Gözler pazartesiye çevrildi

Başkent ihalesinde en yüksek teklifi veren MMEKA, yükümlülüklerini yerine getirmezse ihale iptal edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 80 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren MMEKA, yükümlülüklerini yerine getirmezse, ihale iptal edilecek.

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 80 oranındaki hissesinin satışına ilişkin olarak, Hisse Satış Sözleşmesi'nin imzalanması için son tarih, ilgili mevzuat uyarınca, 9 Mayıs 2011 tarihi mesai saati bitimi olarak yeniden belirlendi.

Bu çerçevede, Hisse Satış Sözleşmesinin, İhale Şartnamesi gereği gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi veren ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun nihai devir kararında yer alan tek teklif sahibi MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. tarafından kurulan Alıcı A.Ş. ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında imzalanması hedefleniyor.

Peşin tahsil hedefleniyor

Sözleşme bedeli olan 1 milyar 211 milyon ABD dolarının da 9 Mayıs 2011 tarihinde peşin olarak tahsil edilerek, 5669 Sayılı Kanun gereği, özelleştirmeye ilişkin masraflar düşüldükten sonra yaklaşık olarak 350 milyon ABD Dolarının Hazine'ye, 445 milyon dolarının da BOTAŞ'a ve kalan tutarın da Ankara Büyükşehir Belediyesine transfer edilmesi planlanıyor.

Yükümlülükler yerine getirilmezse ihale iptal olacak

MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş'nin İhale Şartnamesi tahtındaki yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde ise söz konusu şirketin toplam 92 milyon 600 bin doları tutarındaki geçici ve ek geçici teminat tutarı, ÖİB lehine irad kaydedilecek ve ihale iptal edilecek.

İhale süreci

Bu arada, Başkent Doğalgaz A.Ş'nin yüzde 80 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesinde 1,2 milyar dolarla en yüksek teklifi Kazancı-Karamehmet ortaklığı MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. vermişti.

Ancak, devir sürecinde, Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet, Çankaya Dağalgaz Dağıtım A.Ş'yi kurmuş ve devir için MMEKA adına ÖİB'ye, Çankaya Doğalgaz'ı kuran Mehmet Emin Karamehmet başvurmuştu.

Mehmet Kazancı da ortağı Karamehmet'in, MMEKA Makine'nin kuruluş amacı ve işleyiş yapısını bozmaya yönelik girişiminin düzeltilmesi için, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat etmiş, ÖİB ve Rekabet Kurumu'nun yanıltıldığı iddiasında bulunmuştu. 

Rekabet Kurumu ve EPDK ise söz konusu hissenin Çankaya Doğalgaz'a devrinde bir engel bulunmadığına karar vererek, Çankaya Doğalgaz A.Ş'ye devre onay vermişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir