”Gizlilik kuralına herkes uymalıdır”
Hollanda Adalet Bakanı, bilişim teknolojisinin yargının hizmetine sunulmasına Türkiye'de başarıyla uygulanmakta olan UYAP'ı örnek gösterdi
PRAG - AB Adalet Bakanları gayri resmi toplantısına katılmak üzere Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ta bulunan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, gizli bir soruşturmanın basın organlarında yer almasının sorun yarattığını ve bunun suç olduğunu belirtti. Genelkurmay başkanlığının dün yaptığı açıklamaya ilişkin Bakan Şahin, "Bu açıklamayı sadece Genelkurmay yapmıyor. Daha önce Cumhurbaşkanımız da benzer bir açıklama yapmıştı. Biz de defalarca bu doğrultuda açıklamalar yaptık" diyerek, "gizli olan bir soruşturmanın basın yayın organlarında yer almasının sorun olduğunu ve suç teşkil ettiğini" kaydetti. Bakan Şahin, "Gizlilik kuralına herkes uymalıdır. Burada bir rahatsızlık var. Burada herkes dikkatli olmalı. Soruşturmaya ilişkin bilgilerin yayımlanması ayrıca suç da teşkil ediyor" ifadesini kullandı. Cumhuriyet savcılarının bir süre önce 500'ü aşkın soruşturma başlattıklarını anlatan Bakan Şahin, "Ben burada şu kurum veya bu kurum sızdırıyor demek istemiyorum. Ancak, gizlilik kuralına herkes uymalıdır" diye konuştu.
"Altı yıl içindeki siyasi amaçlı tüm cinayetler aydınlandı"
Türkiye'de polis ve jandarmadan oluşan güvenlik güçlerinin çok başarılı çalışmalar yaptıklarını anlatan Adalet Bakanı Şahin, "güvenlik güçlerinin son altı yıl içindeki siyasi amaçlı tüm cinayetleri aydınlattıklarını ve sanıklarını bularak adalete teslim ettiklerini" belirtti.
Bakan Şahin, sadece Prof. Necip Hablemitoğlu suikastının bugüne kadar aydınlatılamadığını belirterek, "Son altı yıl içinde sadece Hablemitoğlu'na yapılan suikast henüz aydınlatılamadı" dedi.
"Yargı gazete haberiyle hareket etmez"
Yargı ve güvenlik birimlerinin, bazı yayın organlarının gösterdikleri hedeflere yönelik operasyon düzenledikleri yolundaki eleştirileri de yanıtlayan Bakan Şahin, "Bir gazete haberiyle yargı ve polisin hareket etmediğini" belirterek, "Delillerin toplanıp tamamlanmasından sonra gözaltına alınma görevinin cumhuriyet savcısına verildiğini" söyledi.
Türkiye'ye övgü
Dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde başkent Prag'da yapılan AB Adalet Bakanları gayri resmi toplantısında, Türkiye'de uygulanmakta olan Ulusal Yargı Ağı Programı (UYAP) projesi, bilişim teknolojisinin yargının da hizmetine sunulmasına örnek olarak gösterildi.
Toplantının dün yapılan, video konferans yoluyla yargı sürecinin hızlandırılması konulu oturumunda söz alan Hollanda Adalet Bakanı Ernst Hirsch Ballin, bilişim teknolojisinin yargının hizmetine sunulmasına Türkiye'de başarıyla uygulanmakta olan UYAP'ı örnek göstererek, "benzer bir projenin birlik üyesi ülkelerde de uygulanması önerisinde" bulundu.