Gözaltına alınan işadamları adliyede

İzmir'de FETÖ'den gözaltına alınan işadamları Küçükbay ve Kavuk, adliyeye sevk edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir'de, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan, kentin tanınmış işadamlarından Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay ile Kavuklar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk ve kuyumcu Kamil Karakaş'ın da aralarında bulunduğu 18 kişi adliyeye gönderildi.

Cemaat içerisinde 'babalar grubu' olarak tanındığı iddia edilen işadamlarının Gediz Üniversitesi'ni, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu'nu (ESİDEF) kurdukları belirtildi, bunlar aracılığıyla da cemaate üye kazandırdıkları öne sürüldü. Ayrıca kapatılan Bank Asya'daki hesaplarını aktif olarak kullandıkları, yurt dışında açtıkları şirketlerle ticari ilişki adı atında, himmet paralarının, aktarımını yaptıkları ileri sürüldü.

İzmir Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında, kentin tanınmış işadamlarından Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay, Kavuklar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk, oğlu Metehan Kavuk, İdil kozmetik firması sahibi Mehmet Timuroğlu, kuyumcu Kamil Karakaş'ın da aralarında bulunduğu işadamlarıyla, cemaatin Ege bölge imam yardımcısı ve okullar sorumlusu olduğu belirtilen Sebahattin Kasap ile Zaman Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Vahit Yazgan gözaltına alındı. Gözaltındaki sorguları tamamlanan 18 kişi adliyeye gönderildi. Soruşturma kapsamında Alfemo mobilyanın sahipleri Ramazan Davulcuoğlu, Durmuş Ali Davulcuoğlu, Mesut Davulcuoğlu, Şaban Davulcuoğlu, Abdullah Kavuk'un kardeşi Şahin Kavuk'un firari olarak arandığı öğrenildi.

FETÖ üyeliğini kabul etti

Adliye gönderilen işadamlarının, FETÖ'ye mali destek yöntemleri ile faaliyet alanlarının da tespit edildiği bildirildi. İstanbul Yenikapı'da gerçekleştirilen Demokrasi ve Şehitler Mitingi öncesinde birçok gazeteye tam sayfa ilanlarla demokrasiye destek veren, katıldığı mitingde çektiği fotoğrafları sosyal medya hesabından yayınlayan işadamı Ahmet Küçükbay'ın ifadesinde, önemli bilgiler verdiği ifade edildi. Halen tutuklu bulunan Samanyolu Televizyonu Genel Müdürü Hidayet Karaca'nın İzmir'de bulunduğu sırada cemaate girdiğini anlatan Ahmet Küçükbay'ın, ESİDEF ve Gediz Üniversitesi'nin kurulumunda aktif olarak görev aldığını kabul ettiği öğrenildi. Ancak ifadesinde 17-25 Aralık sürecinden sonra FETÖ'yle bağını kopardığını ileri süren Ahmet Küçükbay'ın, Bank Asya'nın kapatılmaması için hesaplara yüklü miktarlarda para aktarımlarında bulunduğu öne sürüldü. Ahmet Küçükbay'ın, TUSKON'a yönelik yapılan soruşturmada da sanık durumunda olduğu, açıklandı. İşadamı Abdullah Kavuk'un ise FETÖ üyeliğini kabul etmediği, hiç aralarına girmediğini ileri sürdüğü belirtildi. Ancak onun da yine para aktarımlarında ve cemaat faaliyetlerinde aktif görev aldığının tespit edildiği kaydedildi. 

Ticari ilişki adı altında himmet paraları aktarılmış

Cemaat içerisinde 'babalar grubu' olarak tanındıkları öne sürülen işadamlarının Gediz Üniversitesi'ni, ESİDEF'i kurdukları, orta ve alt kademelerde bulunan işadamlarıyla toplantılar düzenledikleri, onları cemaate kazandırdıkları belirtildi.

Bu işadamlarının yaptıkları yardımlar ve cemaat faaliyetleri sonrasında, kendilerinin referansıyla yükseltilip ESİDEF'e üye olmalarının sağlandığı tespit edildi. İşadamlarının, FETÖ'nün firarda olan Ege Bölge imamı Bekir Baz'a bağlı oldukları, ayrıca kendi yanlarında da sürekli değişen imamların görev aldıkları bilgisi verildi. İşadamlarının genellikle yurt dışında, özellikle de ABD'de şirket kurdukları, Türkiye'deki şirket ile bunlar arasında ticari ilişki varmış gibi gösterip, himmet paralarını aktardıkları da suçlamalar arasında yer aldı. Ayrıca imamların da paraları kuryeler aracılığıyla yurt dışına gönderdiklerine, ABD'de cemaate yakın düşünce kuruluşlarına para aktardıklarına, polisin tespitleri arasında yer verildi.