Gülen'i Obama'dan isteyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde bugün ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşmenin ana gündem maddesinin Fethullah Gülen olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için Galler'e gitti. Uçakta kendisini izleyen gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, bugün ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşmenin ana gündem maddesinin Fethullah Gülen olduğunu belirterek Obama'ya "Madem stratejik ortağız, bunu deport edin (sınırdışı edin) ya da bize verin" diyeceğini söyledi.

Erdoğan, "ABD Başkanı Obama ile öncelikle Irak, Suriye, İsrail-Filistin konularını ele alacağız. Ayrıca ulusal güvenliğimize yönelik paralel yapı konusu var. Türkiye'de 'bilgi-belge olmadan ne yapacaksınız' diyenler var. Oysa her şey, dinlemeler, tapeler ortada. Bir ülkenin Başbakanı, bakanları dinleniyor, bundan daha büyük belge olur mu? Türkiye'nin Başbakanı yazışmalarda 'dönemin başbakanı' ifadeleriyle yer alıyor. Kabineler oluşturuldu. Bunlar ele geçti, ortaya çıkarıldı. Şu anda bu adamlar bütün elektronik cihazları vesaireleri kaçırmak suretiyle delilleri yok etme noktasına geldiler. Bunlar adeta bir casusluk örgütü oluşturmuşlar" dedi.

"Bütün bu işlerin odaklandığı merkez Pensilvanya" diyen Erdoğan, "Biz de Amerika'dan madem stratejik ortağız, aramızda bir model ortaklık var, siz nasıl bizden bazen bazı teröristleri istiyorsunuz biz de size veriyorsak şu anda bizde size diyoruz ki, bunu deport edin ya da bize verin. (Fetullah Gülen) Madem suçu olmadığını söylüyor, gelsin burada yaşasın. (Cemaatini) buradan idare etsin, siyasete soyunacaksa burada soyunsun. Şu anda belirli bir sürece doğru işler gidiyor; atılmış bazı adımlar vardır. Bu adımlar daha sonra bu sürecin içerisine de girebilir. Mesela kırmızı bültenle arananlar var. Çok farklı anlayışlarla koruma altına alınanlar maalesef var" diye konuştu.

'Emniyette temizlik harekatı başladı'

Erdoğan, "Biz bu işin takipçisi olacağız. Bundan asla taviz vermeyiz. Şu anda hukuk çerçevesinde bir temizlik harekatı başlamıştır. Şimdi bu emniyet teşkilatından başlamıştır. Diğer bakanlıklarda da çalışmalar aynı şekilde devam edecektir. Polis akademisiydi, polis kolejiydi masaya yatırıyoruz. Bazı yenilikler gelecek" dedi.

Erdoğan, 17 ve 25 Aralık soruşturmasını yürüten polislere yönelik operasyonlar için de "temizlik harekatı" dedi.

'Genelkurmay Başkanı keşke yapmasaydı'

Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in çözüm süreci açıklamalarıyla ilgili olarak da "Genelkurmay Başkanımız böyle bir açıklamayı bugüne kadar yapmamıştı. Keşke yine yapmasaydı. Bizimle, Sayın Başbakan'la paylaşsaydı daha isabetli olurdu. Ama burada nasıl olduysa böyle bir açıklamayı yapmak durumunda kalmış" dedi.

'Mektuplar imzasız da olsa değerlendirmeye alınmalı'

Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın "Bana imzasız fişlemeler geldi, yırtıp attım"sözleri için de "Ben ne Anayasa Mahkemesi Başkanı, ne de Genelkurmay Başkanı ile medya yolu ile konuşmak istemem. Ama şunun bilinmesini isterim; her şey imzalı mektuplarla takibe alınmaz. Değerlendirmeye almayabilirsiniz ama 'acaba' der onu bir incelemeye alırsınız. Yoksa bir şey atarsın. Fişleme diyorlar. Ne fişlemesi? Fişlemeyi bundan önce yaptılar. Emniyet, istihbarat, birçok kurum yaptı. Hepsi elimizde" dedi.

'Çankaya Köşkü , Başbakanlığa verilecek'

"Türkiye artık eski Türkiye değil" diyen Erdoğan, "Yeni Türkiye yeni ve güçlü bazı şeylerle kendisini ortaya koymalı. Cumhurbaşkanlığı makamı yeni binada çok farklı şekilde düzenlendi. O proje üzerinde bu fakirin çok katkısı var. Mimari olarak Ankara bir Selçuklu Başkenti mesajı vermemiz lazımdı. Binanın iç mimarisinde Osmanlı motiflerine özellikle dikkat ettik. Modern dünyadan da etkileri yansıttık. Akıllı bina olarak inşa ettik. Burada 2-3 bin kişilik alanımız var. Hava güzelse 5 bin kişiye kadar da çıkabilir. Büyük devlet olmanın gerekleri bunlar. Üzerinde çalıştığımız bazı seçenekler doğrultusunda, bizim Söğütözündeki Cumhurbaşkanlığı sarayına taşınmamızın akabinde, Başbakanlık bazı törenler ve resepsiyonlar için Çankaya'yı kullanabilir. Zira Başbakanlığın resepsiyon verecek yeri yok" diye konuştu.

'Etimesgut'a başkanlık havaalanı yapacağız'

Erdoğan, "Yabancı misafirlerimiz geldiğinde gerektiğinde Esenboğa'dan değil Etimesgut'a inmeleri için oradaki havaalanında bir düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Buraya yapılması planlanan düzenlemelerle ilgili olarak Genelkurmay Başkanımız ile de görüştük. Sadece mevcut pistin 300 metre kadar daha uzatılması gerekiyor. Ben hem Etimesgut havaalanını hem Esenboğa havaalanını kullanabilirim" dedi.

'Kabine'ye başkanlık yapacağım'

Erdoğan, "Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme periyodunu Sayın Başbakanımız ile görüşerek, şartların elvermesine, programımıza göre belirleriz. Hükümeti programını beğendim. Ahmet Davutoğlu hükümeti yeni bir Türkiye'yi inşa etmenin özlemi içerisinde" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir