G.Kore ile STA'daki engelleri ortadan kaldırdık
Çağlayan, Güney Kore ve Türkiye arasındaki STA önündeki engellerin ciddi ölçüde kaldırıldığını belirtti.
SEUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Güney Kore arasında imzalanması öngörülen Serbest Ticaret Anlaşması'nın önündeki engelleri ciddi manada kaldırdıklarını belirterek, "STA ile çok daha fazla yatırım gelecek" dedi.
Çağlayan, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere geldiği Seul'de yaptığı açıklamada, Korelilerin Türkiye ile iş yapma ve malzeme alımı konusunda fazlasıyla ilgili olduklarını söyledi. İki ülke arasında imzalanması öngörülen STA için geçen yıl Güney Kore Ticaret Bakanı ile Türkiye'de bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Çağlayan, söz konusu anlaşmada bazı tıkanıklıklar olduğunu belirtti.
Çağlayan, şöyle devam etti: "Birçok sorunu dün itibariyle çözdük. STA'nın önündeki engelleri ciddi manada kaldırmış durumdayız. Hyundai, STA olmadığı için Türkiye'de yatırım yapmayacağını söylemişti. STA, birçok Koreli firmanın Türkiye'ye yatırım yapmasını sağlayacak. Aramızdaki balansı bozuk ticaret hacmini artırırken, dengeli hale getirecek. 1 satıyoruz, 16 alıyoruz. Anlaşmanın, mal ticareti kısmı tamamlanmış olacak. Hyundai ile yapacağımız görüşmede Türkiye'ye bir motor fabrikası yapmasını ileteceğiz."
Güney Kore Kara, Ulaştırma, Denizcilik Bakanı Kwon Do-Youp ile bir araya geldiklerini kaydeden Çağlayan, Türk ve Koreli müteahhitlik, müşavirlik firmalarını bir araya getireceklerini aktardı.
Çağlayan, Kore'den büyük çaplı bir müteahhitlik alım heyeti organizasyonunun yapılacağını ve bu kapsamda, müteahhitlik, müşavirlik ve inşaat sektöründen firmaların Türkiye'ye davet edileceğini bildirdi. Çağlayan Kuzey Marmara Geçişi ile ilgili yapılacak ihaleye POSCO firmasının, Türkiye'den Limak ve Kolin İnşaat ile hazırlandığını hatırlattı.
350 milyon $ yatırım
Çağlayan, POSCO firması ile görüşmesinde ASSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ile Türkiye'de önemli bir yatırım gerçekleştirileceğini, 28 Eylül 2011'de, 350 milyon dolarlık söz konusu yatırımın temelinin atılacağını kaydetti.
Yatırım kapsamında 200 bin ton paslanmaz çelik üretimi yapılacağını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti: "Türkiye'de kullanımı son derece yaygın ama temini Türkiye'de olmayan bir ürün. Biz, firmaya 'siz Türkiye'ye 200 bin tonluk yatırım yapıyorsunuz, bu kapasitenin Türkiye için düşük kalacağını göreceksiniz, gelin bunu 1 milyon tona çıkarın' dedik. Firma yetkilisi de bu konuyu değerlendireceklerini söyledi. Üretim 1 milyon tona çıkarsa, yatırımın tutarı da 1 milyar dolara çıkar."
Söz konusu yatırımın Türkiye açısından önemli bir ilk olacağını belirten Çağlayan, artık bu yatırımla Türkiye'nin ithal eden konumda değil, olmayacağını söyledi."Hedefimizi bir taşla, iki kuş vurmaya ayarladık" diyen Çağlayan, şöyle devam etti: "Türkiye'ye döviz gelmesini sağlayacak. Cari açığı böyle çözeceğiz. POSCO Firması'nın tek atımlık barutunu Türkiye'ye kullanması bize göre son derece önemliydi. Koreli firmalar Türkiye'nin potansiyelini ciddi şekilde farkındalar."
Alım heyeti geliyor
Çağlayan, Seul'deki toplantılara Güney Kore'nin Fortune 500'deki 14 firmasının 7'sinin Üst Yöneticisinin (CEO) katılacağını bildirdi. Çağlayan Kore'nin ithalatının % 75'ini gerçekleştiren, 8 bin 500 üyeli Kore İthalatçılar Birliğinin (KOİMA) Türkiye'ye alım heyeti olarak geleceğini de sözlerine ekledi.
Güney Kore'den Türkiye'ye ithalatı ikame eden yeni yatırım
'Çok kısa bir sürede 1.5 milyar dolar civarındaki bir yatırımı Kore'den, Türkiye'ye çekeceğiz" diyen Çağlayan, söz konusu yatırımın Türkiye'nin şu anda üretmediği, dışarıdan ithal ettiği bir ürüne ilişkin yatırım olacağını açıkladı. Bakan Çağlayan, kısa süre önce 8 milyar dolarlık yatırımın Türkiye'ye geleceğini açıkladığını ve basında kendisinin piyasalara mutluluk pompaladığına dair yazıların çıktığını söyledi. Çağlayan, "Yatırım ve üretimlerle tabii ki piyasaya mutluluk pompalayacağız. Firma ve sektörlerin ismini vermememin sebebi, el sıkışıncaya kadar işlerin gizlilik prensibi içinde gitmesinin gerekmesi nedeniyle" dedi.
'FATİH Projesi'nde, bilgisayarlar Türkiye'de üretilecek'
'Bakan Çağlayan, MEB'in FATİH Projesi çerçevesinde, dünyadaki üretimi 17 milyon olan ve Türkiye'nin ihtiyacı olan 15 milyon tablet bilgisayarın temini için ithal eden değil, Türkiye'de üretilmesi konusunda bir işbirliği arayışı içinde olunduğunu da bildirdi. Çağlayan, "Türkiye'nin üretimi için bir mekanizma oluşturuyoruz, git dışarıdan al getir dönemi bitti. Bu alım, Türkiye'yi önemli bir oyuncu konumuna getirecek" dedi. Bu konuda, Güney Kore'de ABD'de temaslarda bulunulacağını ifade eden Çağlayan, Güney Kore'deki temaslarında İzmir'in 2020 Expo adaylığı ve Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin 2015-2016'daki geçici üyeliğine destek istediğini de belirtti.