Gül ve eşi şerefine Buckingham'da davet

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün onuruna Buckingham Sarayı'nda davet verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna Buckingham Sarayı'nda akşam yemeğine katıldı.

Üst düzey kraliyet protokolünün uygulandığı yemekte, Cumhurbaşkanı Gül, frak giydi.

Yemekte konuşan Kraliçe 2. Elizabeth, 2008'de Türkiye'ye yaptığı ziyaretten çok güzel anılarla ayrıldığını söyledi. İngiltere ve Türkiye'nin Avrupa'nın iki ucunda yer alan ülkeler olmasına rağmen çok şey paylaştıkları uzun bir tarihi geçmişe sahip olduklarını dile getiren Kraliçe 2. Elizabeth, iki ülkenin Kırım Savaşında Rusya'ya karşı savaştığını, Kore Savaşında da birlikte mücadele verdiğini belirtti.

İki ülkenin NATO'da yakın müttefik olduğunu ifade eden Kraliçe 2. Elizabeth, Türkiye ve İngiltere'nin bugün modern bir ortaklığı bulunduğunu vurguladı.

Müthiş gelişimi gördük

Kraliçe 2. Elizabeth, 1971'de de Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"2008'de ülkenize geldiğimde Türkiye'nin bu sürede geçirdiği müthiş gelişimi gördük. Son ziyaretimde Türkiye'nin canlı ve dinamik ekonomisine şahit olduk.Türkiye'nin eşsiz pozisyonu sayesinde Türkiye ve siz Sayın Cumhurbaşkanı, dünya siyaset sahnesinde önemli ve aktif bir paya sahipsiniz."

Kraliçe 2. Elizabeth, Türkiye'nin bu yıl da terör saldırılarına maruz kaldığını ifade ederek, İngiliz hükümetinin terörün son bulması için Türkiye'nin çabalarını desteklediğini söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Kraliçe 2. Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinin Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkileri daha da derinleştireceğini kaydetti.

Gül: Ortak vizyonumuz var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuşmasına Kraliçe'ye misafirperverliği için teşekkür ederek başladı.

Gül, "Tarihte aynı zamanda iki büyük imparatorluk olarak ve bugün Avrupa'nın karşılıklı köşelerindeki iki modern demokratik ülke olarak, uzun ortak tarihimiz, köklü devlet tecrübemiz, ortak değerlerimiz ve gelecek için ortak vizyonumuz var. Birbirine geçmiş tarihimiz boyunca, şimdi ve geçmişte, ordularımız ortak düşmana karşı yan yana savaştı, başka zamanlarda ise ayrı sürüklendiler. Yine de ortak geçmişimizin gerçek ruhunun, siz majestelerinin Çanakkale'de ziyaretçi defterine tanımlandığına inanıyorum."

İki ülke arasındaki dostluğu ve karşılıklı saygıyı vurgulayan Gül, bu unsurların iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın oluşmasına yol açtığını ifade etti. İki ülke arasındaki iş ilişkilerinin "en çok güvendikleri değerler" olduğunu belirten Gül, bu nedenle iki ülkenin ticari ilişkilerinin şaşırtıcı olmadığını ifade etti. İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin stratejik vizyonun göstergesi olduğuna işaret eden Gül, stratejik ortaklığın gelecek yıllarda daha da geliştirileceğini belirtti.

Yemeğe Gül'ün beraberindeki resmi heyetin yanı sıra oğlu Mehmet Emre Gül, iş adamları Rifat Hisarcıklıoğlu, Hamdi Akın, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Rezmi Gür, Ali Kibar, Ferit Şahenk ve Mehmet Ali Yalçındağ, yazar Elif Şafak, tarihçi-yazar Murat Belge, gazeteciler Hakan Çelik, Sedat Ergin, Derya Sazak, Eyüp Can ile Erdal Şafak katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir