”Görüşme çağrıları beyhudedir”

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Terörün ve bölücülüğün bu noktaya tırmanmasında Başbakan ve hükümetinin vebali büyüktür" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "İflas etmiş politikaların ve teslimiyetçi anlayışların beslediği canavarı şimdi bırakacak kucak, bağlayacak kapı aradıkları bu süreçte partimize yönelik görüşme çağrıları beyhudedir" dedi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Terörün ve bölücülüğün bu noktaya tırmanmasında Başbakan ve hükümetinin vebali büyüktür, kusurdan öte suçu vardır. Hukuk önünde hesap vermelidir ve mutlaka verecektir. Bu noktadan sonra ise Başbakan ile birlikte bu suça iştirak etmeye devam edecek olanları da aynı akıbet bekleyecektir" dedi.

"Daha bir yıl bile dolmadan açılımın ne anlama geldiğinin, kimin haklı olduğunun yaşanan acı tecrübelerine bakarak görmenin mümkün olduğu" görüşünü dile getiren Bahçeli, "Keşke, bu olaylar yaşanmadan Başbakan Erdoğan gerçekleri görebilseydi. Keşke geride kalan acıya şahit olunmadan girilen yolun yanlış olduğu anlaşılabilseydi. Bu itibarla, hiç kimse, bize, bugün karşımıza çıkanların uyarısını yapmadı diyemez. Hiç kimse ucuz bir özürle bunca kayıpların vebalinden kurtulamaz" diye konuştu.

"Partimize yönelik görüşme çağrıları beyhudedir"

Bahçeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir yıllık sancılı tartışmalarla geçen bu süreçte, beklenen iyi şeyler bir türlü gerçekleşmemiştir. Aksine milletimizin birliği ve kardeşliğinin bozulması için ne kadar tahrik varsa karşımıza çıkmıştır. Devletimizin devamlılığı ve bütünlüğü üzerine ne kadar tehdit varsa birer birer önümüze konulmuştur. Bu nedenle, iflas etmiş politikaların ve teslimiyetçi anlayışların beslediği canavarı şimdi bırakacak kucak, bağlayacakları kapı aradıkları bu süreçte partimize yönelik görüşme çağrıları beyhudedir.

Açılım denen yıkım sürecinden bu yana bizzat yaşadıklarımız, şahit olduklarımız kulağımızla duyup, gözümüzle gördüklerimiz unutulacak, sineye çekilecek, görmezden gelinecek basit hatıralar değildir."

MHP'nin şartları

Konu milli meseleler, milletin gelecek kaygıları olursa günlük siyasetin üstünde bir fedakarlık yaparak millete hizmet yolunda uzlaşma aramaya da hazır olduklarını ifade eden Bahçeli, "Bizim, uzlaşma zemini olarak bu şartlar altında uygun gördüğümüz yer Cumhurbaşkanlığı makamıdır. Zira hükümetin ve Başbakan'ın samimiyet ve güvenirlik katsayısı düşmüştür. Doğrudan yapacağımız bir görüşmeden nasıl bir iftiranın çıkacağından emin değiliz" dedi.

Bahçeli, şöyle konuştu:

"Ancak, her şeye rağmen dökülen şehit kanıdır, çekilen milletimizin acısıdır. Kuşkusuz ki, biz, bize karşı yapılanları bir kenara not ettik ve yeri gelince açacağız. Bundan kurtuluş yoktur. Buradan huzurunuzda hükümete çağrıda bulunuyorum. Terörle ve bölücülükle mücadelede bizim fikirlerimizden yararlanmak isteyenlere kapılarımızı aralamaya hazır olduğumuzu da açıklıyorum. Bu konudaki şartlarımızın ise bilinmesinde ve kabulünde ısrarcı ve kararlı olduğumuzu da ilan ediyorum:

Eğer, Başbakan Erdoğan 'açılımda yanıldım, çatışmayı derinleştirdim, terörü azdırdım, şahadetlere neden oldum' diyorsa, Türk milli kimliğine bağlılığını açıklıyorsa, milletimizi otuz altıya bölmekten vazgeçiyorsa... ABD'yi dinlemeyeceğini, her saldırının ardından Vaşington'a sığınmayacağını, Barzani'ye haddini bildireceğini, yabancı başkentlere kulağını tıkayacağını ve Kandil'e gidip terörü teslim alacağını söylüyorsa... Geçmişte hatalar yaptığını belirterek, şehide 'kelle', katile 'sayın' demekten pişmanlık duyduğunu, Mehmetçiğin yan gelip yatmadığına siperde bizzat şahit olduğunu itiraf ediyorsa... Yıkıma alet ettiği akademinin mensubu polislerimizden, ağır hakaretlere maruz kalan askerlerimizden, etnik tahriklerle çatışma kıvamına getirdiği milletimizden özür de diliyorsa bizim için hiçbir engel kalmamıştır. Bunları kendisinden duyduğumuz anda elimizi uzatırız. Bugüne kadar kamuoyuna bu konuda yaptığımız bütün tekliflerimizi bir kere daha kendisine hatırlatırız. Bizim görüşme şartlarımız bunlardır.

Yok, eğer, Başbakan daha önce denediği gibi... Bir yandan yıkım yolunda kararlılık mesajlarına devam ederken, partimizi de sürece ortak etme arayışlarını sürdürecekse, bir yandan teröre karşı olduğunu söyleyip öte yandan teröristle siyasal pazarlıklar yapmaya devam edecekse; bir yandan görüşmek isteyip, diğer yandan partimize yönelik yalanlara, iftiralara devam ederek tarihi gerçekleri saptıracaksa... Sözde ateşkes denilen oyunun bir parçası olarak PKK ile karşılıklı silah bırakmayı küstahça önerecekse, bu karanlık yolda ve ilişkilerde MHP asla olmayacaktır."

Orgeneral İlker Başbuğ'un sözleri

Bahçeli, partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Orgeneral Başbuğ'un BDP'li milletvekilleri ile ilgili açıklamalarını anımsatarak, "Siz ne düşünüyorsunuz, katılır mısınız?" sorusu üzerine Bahçeli, "Genelkurmay Başkanı konuşuyor. Bazı tespitleri var ki bu ifadeleri kullanıyor. Yorumları üzerine yorum yapmamız mümkün olmaz" diye konuştu.

Devlet Bahçeli, başka bir gazetecinin, Anayasa Mahkemesi raportörünün raporunu hazırladığını ve bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine, "Bizden evvel Anayasa Mahkemesi üyeleri değerlendirmeli" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir