Gül: Laiklik, modern bir devlet olmanın teminatı

Cumhurbaşkanı Gül, "Laiklik İlkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na Girişinin 73. Yıl Dönümü" dolayısıyla mesaj yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Laiklik, modern bir devlet olmanın ve siyaset ilişkilerini sağlıklı bir şekilde düzenlemenin en önemli teminatlarından biridir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Laiklik İlkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na Girişinin 73. Yıl Dönümü" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Gül, 1982 Anayasası'nın bu tanımlara uygun olarak laikliğin, devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılması ile din ve vicdan hürriyeti şeklinde ifade edilen iki boyutunu da düzenlediğine işaret etti.

Bu düzenleme ve Anayasa gerekçesinde yer alan tanım gereğince, devletin, inanç ve inançsızlık karşında ayrım gözetmeden eşit mesafede durması ve herkesin dini inançlarının gereklerini yaşayabilmesine, dini bir inanca sahip olmayanların ise bu hürriyetlerini herhangi bir baskıya maruz kalmadan kullanabilmelerine imkan sağlaması gerektiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Anayasamız böylece din ve vicdan hürriyetini teminat altına alırken, devletin temel düzeninin din kurallarına dayandırılamayacağını ve her ne suretle olursa olsun dinin veya dini duyguların istismar edilemeyeceğini de vurgulamaktadır.

Laiklik, modern bir devlet olmanın ve siyaset ilişkilerini sağlıklı bir şekilde düzenlemenin en önemli teminatlarından biridir. Toplumun inançlarında özgür, ilişkilerinde saygılı ve kaderde ortak olabilmesi bakımından da laiklik ilkesi büyük önem taşımaktadır.

Devletin, toplumsal çeşitliliği korumak ve herkesin başkalarına zarar vermeden huzur içinde yaşamasına imkan sağlamak için farklı inanç ve görüşler karşısında aynı mesafede durmasını öngören laiklik ilkesinin bu yönden de önemi büyüktür.

Cumhuriyetimizin diğer niteliklerinde olduğu gibi laiklik ilkesi üzerinde de anlayış birliği içinde bulunan milletimiz, Büyük Atatürk'ün gösterdiği istikamette Cumhuriyetimizin temel ilkelerinin en büyük teminatıdır."

Başbakan'dan laiklik vurgusu

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Laiklik İlkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na Girişinin 73. Yıl Dönümü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizin, birbirini tamamlayan temel niteliklerinden biri de laiklik ilkesidir" dedi.

Başbakan Erdoğan, bugün milletçe, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaşlaşma hedeflerine her zamankinden daha yakın olmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını vurgulayarak, mesajında şu görüşlere yer verdi:

"Laiklik gibi Cumhuriyetimizin temel değer ve ilkelerinin milletimiz tarafından ortak payda olarak kabul görmesi, bu noktaya gelmemizde belirleyici bir rol oynamıştır. Bundan sonra da laikliği, ayrıştırıcı değil birleştirici bir ilke olarak yaşatıp gelecek nesillere taşımak, bizi millet olarak bekleyen çok önemli bir sorumluğumuzdur. Bunun için, bütün Cumhuriyet değerlerimiz gibi laiklik ilkesini de her türlü gündelik siyasi tartışmanın üstünde tutmaya büyük bir özen ve dikkat göstermeliyiz.

Bu sorumluluk şuuruyla, hükümet olarak; Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi daha da güçlendirmek için, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle, laikliğin anayasal ilke olarak kabul edilişinin 73. yıl dönümünü kutluyor, tüm vatandaşlarımı sevgiyle selamlıyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir