışında dünyaca ünlü pek çok markaya tasarım ve üretim danışmanlığı desteği veriyor. Almanya’da Hugo Boss; Paris’te Zapa, Iro ve Pierre Cardin; New York’ta Rogan; İspanya’da Gloria Estelles SL, Zara ve Massimo Dutti, bu markalardan birkaçı.

Bu konularda ilginizi çekebilir