Görme engellilere cihaz dağıtılacak

Görme engellilerin sesli komutlar yardımıyla yürümeleri ve toplu taşıma araçlarını kullanmalarında kolaylık sağlayacak Gören Göz cihazlarının dağıtımı başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ortak projesiyle yürütülen, görme engellilerin sesli komutlar yardımıyla yürümeleri ve toplu taşıma araçlarını kullanmalarında kolaylık sağlayacak "Gören Göz" cihazlarının dağıtımı başlıyor.

Genel cep telefonu özelliklerinin yanı sıra internet ve bluetooth teknolojisi bulunan ve sesli komutla çalışan cihaz, navigasyon özelliğiyle görme engelliyi ulaşmak istediği yere götürecek. Cihaz sayesinde görme engelli vatandaşlar bulundukları konumu yakınlarına veya istedikleri kişilere mesaj olarak da bildirebilecek. Cihazda yer alan bluetooth teknolojisini kullanarak da görme engelli vatandaşlar birbirleriyle rahatça iletişim kurabilecek.

Bastonla birlikte kullanılması gereken yardımcı bir cihaz olan Gören Göz cihazları, ilk aşamada pilot uygulama olarak İstanbul için 3 bin, Ankara için 2 bin olmak üzere toplam 5 bin adet dağıtılacak.

Gören Göz cihazları için Ankara ve İstanbul'da alınan başvuruların değerlendirilmesi sonrası, dağıtımlar Ankara'da 24 Şubat 2012'de, İstanbul'da 27 Şubat 2012'de başlayacak.

Cihazlar başvuru tarihi esas alınarak başvuru sırasına göre teslim edilecek. Dağıtımla birlikte aynı tarihte iki ilde de Gören Göz cihazlarının etkin kullanımı için eğitimler verilmeye başlanacak. Ankara'da 24 Şubat'ta başlayacak eğitim ve dağıtım programı 2 Mart'a kadar sürecek. İstanbul'da ise 27 Şubat'ta başlayacak eğitim ve dağıtım programı 6 Mart'ta sona erecek.

Gören Göz Cihazı almak üzere başvuruda bulunanların cihazı alacakları yer ve tarih bilgileri http://88.255.36.123 internet adresinde ilan edildi. Kişiler bu internet adresinden TC kimlik numaraları ile başvurularının onaylanıp onaylanmadığını, işlemlerinin hangi aşamada olduğunu, cihaz teslim tarihlerini ve yerlerini öğrenebilecek.

Pilot uygulamanın başarılı olması durumunda, Gören Göz cihaz dağıtımı yurt geneline yaygınlaştırılacak.

Cihazların dağıtımı dolayısıyla 23 Şubat'ta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı tören düzenlenecek. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir