Gül'den Kaddafi'ye istifa çağrısı

Cumhurbaşkanı Gül, Libya'da daha fazla kan dökülmemesi için Kaddafi yönetiminin görevi bırakması gerektiğinine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Libya Devlet Başkanı Kaddafi’ye "görevi bırak" çağrısında bulundu. Libya’daki olayların kan dökülmeden neticelenmesinin önemine dikkat çeken Gül, "Libya’yı şu anda yönetenlerin bir an önce görevlerini bırakmaları bu işi kolaylaştıracak ve kendi ülkelerinin başkaları tarafından talan edilmesine de fırsat vermeyecektir" dedi.

Gana’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gül, Libya’da yaşanan olayların baskıcı liderlerin uzun süre yönetimde kalamayacaklarının bir göstergesi olduğunu kaydetti. Libya’daki gelişmelerin kısa süre içerisinde kan dökülmeden neticelenmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Gül, Kaddafi’yi istifaya çağırdı.

Saddam örneği

Gül şunları söyledi:

“Aslında Libya’yı şu anda yönetenlerin bir an önce görevlerini bırakmaları bu işi kolaylaştıracak ve kendi ülkelerinin başkaları tarafından talan edilmesine de fırsat vermeyecektir. Irak’ta olup bitenler, Saddam’ın davranışlarını hatırlarsanız bunlar bir şekilde tekrarlanabilir. NATO tarihin en büyük savunma örgütüdür. Birkaç gündür gece gündüz NATO’nun sivil ve askeri kanatları hep toplantı halindedir.

Bazı ülkeler fırsatçılık peşinde

Başında söylediğim gibi esas amaç halkların özgürlüğü ve onların da diğer ülkelerde olduğu gibi baskıdan uzak yaşaması söz konusu olurken, maalesef bazı ülkelerin bir fırsatçılık içinde olduğu da açıkça gözükmektedir.

Bu diktatörlerin en yakınları onlardan faydalanmak için kendi halklarının bile tasvip etmediği işleri yapanlar bugün bazı aşırı davranışlar içindeler ve şüpheler uyandırmaktalar ve gizli niyetler şüphesi uyandırmaktadır.

Türkiye ilkeli politikasına devam edecektir

Bütün bunlar zaten gece gündüz NATO’da hem sivil hem askeri kanatta tartışılmaktadır. Türkiye de ilkeli bir politika izlemektedir bütün bu olaylarda. Belki kısa vadede bunlar tenkit edilebilir bazıları tarafından ama uzun vadede Türkiye’nin halkı olduğu hem insanlar halklar tarafından hem de yönetimler tarafından görülecektir. Türkiye bu ilkeli politikasına devam edecektir.”

İran'da durum farklı

Cumhurbaşkanı Gül, İran’da da Şii ve Sünniler arasında yaşanan çatışmaların bir domino etkisinin sonucu olup olmadığı yönündeki soruyu ise İran’ın kendine has bir rejimi ve yapısı olduğunu böyle bir domino etkisinin olmayacağı şeklinde yanıtladı. İslam dünyasında Sünni-Şii çatışmasının yaşanmasının bir basiretsizlik olacağını dile getiren Gül, bütün liderlerin tarihten ders aldığını, bu basiretsizliğin yaşanmayacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir