Güçbirliği şirketleri yeniden gözde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AFYONKARAHİSAR'DAN / Murat AKARÇAY

Son yıllarda hızlı adımlarla ilerlemeye çalıyan kentimiz Afyonkarahisar, gelecek vaad ediyor. Bankaların şube açma konusunda yarış halinde olduğu Afyonkarahisar aslında tam bir mevduat zengini. Bankalar Birliği'nin rakamları il genelinde kayıtlı mevduatın ne kadar hatırı sayılır boyutta olduğunu gösteriyor. Son yıllarda mevduatın il genelinde yatırıma dönmeye başladığını söylersek, yalan söylemişte olmayız. Bunun en büyük göstergesi güçbirliği şirketlerinin sayılarındaki artış ve mevcut güçbirliği şirketlerinin yükselen trendleri olsa gerek.

Afyonkarahisar güç birliği modeliyle ilk kez 1969 yılında Afyon Yem Sanayi  kuruluşu ile tanışmış, Afyon Yem Sanayi'nin başarısı ilerleyen yıllarda Yüntaş'ın kurulmasını gündeme getirmiştir. Uzun yıllar güçbirliği modelini rafa kaldıran şehir 2000'li yıllardan itibaren güç birliği modelini tekrar uygulamaya başladı.

İşte size son yıllarda kurulan 4 güç birliği şirketinin başarı hikayelerinden kısa notlar...

Afyon Güç Birliği Limited Şirketi, Sabit Pekin başkanlığında çalışmalarını yürütüyor. Şirket tavuk gübresinden Bioplus isimli organik tarım gübresi üreterek katma değer yaratıyor. Bu günlerde tavuk gübresinden biogaz üretip, ürettiği biogazdan saatte 1000 kwat elektrik üretip satmayı planlıyor. Diğer bir güçbirliği şirketi olan Afyon Yumurta AŞ ise, Pekin ailesinin bir diğer ferdi olan Cahit Pekin tarafından yönetiliyor. Afyon Yumurta AŞ, bugün Irak'a yaptığı yumurta ihracatıyla Ege bölgesinde rekor kırarak, şehir ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.Şirket aynı zamanda kendi violünü ve orta vadede likit yumurta üretimine başlayacak çalışmaların altyapılarını oluşturuyor.

Bir başka güçbirliği şirketi olan ve Afyon Sanayici ve İşadamları Derneği üyesi işadamları tarafından kurulan Mega Birlik AŞ'nin yönetim kurulu başkanlığını ise aynı zamanda Afyon TSO Başkanı olan Hüsnü Serteser yapıyor. Şirketin uydu üzerinden yayın yapan TV kanalı ve il genelinde yayınladığı günlük gazetesi var. Ayrıca birliğe bağlı turizm şirketi, tarihi Afyon kalesi etrafında bulunan 2 konağı satın alarak yapacağı restorasyonla önümüzdeki yıl butik otel işletmeciliğine başlayacak.

Bir diğer güçbirliği şirketi olan Afyon Şehirlerarası Otobüs Terminali AŞ'nin (Aftaş) yönetim kurulu başkanlığını ise Kadir Altınkaya yapıyor. Şirketi eski otogar binasında hizmet veren işletmecilerin bir araya gelerek kurdu. Türkiye'nin en gözde otobüs terminallerinden birisi olan Afyon Terminali'ni inşaa ederek, işletmeye açtı. Profesyonel anlamda gelişen şirket yıllardır Afyonkarahisar kavşağını kullanıp, otogarına girmeyen onlarca otobüs firması ve tur şirketlerinin otogara girmesini sağlayarak il ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.

İşte ilimizdeki 4 başarılı güçbirliği şirketinin başarı notları. Sanırım ilimizin dahada gelişmesi için bu modeli mermer, sucuk, et ve termalimizde yapmamızın sinyallerini bu dört şirket bize çoktan veriyor.